BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, October 4, 2011

Meniarap-Merangkak-Berjalan-Berlari~

Assalamualaikum wbt.

Tadi on way ofis byk bnde dlm kepala nk diceritakan dlm belog ini. tp sebaik smpai opis, satu hape pon x hengat. aduhler...

so main redah je la cite apep pn..dh lame sgt dok lawat belog ni. dh bersawang daa aihh..hmmm

oke. back to da topic. ngape topik entry kali neh begitu dong..owh..saye belum punya anak. so topik ni bkn psl ank sy yg blaja meniarap ke apa ..hehe

topik kali ini adalah berkenaan fasa-fasa kehidupanku setelah menamatkan pengajian ijazah.

hmm..rindu nk kembali ke kuliah. even univ ak mcm2 kontroversi ada..tp aku rindu kuliah2 kat fac sana. hmm..rindu chekgu2 yg dedikasi sana.

tu la..biasa aa..bila dh xdok, baru nok rindu. masa ada, bukan main hari2 duk merungut bile laaa nok abis blajo nim..heh :p [padan muka kao..haha]

so sebaek habis exam semester terakhir tahun terakhir, ape lagi, blah balek kampong la... chita-chita di hati mao berbakti pada negeri terchenta. hik3 kunuuuuun

bkn ape..mls aa nk cr keje KL duk KL. bosan tau x. bosan sbb KL sibuk, jem, ramai org. [ye ke bosan..? ngeee :D bkn ade wayang ke? ade sopim complex etc etc heh :p

ade sorg bespren ai ni [i anggap dia bespren ai..tatau la dia anggap i bespren dia x..hua ha ha ]..dia cakap kat ai, ape la mu ni...result bagus kerja kat kampung..sesia je blaja sungguh2.. weeeeeeeee.. sentap mak ko. ngape..salah ke T__T

yerr..saya akui peluang kerja di kampong tidaklah seluas peluang kerja di KL sana. tak apalah. sabar sudah. kerja je dulu ape2. kerja KL walopon keja mcm best, gaji mcm best, kos hidup sana mahal kan. gaji beso pn x kemana jugok rasenye..hmm

duk kampong best apee..duk umah mak bapak sewa free. ha ha ha. makan minum sikit2 la.. jem xlah sejem KL. sikit2 jugak. so gaji kecik pn inshaAllah bole idup lg..ngeh3

tp satu je.. kat kampong takdok kawan.. huwaaaa T_T bohsan kottttt...isk..

balek kampong pas hbs exam hr tu..[balik yg x kembali], maka semangat la aku mencari kerja.hua ha ha.. merata tempat aku campak aku tabur aku nye resume..kih3... hamikk kaoo..

ade la satu yg panggil intebiu..yg ni aku mintak nk wat chambering..jadi loyer kao! tyme ni semangat la kot nk jd loyer.. loyer syarie..sebab loyer sivil course aku x lulus lagi..sedih mak.. heh ..x sedih pon... dh putus harap nk jd loyer sivil sebaik saja result exam hr tu kua, lecturer aku kasik C kat aku utk subjek PP..isk..sedih tau tak..punye la aku rajin g kelas wat asimen bagai..C jugak aku dapat..hik3... dan itulah satu-satunya subjek yang aku dpt C sepanjang 10 semester aku blajo.. cacat transkrip aku...huuuuuu T_____T

oke, back to da issue, haa,,..aku dipanggil temuduga nk wat chambering tu ah.. dup dap dup dap g intebiu./..ye laa..org x pernah ditemuduga.. pdhl..ceh..xde ape pn sgt temuduga tu..wahahhah.. tny2 gtu je..ye la..bkn keja kan..chambering je..syariah je... so keesokan harinya aku pn statlah sebagai pelatih dalam kamar..

