BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, May 22, 2012

Oh I miss you!

Assalamualaikum!

Apa khabar semua! 2 Rejab dh kiteee... haihh.. derahnyee masa berlari ye dok.. dok dang kejoo..

td ngatok mata giler2.. kat opis pn bantai tdo..errr..tp time lunch hour laa.. ingt pas berbuka dan pas Isyak td nk tdo terus. tp teman adik wat kek kejap..kwn tempah. so pas siap kek ingt nk tdo, tp duk ngadap fesbuk.. BFF kapong imbau kenangan silam lah pulokkkk.. meleret2 jadinya..haha

anok pokmat ilang keayuan kejak tadi sebab ngilai malam2 bute..haha. ni semua korang punya pasal tau! ahhaha.. sape? sape lg my BFF la . Mek Ghah dan MekNor. aduhh..

fasa hidup yg mmg penuh warna warni lebih dr peacock/ pelangi adelah fasa sekoloh rendoh, dan lebih tepat lagi adalah ketika Darjah 6.. walawehh.. suwit sgt! hihi

blajo tunggang tebalek pn, xdop hal. janji HEPY! 24 jam sukkeanggg jeee... alhamdulillah smpai jugak ke menara gading. ingt balek jamang wahi gelekek dulu aduh...mmg letih la.. xleh nak habaq la lagu mana..

so sekali sekala mari angin nok ungkit jamang2 huhahuha tu mmg sakit perut la dibuatnya. senget mulu2 ning waseang..aduhhh.. lapor plop wasse duk sukke banyok ngak!

kisah roler blade. kisah anjali. kuch kuch hotak hang. adehh..mcm2


tu satu hal.. satu hal lagih yg buat aku mengilai malam2 bute ni adelahhhhh.. tett.. mek ghah tu la g p.m aku tny soklan ni:

MG: mokjah..bile tarikh nikah.?kang simbung kan
mokjah: ------- (bagi jwpn)
 MG: weiiii   sama !!!  hahahahah
mokjah: ye ke wehh!! hahah nor royat katku mu bulan 9 wehh
MG: ni nok suke eh. ak mmg bulan 9 ritu tp tunang aku kan keje luar mesia..so ye balik seminggu nk raya.so cuti dlm sebulan..masa tu ye nk ajok wat tuh hahahahaha aku 24 dan 25 nok suke golek rasa nim

HAHAHAHA.. aduh laa... gane ning. kalo sama tobat la mokjah ajok mek ghah ni wat kenduri sekali besor2an lat Padang Bola Tok Jiring nuh...hahahhaha.. jeng jeng..memang jenggg ahh Tok Jiring! doh la rumoh mek Ghah dgn rumoh mokjah sejalan..hahahah..

kwn2 seme sile kosongkan perut kalian la yer. makang gulai sampai muncit! hahahha

geram wasse ke mu mek Ghah! arghhhh.. ke meknor sorang lagi.. arghhhh!! hahahha

pening2..suke banyok ngak.haihhhh..



p/s: dok sabor nok tunggu Ramadhan tiba. nok buke pose rama2 nge sayam2 saye Tiah Nor Ghah..pahtu nok tarawih same2 pahtu jalan2 raung2 KT same2..sebelum mengakhiri zaman bujang! :D  misss u ols bebeh!!

Saturday, May 19, 2012

62 hari lagi :)

Assalamualaikum!

wahh..62 hari lagi! 

kemana?

ke bulan yang dinanti2... Ramadhan al-Mubarak! inshaAllaah!

tadah tangan..doa...
“Allahumma sallimni ila ramadhan wa sallim li ramadhan wa tasallumahu minni taqabbalan” (Ya Allah selamatkanlah kami hingga bulan Ramadhan ke depan, dan pertemukan untuk bulan Ramadhan dan terimalah seluruh amal kami pada bulan Ramadhan).
x sabar menanti hadirnya Ramadhan! nak ibadat sungguh2. kalau panjang umur, mungkin ini Ramadhan terkahir sebagai seorang bujang.
I miss you Ramadhan!

Friday, May 18, 2012

10 random things bout me~

Assalamualaikum!

