BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, July 30, 2009

Nothing Is IMPOSSIBLE, IF your heart is WILLING!

JUST wanna to share sumtin..may this post motivates u, dear visitors.. like I do :)

(p/s: Thanks to Hidier, for his e-mail)

**************************************************************

MOTIVATION


When someone tells you that you can't do something...



Look Around....

Consider all options....

Then, GO for it! ...



Use all the things God gave you!


Be Creative!


In the end, you will succeed and prove THEM WRONG!



[Always Remember]
Nothing is impossible, if your heart is WILLING

aku normal kan...

Salam..

Citer hari ni...pagi td cuma ada 1 tutorial, kul 9-10 pagi..tutorial Islamic land Law..ok je...anta asimen, present kit...

pas habis clas, aku n rumet gi K.L. Lama dh nk pi, cuma arini baru tercapai hajat.. x suka kuar weekend, coz komuter/ lrt/ star besenye sgt sgt sgt crowded.. so, gi hari ni ok skit la.. x sardin mana tren.. buleh la nafas..huhu

kitorg jez gi jalan2 kat Jalan Tar.. survey2 tudung, kain2.. murah jugak la...cantik pon cantik.. aku jez beli tudung dua, kain pasang dua... hajat nak hadiahkan kepada orang..tu beli tu.. hmm...bagi aku lawa dah kain tu, cuma tataula seswai ke x dgn si pemakainya nnti..hehe

jalan jalan dr satu kedai ke satu kedai...rambang mata dibuatnya.. aku bukan arif sgt bab kain baju ni...bese kak long yg beli.. kak Long aku arif skit... ngehngehngehh.

pas kuar dr satu kedai tu, tetiba aku terbau sesuatu.... hati jd berdebar...sungguh... aku rindu pada empunya bauan tu...isk..isk.. ku pandang pada si pemakai bauan tu... fuuh...bukan dia.. lega.. terus fikiran bercelaru... hati sebak.. diam... layan perasaan

aku normal kan... kadang2 aku x dpt bendung rasa rindu itu... salahkah aku?

cepat ku sedar dari lamunan..istighfar....Tuhan...jangan Kau bolak balikkan hatiku... biarku teguh dgn pendirian..takkan ku pandang ke belakang lagi...


*************************************************
~~hati rindu...tapi masih belum mampu tuk ku maafkan kamu...noktah ~~

hAkiKat HiDuP

Mungkin Tuhan sengaja mahu kita berjumpa dengan orang yang salah,
Sebelum menemui insan yang betul,

Supaya apabila kita akhirnya menemui insan yang betul,
Kita akan tahu bagaimana untuk bersyukur
dengan nikmat pemberian & hikmah di sebalik pemberian tersebut.

Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup,
Yang lain akan terbuka
Tapi, lazimnya kita akan memandang,
Pintu yang telah tertutup itu terlalu lama,
Hinggakan kita tidak nampak,
Pintu yang telahpun dibukakan untuk kita.

Kawan yang paling baik ialah,
Seseorang yang anda boleh duduk di dalam buaian
Dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun
Dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan
Bahawa itulah perbualan yang paling erat
Yang pernah dialami.

Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai,
Sehinggalah kita kehilangannyam,
Dan juga benar bahawa kita tidak tahu,
Apa yang kita rindukan sehinggalah ‘ia’ datang.


Memberi seseorang seluruh cinta anda,
Bukanlah satu kepastian,
yang mereka,
Akan menyintai anda kembali!
Jangan harapkan cinta sebagai balasan,
Nantikan sahaja ia untuk mekar di dalam hati mereka,
Tapi, sekiranya ia tidak,
Pastikanlah ia terus mekar di dalam hati anda.

Ia cuma mengambil masa seminit untuk jatuh hati pada seseorang,
Satu jam untuk menyukai seseorang,
Satu hari untuk menyintai seseorang,
Tetapi,
Ia mengambil masa sepanjang hidup untuk melupakan seseorang
.

Jangan pandang kepada kecantikan,
Kerana boleh jadi ianya palsu,
Jangan kejar kemewahan,
Kerana ianya akan susut,
Carilah seseorang yang membuatkan anda tersenyum,
Kerana ia cuma memerlukan sekuntum senyuman,
Untuk mencerahkan hari yang suram.