oke la jugak ...walopon nama wat chambering syariah, since firm tu handle both cases -civil n syariah- so aku pn balaja dua-dua jugak la..x rugi sesen pn.. walopon cousre law civil u aku belum lulus..huuuu.. bayaran utk chambering, alah..standard ahh rate kat TRG ni.. around +++.++ je...i.e 3 angka je.. pape pn, alhamdulillah.. boleh la buat duit myk n makan sikit2 kan.. yg penting pglmn tuu..

baru dua minggu chambering situ, dapat satu call, panggil temuduga..maidam..so pergi la..ms ni x harap sgt pn dpt..sbb dlm hati nk jadi loyer.. keh3.. so pergi i.view maidam tu rilex je... tak takoot pn..haha..berlagak kao.. sbb dlm ht xnk pn..nk cobe2 je.. oh ye, maidam ni ade buat satu skim utk siswazah pengajian Islam. utk elak menganggur, sementara dpt kerja tetap. kontrak setahun. ha yg skim ni la yg aku dipanggil temuduga ni..

lama dh ak anta permohonan, masa kat Nilai lg ak dh pos permohonan ni..haha..

sementara tgu keputusan temuduga, aku smgt la isi borang permohonan tuk jd loyer syarie trg. lgkap sume dokumen yg diperlukn, aku pn g anto..kat maidam jugek..tp..sedey kott... borg ak x lgkap wehhh.. isk.. sbb xdok sijil degree original..ye la..ak x konvo lg..bulan doblas ni baru konvo..isk.. kecik ati..ngape u ak lmbt sgt konvoooo...aaaa!

campak je borg tu dlm tong sampah. sedih. [ehh..idokle cmpak dlm tong smpah..cmpak bwh katil je..awww]....g chambering pn x semangat dah.. hmmm

tgh duk menung2 kat opis..dpt panggilan, suh dtg lapor diri..hah! ai berjaya dlm temuduga skim siswazah tu..alahaii..syukurrrr...elok sgt..aku baru je ferust x dapek nk anto borg jd loyar... hah..x fkr panjang, aku trima je.. babai loyar.. hatiku sudah terguris..keh3...

so now aku di maidam, as pelatih skim siswazah al-irsyad..kat sini aku duk diam2, fkr panjang2, apa aku nak sbnrnya..

rewind..rewind..rewind...

ya..i want to b a doctor.

cita-cita zaman kanak2.

dr perubatan x mungkin.

dr akademik mungkin.

dr perubatan dah tipis peluang.

dr akademik masih ada peluang.

so ak pn start mencari2 universiti utk aku buat master. nak yg x pyh bayar yuran. ceh..demand.. mintak fellowship usim taknak. memilih kau! bukan memilih la ngok!. cuma..takmboh back to usim. walopon usim ade kenangan indah..ade juga kenangan pahitnya. cewaahh.. haha..

uia.. hmm.. takmboh jauh. eh budak ni..ko nak univ depan rumah kau buat sendiri la! haha

ikut suka ahti la..la la la~

eh, cop, unisza oke dop? oke kott.. mmg dia u baru..tp asalnya kan kusza..kusza dh well-established..so i dont think so unisza x oke. ape kate try tgk...

jeng jeng jenggg....

hmm..menarik..menarik... ade biasiswa utk pascasiswazah..ni yg aku cari niiii...OMG! nak nak nakkkk

balek kerja, merempit kau g unsiza, amik borang, isi-isi, cari bahan wat research proposal segala bagai..nah..anta

doa doa doa..mintak2 lulus...

call-unisza..helo, mcm mana ye permohonan master saye..lulus x nk masuk september.. [ceh..ade ahti nk masuk sept..anta borang 2minggu before sept]..hahahah suka ahti je..ingt univ laki kau ke..kekekeke :p

diam! tampaq baru tau! haha

doa doa.. staff tu ckp, fakulti bellum keluarkan keputusan lulus x..oke..xpe..esok esok sy call lg..

hmmm.........

jangan putus asa oke! call lagi.. wat muka x malu je..hik3.. [aku rasa la kan nama aku dh femes dh kat ofis pasaca siswazah unisza tu..hik3

call utk kali ke berapa tah..masih jwpn sama.. tp suatu ptg tu, dpt call dr unisza..jeng jeng jengggggg

ini Hamizah ya, permohonan master cik dh diluluskan fakulti...so skrg tunggu satu lagi meeting , kalau meeting satu lagi lulus, maka kami akan hantar surat tawaran pada cik lah...


