BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, March 31, 2012

my first trial tart keju ^^

Assalamualaikum!

Entry kali ni nk cite psl cheese tart! yeah!

Kite bar try buat smalam. tgk dlm peti ade lebihan cheese yg buat cheese cake hr tu. so kite nk buat cheese tart la. pernah buat egg tart, tp filling dia x berapa menjadi la. so surrender kejap egg tart. now try buat cheese tart.

kite mcm biasa, mintak pertolongan pakcik google nk cari the best recipe of cheese tart. heh.

kite jumpa blog kak ita ni. mmg best la dia nye sharing. thank you kak ita! kalau uolss nok try gok buat cheese tart ni, sila la ke blog kak ita. simple je, dan menjadi! bagus kan bloggers2 yg x lokek ilmu ni..sharing2.. bila kita share apa yg kita tahu, kita jd makin pandai sbnrnya. jd toksah la kedekut ilmu sgt tau! (peringatan kat diri sendiri jugak.. )

ni kite nak share gambar2 cheese tart kite. resepi & tips jangan lupa yer korang klik blog kak ita yer. klik sini.


ni crust yg kite buat. kita bakar dulu



kak ita guna filling blubery. kite xde bluberi. so guna apa je yg ada dlm peti ais. ni mixed fruit jam. (tp lagi sedap kalo bluberi)

tutup jam dgn cheese ^^ biar smpai membuncit gtu



siap sudeyyy! jemput2 makang!

selamat mencube!

Saturday, March 24, 2012

Thank You Allah!

Asslamaualaikum!

alhamdulillaah. settle hal baju/pelamin/kanopi bagai.

Letih meronda2 smpai ke Marrangg nun. Dek kerana xtau lokasi fydah wedding gallery. call tokeyna berkali2 asek masuk voice mail. maka terbantut nk g butik itu. bila u-turn, ternampak lah satu butik. terpegun tgk baju yg dipamerkan. terus brenti.

rezeki butik Jue agaknya (x silap nama butik tu Jue). singgah. fitting segala baju yg berkenan di mata.. pilih2 pelamin. pilih2 baju ikut tema. bayar deposit. settle. alhamdulillah!

tuan punya butik serta adiknya itu sgt lah mesra alam dan selesa berurusan dgn kastemernya yg byk songeh ni..he he. terima kasih tau! plus, diorg sgt understanding & faham kehendak kastemer. harga pun leh nego2 dan sesuai dgn bajet. alhamdulillah.

pastu misi jelajah cari kanopi plak & bekas/gubahan hantaran.

kanopi alhamdulillah jumpa jugak yg tersangatlah murah tp dapat macam2! kanopi/scallopnya pn baru2 lagi. yg penting ade warna tema. ^^ yg ni belum byr deposit. tp dah cop.

so..yg x settle lagi laaa ni adelah bekas hantaran/gubahan. fenin kot nk sewa ke nk beli ke sewa ke beli ke. sewa= murah sikit dr beli. beli, lepas tu nk watpe? x guna mana dh. hmmm .. fenin2..

mungkin beli- tp beli bekas yg boleh diguna berpanjangan. kan. setuju x? ^^

okeh. kita tangguh dulu misi ni ke bulan hadapan pula. oh tesisku. maafkan daku terlalu lama meninggalkanmu. promise! next week saye jenguk2 kamu setiap hari oke! ^^

allahumma yassir!

Aduh!

Assalamualaikum! Salam Sabtu semua!

Aduhh! mak pening kepala ni nak... serabut perout waseanggg..huk3

Kita merancang, Tuhan yang menentukan segalanya. kan.
Mak dah settlekan pakej2 kawen mcm baju/pelamin/mekap/gmbo/dekorasi bilik/gubahan suma dengan satu butik ni. dh siap byr deposit. tp nak buat cmna kan tetibe pemilik butik berkenaan sakit plus dijangka bersalin dalam bulan kawen saya! huwaaa.. masa deal dgn akak tu akak tu x tau lagi yg dia pregnant. so now dia x berani nk teruskan job kawen mak ni.. yer la kan..dia x nak amik risiko kang x dapat bg servis yg baik. hmm..mak fikir2 mak pn mcm x berani nk amik risiko gak.. mak discuss dgn pemili n prens diorg pn sajes better cari butik laen.

so skg mak tgh pening mana nk cari butik laen yg bleh bagi mcm2 dengan bajet mak below rm2k! he he. mak x kira. huk2

ade satu mak jumpa pas godel2 kat pesbuk dan tanya cik google. pakej rm1.9k tp dapat satu je baju?? haihh.. walopon x nak..saja try tny (ye la kan drpd xde lagsung)..tp.. dukacita mak pasal semua dah full sampaaaaiii september kang.. mak oihh..dasat noh org ganu suma nk kawen ka apa taon nih? laa ni bulan 3, suma dh penuh smpai bulan 9? hmm

so mak godek2 lg pesbuk dn google , mak jumpa la satu butik kat Marrraaangg nun.. pakej yg ditawarkan sesuai dgn bajet mak. dapat 3 baju! yeah! yg ni mak suka. ta..pi.. jauh bebeno aihh.. xpe2.. tny dulu amik x lagi job bulan 8. alamdulillah..masih ade kosong. oke! mak cop dulu yg ni.