Akan tiba satu ketika di dalam kehidupan apabila anda,
Teramatkan rindukan seseorang sehingga anda ingin,
Menggapainya dari mimpi anda dan memeluknya dengan sebenar.

Mimpilah apa yang ingin anda mimpikan,
Pergilah ke mana-mana yang ingin anda tujui,
Dan jadilah apa yang anda inginkan,
Kerana anda hanya memiliki satu kehidupan,
Dan satu peluang,
Untuk melakukan semua perkara yang ingin anda lakukan.

Semoga anda memiliki kebahagiaan yang cukup,
Untuk membuatkan diri anda menarik,
Percubaan yang cukup untuk membuatkan anda kuat,
Kesedihan yang cukup untuk memastikan anda adalah seorang insan

Dan harapan yang cukup untuk membuatkan anda bahagia.

Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang,
Jika anda rasa ianya menyakitkan anda,
Fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga.

Kebahagiaan seseorang manusia,
Tidak semestinya dalam memiliki segala yang terbaik,
Mereka hanya membuat yang terbaik,
Dalam hampir apa saja yang datang,
Di dalam perjalanan hidup mereka.

Kebahagiaan terletak kepada mereka yang menangis,
Mereka yang terluka,
Mereka yang telah mencari,
Dan mereka yang telah mencuba,

Hanya mereka yang boleh menghargai kepentingan manusia,
Yang telah menyentuh hidup mereka.

Cinta bermula dengan senyuman,
mekar dengan kasih sayang dan kejujuran
dan berakhir dengan tangisan.

Masa depan yang cerah sentiasa berteraskan,
Kehidupan yang lalu yang telah dilupakan,
Anda tidak boleh meneruskan kehidupan dengan sempurna,
Sehingga anda melupakan kegagalan,
Dan kekecewaan masa silam.


Semasa anda dilahirkan, anda menangis,
Dan orang di sekeliling anda tersenyum,
Teruskanlah hidup anda supaya apabila,
Anda mati nanti,
Andalah yang akan tersenyum
Dan orang sekeliling anda pula yang akan menangis.

Jadikanlah keredhaan Allah itu sebagai matlamat,
Jalannya penuh ranjau, namun tetapkanlah hati,
Sedikit kesabaran, secawan kepahitan, setinggi harapan,
Dan doa yang tak putus,
InsyAllah akan datangnya kemanisan..
Jangan hanya tahu berkata-kata,
Tapi rasailah kesakitanyya,
Baru kita kan jadi orang yang bersyukur…


Bersama kesusahan itu datangnya kesenangan..
Dan bersama kesenangan itu datangnya kesusahan…
Semoga redha Allah bersama kita… ..


***************************************************
p/s: rasa terkesima...dan sebak... kata2 indah ini
begitu rapat dan dekat dengan situasi diriku....
....suatu ketika dulu............


C&P dari Waniey's blog. TQ Waniey

Wednesday, July 29, 2009

HOW TO MAKE 12PAGES NOTES BECOME ONLY ONE PAGE??


SALAM...


haha...camano tu... 12 muka surat, nak dijadikan 1 muka surat jek? buleh ke? ntah ape jadik rope nota tu..haha..
haaa....tu subjek evidence, lusa aku dan rumet kena present.. x banyak, 12muka surat jek..cuma duk buntu, mode of presentation tu camane.. Prof ckp wat ringkasan ats kertas mahjong pun ok..humm..tp, x minat la kertas2 mahjong ni..hehe.. so, aku n rumet decide nak lakar je atas whiteboard sebelum present..hehe
so, bygkan camane ropenye 12muka surat nota, aku dn rumet jadikan 1 muka surat je..haha.. camner tu? alaa...buat mind map la..huhu
tgk gambo bwh ni..ni la rope mind map tu... ape rope pon aku tatau la..

tapi, sungguh aku ckp...tgk mind map ni dgn teliti...mudah je faham dan ingat... x caye? try la..


bawah Evidence ada cabang definition, objects, principles, major functions, structure, arrangement in Evidence Act dan kinds of Evidence.

~Cabang definition tu ada 5- Blackstone, Bentham, Stephen, Taylor dan Phipson.