Salam pagi Jumaat seme! heh. 

ouh, eosk ade xm spa negeri. tp x stadi lagi. haishh.. nok hapdet belog dulu lah. masa brekpes td ai brekpes egg benjo (beli malam tadi, tp sebab mantok x makan simpan dlm fridge pagi2 ni bantai je la benjo sejuk! haha)

so smbil makang tu dtg idea nk hapdet belog tentang diri sendiri lah..HAHA .. bajet retisss kann..hihi

so let's cekidaud!

1- sebab egg benjo ilham utk hapdet belog ni menjelma, maka 1st thing 1st bout myself is that: suka makan egg benjo tp x suka bubuh sos! kalo gtau kat penjual beger tu kan saya nk egg benjo satu tp xmau sos. pastu kan kite hangen betol kalo dia bleh tny kite balek mayonis nak? sayur nak? telur nak? baked beans nak? arghhh! hello..ayat bahasa melayu yg sy guna tadi tu susoh bebenor kerrr nak pahang? "SAYA NAK EGG BENJO SATU TAKNAK SOS! S.O.S.= sos. S.O.S bukannya bereerti sayur mayonis telur roti dan segala bagai. ia hanyalah SOS! eeee..geram mak tau. ehh..terlebeyy sudah. oke yg pertama tu je. suka makan egg benjo takde sos tp yg lain seme ade. huu

2- gile milo! haha. air milo kosong kawwww! 

3- suka roti canai MILO! see..milo lagi..hik3

4- kalo makan prefer xmau order air sedap2 sebab nnt x habes. huk3. kdg2 pas makan x minum air pon pasal perut dh FULL. kennot go.

5- keayuan akan segera hilang kalo gelak. kekekekek :D

6- oke saye ade gigi taring yg easily seen even senyum sikeet je pown!

7- reti buat2 kompiden & reti buat2 khusyuk / give full attention! padahalllll..faham pon idok..maleh dengo pun iyerr... op koss..haha  *i love this talent much!

8- suka hangguk bile org cakap. kdg x paham pown atau mls nk dgr! *amik ati jerr..huu

9- boleh buat byk kerja dlm satu masa. erkk..gile tamak! *tp make sure seme keje tu berkualiti yerrr.

10- lastly! suke nyanyi okeh! *ai kan retissss hahahah.. bese nyanyi time bwk moto otw g keje (dulu2)..now dh de keta lg la nyanyi. den x irau ehh org sekelilng nk pandang ka apa. janji den happy!  * tp bila kuar dr kete..ehem..ayu2kan diri la.. HAHHAAH

Okeh sekian! heheheeeeeee ^^

Thursday, May 17, 2012

Mereka bagaimana...?

Assalamualaikum!

Apa khabar. Salam malam Jumaat! cepat je masa berlalu. baru kmaren rasa hari Ahad. rupanya dh wiken! hmm.. how time flies..

memandangkan hari2 minggu ku  ini tersangaaattttlah bizi body. maka mlm ni baru lah den sompek meluangkan masa gi sopim brg2 dapur. siaan mak den brg2 dapur byk xdak. dh habehh.

so berbekalkan list brg2 yg perlu dibeli, maka lepas Magrib den pon pogi la ke Sabasung! harge muroh sokmoooo.

smpe sabasung, parking, amik troli.. okeh.. round dari satu row ke row yg lain. amik cmpak dlm troli amik cmpak amik campak..humangg aihhh..penuh troli ko! HAHA

pi laa beratur dgn muka innocent. kunun kompiden duet cukup. sambil2 menunggu cashier tu scan seme brg, intai2 la total harga. ai..baru separuh troli dah rm110.. haihh..cuak ni cuak ni..sebab tgk purse cuma ada rm153.20. aihh..mcm x cukup duet je nih

so dengan pantasnye den poie kat ATM belakang nunnn draw la some money from BSN. aduhh..

bila pi balek kat kaunter, tgk total price adelah: RM178.90..tetttt.. naseb baek den pi kuar duit ATM dgn segera. HAHHAHA

Bila dh balek umah, hangkut suma brg2..den menung tgk resit. hmm


peritnya hidup zmn semua hrga barang naik ni kan. rm178.90. untuk stok sebulan atau 3minggu.

so den terpikir la. cmna la dengan mereka yg berpendapatan rendah, tanggungan ramai. sedih kan.