satgi mak nk kuar nk orund satu bandar KT ni.. kalo ade butik yg leh bg mcm2 kat mak dengan bajet maximum 2k, mak akan grab! kalo xde, mak nk g yg Marrraaanggg nun la.. he he

doakan mak yer mudahan ade yg sekitar KT!

Friday, March 23, 2012

Upcoming new family members!

Assalamualaikum! Salam Jumaat semua!

alhamdulillaah..pagi2 jumaat dh dapat berita gumbira~
bakal mendapat dua orang lagi anak saudara! seoarang pada ogos/september ini, dan seorang lagi pada november/disember ini inshaAllaah :)

semoga semuanya selamat dan sihat hendaknya!

satu lagi new family member inshaAllah menantu yang ke 9 pokmat dan cik habsah ler.. penghujung ogos nanti..inshaAllaah. he he .. mudahan semuanya dipermudahkan juga!

waa...teruja kot nk bleh ank buah lagi! :))

haihh..anak buah bertambah, maknanya usiaku jua bertambah.. hmm

senarai anak2 buah:
20 wani,
19 luqman,
16 naim,
15 'aqilah,
14 fahim & adham,
13 haikal,
12 najihah & hazwan,
11 harith,
10 hazim,
7 zahirah & ilham,
6 amaaneey & tasha,
5 Ammar,
4 Naqiu,
3 Sulaimi, Zahrina & Dhia'

:) moga semuanya membesar menjadi umat Muhammad yang cemerlang dunia akhirat! amin!

Sunday, March 18, 2012

Kawen bila?

Assalamualaikum!

Alhamdulillah. dah dapat sijil kusus kawen! yeay! haha. *ape daa.. bila nk kawen baru sebok nk g kusus kawen. org lain dah laaamaaaa ade sijil tuh. tu ler masa blajo tau ngadap buku je yer! haha

mak aihhh..dalam 170++ peserta kusus kawen dua hari lepas, rasanya dalam 80% adelah budok2 tunggu keputusan SPM. caitt... cmne korang leh terfikir g kusus kawen hah? bek g kusus buat kek ke, kueh ke, jahit manik ke..kan.. yang laki2 plak baek korang g kusus beki motor ke, ternak ikang kambing lembu ke... ambe dulu habis SPM x terpikir pn g kusus kawen. sebab ambe kena g PLKN! haha.. tp pas habis PLKN pn x terlintas langsung dlm kepala nk g kusus kawen. g kusus bahasa english kat KUSZA ade la.. haih.. betapa advance-nya budok jamang lening yer!

Oke la. biaq pii kat depa. janji ai dh de lesen tuk kawen okeh!

Mitok maap ler sdara sdari... sebab baru g kusus kawen. sebab ade gurau2an.. "hah? baru nk g kusus kawen ke??! " .. "eh.. nk kawen baru g kusus??!" la la la la... rilex aa.. ape jaminan anda g kusus awal2, seawal lepas habis SPM, sedangkan anda belum pasti bilakah anda mahu akhiri zaman bujang anda, apa jaminan anda segala maklumat yg anda terima sewaktu kursus membantu anda time nk nikah kekgi??? ce jawab? dahla kusus tu pengisiannya hanya la menyentuh permukaan sahaja.. dan selag seli dgn jokes..i mean.. a bit lucah nye joke la. hurmmmm... pandangan peribadi ambe, kusus tu just syarat je. surface je apa2 maklumat yg diberi. come on. sejam setiap slot. nk compress everything in one hour? ohh.. byk lagi kena korek sendiri kot! cuma part prosedur permohonan nikah tu byk membantu.

okeh. tolak tepi psl kusus kawen. now i wanna to talk about persoalan: "bila majlisnya ni?".. "bila nk kawin ni?"... bila bila bila..

jawapan klise: "kekgi2 la. sabor la. ".. "siap kad kekgi ambe wi la".. huuu

jawapan yg jujur sket: lepas ry inshaAllaah. nk wat bulan 6 ade adk bradik x dpt cuti. so buat hr raya senang semua cuti.

respon diterima: laaa... ingtkan buat bulan 6..... bakpe wat lepas raya... ingtkan wat sebelum pose.

sooo... hny 2 jawapan utk soalan mcm tu. dua jawapan yg boleh buat org yg bertanya terus terdiam kaku.. haha!!