~Cabang objects tu ada 3- prevent laxity, helps court dan assess value.

~Cabang principles lak ada 4- section 5, section 60, be given in all cases dan cross examine.

~Cabang major functions ada 2- Facts to be proved (ada 4- testimony, hearsay, documentary, fact) dan facts no need to be proved (ada 3- section 56, section 57 dan section 58).

~Cabang structure lak ada 3- section 5-55, section 56-100, section 101-167.

~Cabang Arrangement of Evidence Act lak ada 3 - Part I, Part II, Part III.

~Cabang Kinds ada 5- Direct & Circumstantial, Direct & Hearsay, Documentary Hearsay, Oral & Documentary, dan Real & Personal.

* Tiap-tiap kinds tu plak ada cabang masing2...haaaaa....bercabang2..mwahaha..


korang layan je laaa ek post aku kali ni....rasa skali ke"blur"an aku nih...huhu
camno nok present nih.. dear classmates, korang jgn byk tanya taw! kan suma dh pandai..hehe.. kalo byk tanya i tny u all balik tyme u all present taw! :)

Tolong la semelih Bibi tu..huwaaa

Salam..

ah sudoh?nape puulok kene semelih Bibi tu?


hmm...ni citernye.. balik skolah tengah hari td, aku tgk puppy jiran aku tu free..x ditambat... adehhh..ape masalah pulak ni...aduhla... aku warning la Bibi tu, "you sit there, don't go anywhere!" dia kelip2 pandang aku dn rumet aku..x lama pastu dia duduk.. paham pon ape aku cakap..


so, aku masuk umah, solat dn rehat.. ingat nak lelap la seminit dua..tp..tetiba aku dgr housemates aku jerit2 kat bawah..x lama pastu housemate aku Nani came to my room, "Jah! tolong, anjing tuu...nak masuk dlm umah!" haaa?? terkezut aku..cepat2 turun bawah..


adoiiii..binatang ni apa hal...yang ngigau dtg umah aku ni nappeee...? tgk umah sebelah, keta jiran xde.. housemate ckp, tuan Bibi ni baru je kuar.. ni yg aku rasa tensen yg amat nih,....Tuan dia xtambat tuh apesal..nyusahkan org betol la!


buntu giler fikiran nih..cmner nk halau dia nih.. Rumet aku nk pi meeting pon xleh kuar..sian betol.. hmm..puas kitorg duk "syoh" "syoh" Bibi, dia wat donnnnoooooo je... mmg nk kene semelih dia nih!


letih duk jerit2 halau binatang tuh, tp x lari2.. kehulu kehilir dr pintu utama, kesliding door..abes langgar baju2 aku yg terjemur tu...aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :( dahla elooook je duk menung depang sliding door umah...abes menitik ayaq liur dia... huh..najis mUghallazoh tuu.. habis la kene samak nih...


nk wt cmner ekk?? aku call Taska, coz aku ingt umah sebelah taska tu Chinese..nk mitak tlg dia dtg amik bawak kuar Bibi tu...tp, chinese tu xde kat umah plak..aiyya...


x lama pastu, housemate aku yg len baru balik dr skolah...selamber je dia turun bukak gate..x sedor Bibi tu ade..haha.. bila kitorg jerit gtau, lintang pukang lari..hehe.. sian betol.. fikir nye fikir, kitorg yg dlm umah ni, jeritla kat housemate luar rumah tu, suh pi mintak tlg jiran Cina selang dua rumah... alhamdulillah, akhirnya dtg la Auntie sorg.. kesian plak tgk duk berkejar2 ngan puppy tuh... baru la Puppy durjana tu kembali ke rumahnye.... hiii!!! hang tunggu la...aku bom hang ngan tuan2 hang skali jap gi..


petaaang tu, tuan dia pon balik.. aku dn housemate aku ape lg, panggil dia nye Tuan. gtau diowg yang puppy dia tu da trespass to our land..so, please tie up yr puppy la.. we cannot touch it.. ingatkan diorg nk mintak maaf la kan..say sorry ke.. tp, ade ke patut diowg gelak! kuang asam betol..weh! ingat kitorg takut ke...kitorg bkn takut pon kat puppy korg tu..skali gue lenyek ngn motor gue baru taw! tp kitorg takut dengan kenajisan puppy tuh..paham????