OMG! rasa nak nanges..huu. tahnk you Allaah!


cop cop.. oke..kalo diluluskan, sy boleh apply biasiswa GRA kan..

aah..boleh..ada syarat2 dia, n kena lalui satu temuduga..

apa syarat dia.. antaranya, CGPA iajazah pertama x kurang dr 3.00..oke..terima kasih! ^^

opss..jgn salah faham..jangan nk mengata.. haha.. yakin itu kan satu doa :)

tetibe plak..dpt call lain plak.. aduss... kwn kepada abang ai call la.. psl permohonan hr tu nk jd RA.. ho ho ho...kena dtg jumpa beliau eh..

tapii.. permohonan master pn dh hampir nk lulus.. aduh.. nk keja ke nk wat master ni..hmm

xpe..g je dulu, explain da turth to her.

Beliau bagi masa satu minggu kat ai nk terima kerja dia ke atau nk focus master.

keliru keliru

Tp Allah Maha Tahu. Pergi ofis pascasiswazah tny psl biasiwa tu, aik..staff situ ckp dah tutup..next year plak bukak.. OMG! ini memudahkan kerja ni..hmm

Hasil perbincangan dan pendapat2 mereka yg lebih arif dan lebih dulu makan garam, maka dgn tenangnya saye pun menelefon beliau utk beritahu keputusan saye...

call sekali. xde

call dua kali..xde

call kali ketiga..

Hello Dr, saya Hamizah..

Hamizah mana yer? [aik..dh x ingt ak ke..huwaaaa

Ow..hamizah..ha mcm mana

Emm..sya dah fikir masak-masak, sy setuju lah nk kerja dgn DR sbg RA tu.. fuhh. mcm seketul batu jatuh dr bahu ni.. hmmm

Oke..mcm mana plak dgn permohonan master awk yer

Saya x pasti la DR..sbbnya saya call ofis, dia cakap hari tu belum masuk meeting.

Ehh..saya baru je balik dr meeting la ni..lupa..apa nama penuh awk yer..

hamizah Muhammad Dr.

Oke jap sya cek yer...

tunggu..

tunggu..

tungguu..

ha..permohonan awk dh lulus..awk boleh sambung master kat sini...dan sy pn dh berbincang td, sy boleh convertkan u nye RA tu jd biasiswa later on. so utk ms skrg u kerja dulu sbg RA dgn sy, nanti bila skim biasiswa RA tu bukak, u apply n i akn convertkan u jd biasiswa..

ALHAMDULILLAAAAAAAAAAAH!

senyum sampai ke telinga kau! speechless.......

terimakasih terimakasih terima kasih!

So i'll create letter for you dulu lah..

oke dr. trm ksh! [so skrg sabar menanti surat panggilan dr unisza!]


*** terima kasih tak terhingga buat my sil Kak Wann for your endless support! For La ats pengenalan kepada kwn nya itu.. for Mdm Kamilah n Dr Aunur krna sudi jd Referncee for my master application., dan juga ats pandangan yg diberikan.. Thanks for Mie n bab ats doa kalian! terima kasih adik beradik ats sokongan and concern..terima kasih jugak kat en.tunang sbb bagi support jugak.. heh .terima Kasih semua. love u olss ! mmuah mmmuah!

Doakan pengajian Ijazah lanjutan saye ini dipermudahkan dan lulus dengan jayanya dan seterusnya berjaya ke peringkat yg seterusnya. ameen!

Belum cuba belum tahu. Be positive. Yakin itu satu doa, so, yakinlah!

:) allahumma yassir..wala tuassir...rabbi tammil bilkhair...