Jawapan 1- nikoh belum pose kang, bulan pose kekgi banyok batal pose plop. *erkk..sory .. x senonoh skit jawapan. he he

2- Jawapan 2- nikoh pas raya la. bulan pose sebulan bulih la mayang sunat taubat tiap2 malam. sebelum nikoh molek banyakkan solat sunat taubat. *hehe..yg ni jawapan sejuk perut mak mengandung oke. ^^

hmm... sabar ya tuan tuan dan puan puan. Kita hanya merancang, tapi perancangan Allah itu jauh lebih hebat dari apa yg kita rancang. Hanya usaha, doa dan tawakkal mengiringi segala tindak tanduk kita. mudahan semuanya dipermudahkan. ameen :)

Monday, March 12, 2012

Alhamdulillah. ^^

Assalamualaikum!

Hari ni happy kot! walopon dilanda ujian kedemaman.. alhamdulillah kasih sayang Tuhan pada hamba-Nya x pernah putus.

ngaper?

sebaab.. one of my 2012 resolution is completed today! he he

ape dia???

our business is now officially registered with SSM! alhamdulillah! lebih semangat untuk bergelar usahawan! hehe

X boleh nk daftarkan nama Joja Miqey Collections Enterprise sebab nak jual macam2.. so terpaksa la ubah skit nama, jadi Joja Miqey Enterprise je.. no more JMC. now it is JME. huk3

eksaited oke ^^ simple sgt nk register SSM ni..less than an hour oke. just bring with you RM70 registration fee & a copy of Mykad.

oke, pasni kena plan dengan teliti perjalanan bisnes ni oke. kena meeting dengan partners ni. huhu..

target: lepas kawen lebih giat lagi dalam bisnes. inshaAllaah :)

semoga semuanya dipermudahkan!

Thursday, March 8, 2012

Wedding prep.

Assalamualaikum!

hmm.. beberapa purnama lagi hari bersejarah itu akan tiba insyaAllaah. Slow2 la kot buat persiapan.

Xdok mende pun.. pakej baju/pelamin/hiasan kamar/mekap/photographer/gubahan/cupcakes dah settle.

yang belum settle: kanopi/kerusimeja/goodies untuk tetamu.

bab2 hidangan jamuan kenduri: hok tu serahkan kepada family lah.

mmg nmpk mcm awl sgt nk prepare suma tu..tp memandangkan zaman laa ni semacam satu trend asal cuti je berjujuk2 kenduri..padat giler. so perlula buat tempahan awal. kalo dok kang..mana nak cekau eh.

so hari ni, half day.. g town dgn kak long, cari kain pasang.. hadiahkan untuk makcik2 sebelah mak dan sebelah ayah yg semuanya berjumlah 10 orang... sedondon semua haa pink kaler maa.. hi hi..

xpe la.. habis duit sikit.. gembirakan makcik2.. semangat sikit kot satgi nk buat kerja time kenduri..ha ha.. *bodek bodek

kain idak ler mahal mana.. just nice la. satu roll tu ha aku borong. 40meter. so sempatla makcik2 aku ni ha pi upah jahit..kang dekat2 puasa org xmau trima plak tempahan... huu

kain2 pasang utk adik beradik semua sepakat nk cari sendirian berhad.. xnak sedondon corak..just nak sedondon warna je.. so, ikut lah taste masing2.. :)

semoga semuanya dipermudahkan hendaknya. ameen. :)

Sunday, March 4, 2012

beware!

Assalamualaikum!

Haihh.. rumah pokmat kembali sunyi. kaku. beku. bosannyaaa....

membuatkan ku kembali terfikir2 tentang suasana opis yg semakin x best kurasa. mcm nk cari port lain je..hmm.. lepak library wktu kerja bole? er...i mean, buat kerja di library? boleh kan.

ujian betul. isk. oke, sangatlah perlu untuk saya kembali seperti diri saya awal2 dulu - i mean, sewaktu awal2 menjadi warga bilik/opis itu- sendiri.

frankly speaking, i don't really like the surrounding there. isk. come on people! u r all are going to be an academician! please behave like an academician. urghh!!

sikap manusia ni pelbagai. ragam manusia ni macam2. heyyyy.

org tu x buat apa2 kat awak, apa ke masalahnya awk sibuk hal dia. gelar dia mcm2. kata dia mcm2. di belakang org itu- di hadapan orang lain? oh pelisssss lah.

cth: ee..dia punya fesyen tah pape.. ee..mcm badut.. eee..meluat..ee..itu ..eee... ini..

erkk.. serious x faham!


moral of the story:

"Jika ada orang yang mengumpat orang lain di hadapan kita, sangat besar juga kebarangkalian untuk dia mengumpat kita di hadapan orang lain.
Berhati-hatilah dengan orang sebegini..."

hmm..sangattt perlu berhati2 dengan this kind of people! nauzubillah min zaalik.