appa punya jiran daaa....



ni ade gambor binatang tuh mase die duk menunggu depan sliding door umah kitorg...dah la comot..geli geleman..eeeeii...
*********************************************************************
papepun, thanks to Hazal... atas nasihat dan tunjuk ajar..hehe.. dan tolong kurangkan ketensenan dan kebimbangan gue...Hazal tlg settle puppy durjana ni yek.. :)

ni kegemaran sy..sy suke :)



hehe...xdok nappe nk post..tgh2 minum susu n kunyah2 nips ni...so, pos dlm blog ni la...mesti ade org yang ada same interest ngan i kan..




sape suke minum susu dn coklat Nips ni?? siler angkat kening... yeahh.. :)

kalo ramai..leh la tubuhkan kelab Nips..hee
teringat sepanjang study week dan exam sem lepas, lepak library, coklat Nips dan air kotak susu la peneman gue.. (jgn tiru aksi sy ni -makan dlm library) huhu... Hajar..ingat x??? i dpt Nips yang banyak...u dpt Nips yg sikit..haha.. ingat lg u jeles kat i...ngeh ngeh ngeh...
miss that moment...sem ni kite wat lagi yerk...haja yer.. :)

Tuesday, July 28, 2009

Terima Kasih Kak Long

Salam...

haa..ni special nye post - exclusive for my Kak Long... :)



Terima Kasih sgt-sgt.. untuk apa?..ada la... ;)

pape pun, aku doakan moga Kak Long dimurahkan rezeki dan sihat selalu... ameen :)

hari ini lebih baik....

salam..

alhamdulillah...personally aku dpt jadikan diriku hari ini lebih baik dr semalam..
tp tidaklah baik dari semua segi... bab tumpuan dlm lecture hari ni kurang baik...coz- sgt sgt sgt mengantuk rasanya...dn hilang fokus. ish...sedih betul.. :(

tapi, dari aspek yg lain...alhamdulillah... seawal pagi tadi..ada sesuatu yang menguji kesabaranku... perkara yang sama...keep repeating...again and again... letih..geram..marah..benci..suma terkumpul dlm hati... cuma masih mampu bersabar, masih mampu ku kawal dari meletus..meledak...

ku istighfar dlm hati...tenanglah wahai diri...di awal pagi...jgn dirosakkan mood sendiri... so, ku senyum..dn ku"settle"kan perkara itu...diam..tanpa kata... ku rasa nak menitik air mata...sebab tahan marah di dada... sungguh..ku sgt marah dan kecewa... hanya Allah yang tahu.. x apa jah...sabar..

siapa mampu sabar..andai perkara yang sama..hari2 berlaku... kenapa begitu payah mereka memahami... kenapa begitu susah untuk mereka menggerakkan diri sendiri ke arah yang lebih baik.. kenapa lebih rela memerhati, memandang sepi tanpa hulurkan sumbangan..sedangkan diri sendiri juga turut "menyumbang"... susahkah? payahkah? oh Tuhan...x pernah ku temui insan seperti mereka ini.... tabahkan hatiku, kuatkan imanku... ya Tuhan..

Terima kasih Tuhan..kerana menyuntik rasa tanggungjawab dalam diriku..walaupun sedikit...tapi ku tetap bersyukur...sekurang2nya aku punya perasaan itu..namun tidak mereka...

Ya Allah...bukakanlah pintu hati mereka...dan semoga mereka semua bersedia melakukan perubahan...ameen...


~~muhasabah diri~~

Monday, July 27, 2009

I'M BACK!