let say kita calculate basic needs la kan..untuk sebulan (secara kasar)..untuk 5 orang.

beras 27.90
gandum 3kg  rm4.05
gula 4kg 7.20
minyak rm13.50
bihun rm2.50
telur rm8.00
milo rm 16.90
teh boh rm10.90
kopi rm4.45
nescafe rm6.89
sabun debu rm5.50

total rm107.00 (kurang lebih kira rm110.00)

tu x termasuk barang basah lagi.

ikan selayang 1kg rm8 (tahan la 3 hari)
ayam sekilo rm7 (tahan la 3 hari jgk)

rm15 untuk 3 hari. kalo 30 hari? x ke rm 150?

tu x termasuk sayur.

so kalo brg kering + basah = busuk2 pun dalam rm 260 .. so cmna dengan golongan yg pendapatan bulanan sekitar 3 angka je? woooo perit wooooooo

kalo rm500. lebih separuh keperluan basic. sedih nya. mana lagi bil api, air, belanja sekolah anak, duit minyak. aaa.. mau nanges aku kalo mcm ni.. isk...isk..

seksa kan hidup zaman skrg. dulu susah2 pun, xde duit pn boleh survive lg, sebab brg2 x mahal. skrg.. ntah.

Ya Allaah..cukupkanlah Kami dengan apa yg Kami ada dan mampu. amin!

Monday, May 7, 2012

107 days to go :)

Assalamualaikum!

Berseorangan di ofis today membuatkan pikiranku melayang2 pikir my  big day soon to come! he he

Excited ke? ntah *cehh..malu la teww.. ha ha

Meh wat checklist la kejap.

Tukang masak- ok book dah.
Kanopi meja kerusi- book dah. Bulan 7 dtg ukur kwsn.
Pelamin/hiasan bilik/baju2- book dah. Bulan 7 jugok dtg tgk2 rumah.
Bunga telur tetamu- order dh..
Cenderahati tetamu laki2. Separuh dh beli separuh lagi dh order.
Kek- ok book dah. Bulan 7 nanti jumpa cik adik pembuat kek itu.
Kad kawen shantek- ok book dah.

Kad kawen sedikit shantek- ntah. orgnye x e-mail2 pn lagi quotation. haihh
Bekas cenderahati tetamu laki2- ownmade. aiyarkk.. lagi 400pcs ni sempat ke idak ni haihh
Bekas cenderahati tetamu wanita- dok cari lagi.
Bekas cenderahati tetamu spesel- dok cari lagi.
Cenderahati tetamu wanita & spesel- dok cari lagi . (xtahu nok bagi gape wehh)
Hadiah hantaran- baru ada 3 benda. lagi 3 benda belum ada. kat KT xdok la.. tskkk
Bekas nak buh hantaran & gubahan- xdok lagi..huwaa.. nok cari mane eh? sape ade idea. nk bekas yg re-usable,cantik yet murah/affordable.


hailaa. nampaknya saye akan mula bizi bulan 7 nanti. ouch.. x sukanya. bleh x bahagi sama rata kebizian itu pada bulan 5, 6 dan sebahagian bulan 7. Sebab bulan Ramadhan saya nk bizi buat kuih raye plop.  ngeee :D

ok..memang kena bahagi sama rata.

rasanya eloklah begini kot:

Bulan 5:
Kad kawen sedikit shantek
Bekas cenderahati tetamu laki2

Bulan 6:
Bekas cenderahati tetamu wanita
Bekas cenderahati tetamu spesel
Cenderahati tetamu wanita & spesel
Hadiah hantaran lagi 3 benda
Bekas nak buh hantaran & gubahan

Bulan 7: Apoiment kanopi/pelamin/kek

wooo..bulan 6 padat tuh. tape tape. sebab semua tu satu tempat aje. ke mana kita? Nilai? Jalan TAR? Sogo? Rantau Panjang? KB? or Kuantan? hmmmmm.. cuti oh cuti

Inilah realitinya. Berbulan2 masa dihabiskan hanya untuk event sehari. Allahumma yassir. Semoga segala usaha dan tindakan yang diambil dipandang oleh-Nya.

Apa2 pun, mesti mau ingat: elak membazir. Sebab lepas kawen laaagi banyak mau pakai uang. tau. tau.


peace (^^)v