Salaam...

lama tinggal blog...windue....huhu..
agak bizi kit beberapa hari ni.. umm..mgkin not dat bizi...cume masih gagal manage time wisely..yup..

masa tuk duk depan laptop ni agak terbatas...coz i got new job...iaitu....isi masa terluang kat taska.. haa? taska?yup.. taska depan umah.. ni la bendenye yg i nk gtau dlm post i last few days tue..hehe

xde buat ape pon..jez suke suke jek.. main ngan bdk2, ngn baby... kebetulan slh sorg pekerja taska tu cuti kahwin..so, the owner of that taska cari pganti tuk 4weeks je.. xpe la..awal2 sem ni not that bizi...so, still can manage n handle it.. wif my lovely rumet..salwa...

okeh...pecah sudaa rahsia..hehe..

umm..ape lg ekk..haa...hati ni dh lega sepenuhnya hari ini..dengan terserahnya Laporan LI kedua kepada Puan Kamilah tadi...maka selesailah i nye LI untuk tahun ni... alhamdulillah... seronot! :)

so, leh fokus pada study...dh cop present first Question tuk subjek Evidence..wahaha...pun dh dpt asimen Islamic Land Law...jugak ade dua kes kene stadi tuk subjek Islamic Admin Law...aiyaa...dan jugak banyaaaaak kes tuk subjek Company Law... xpe..xpe... satu satu okay!

no need to tensen2...ilex aa... yang penting..? ape yang penting...KERJASAMA!! (wonderpet wonderpet...kami datang! ngehngehngehhhhh) ...windue la plak kat i nye ank buah yg tomei2 ammar gembong..huhu...

having set that...so.....tu je la kot setakat ni...jap lg sambung citer lain lak..nk buka pose jap...daaaaa.. :)

Friday, July 24, 2009

Kisah hari ini

salam.....

alhamdulillah....semalam lahirlah anak buah aku yang ke-18... Kak Yah selamat lahirkan baby girl! so, ank buah aku yg perempuan sumanya 7 orang... yg laki 11 org.. emm...x cukup lg la nk lawan bola team girl vs. team boy...huhu.. mesti chomey mcm mokjah kan..hehehe.... Tahniah to my sis! awal 4hari dari tarikh jangka yer..alhamdulillah semuanya lancar...

hmm...
settle yg tu...

pasal lain plak...hr ni seronok belajar... kuliah dan tutorial Evidence.. Seronok.. Prof Nisah pandai tarik perhatian pelajar... bayangkan aku rasa sgt rugi if aku miss eye contact ngan dia..mmg full attention la aku bagi.. (bese kuliah laen ada jugak tersengguk2)...normal la tu.. tp kuliah Prof ni, huu...rasa energetic dn segar yg luarbiasa... alhamdulillah..

Prof cakap, next sem ada lawatan ke Maktab Siasatan Jenayah...boleh tgk org wat post mortem ke, forensik ke apa tah...nk cari evidence la.. aku dgr je pkataan2 forensik-post mortem ni dh lembik lutut rasa...

sungguh aku dapat rasa yg aku ni mudah lemah semangat..org kata darah gemuruh.. tatau la nape...tp mmg aku terus rasa lembik even sekadar dgr Prof ckp - bedah sana, bedah sini...aaaaa.....apatah lg tengok dengan mata sendiri..oh tidak!

3tahun lepas aku pernah keje kat Kusza Bookstore..sambil kerja tu, sambil susun2 or cari buku2 yang client nak...sempat jugak la aku belek2... aku ni bab medic sgt2 interested la (yer la...cita2 yang x kesampaian)...

aku ingat lagi...
waktu tu Bos aku suh cari buku perubatan..ada la list yg dia bagi.. buku2 tu duk atas rak yg tinggi..so, aku kena naik atas kusi la... tgh2 cari buku yg tersenarai..aku jumpa satu buku post mortem... aku ni curious la nak tau contents buku tu...

belek-belek...ok lagi..gambar biasa2 je.. belek lagi...woaa...gambar peralatan bedah..dh rasa sedikit ketar dh tgn nih... belek lagi...oh My God! aku rasa nk terlucut buku tu dr tgn aku...lutut aku lembik...mata gelap....seram sejuk satu bdn.. cepat2 aku turun dr kerusi...duduk....nafas rasa tersekat..adehh...

korg nak tau kenapa? uwaaaa.....ada gambar bedah orang...kat kepala... alat bedah tu mcm mesin kayu tu..ala...mcm mesin balak tu...masa tu gambar yg aku tgk tu bedah kat kepala...tengkorak kepala tu...huuu..seriau rasa! aku pegang kepala aku ni...adehhhhh..... x sanggup...isk..isk..

dahsyat sungguh forensik/ post-mortem nih... aku cepat2 simpan balik buku tu...x sanggup dh nk tgk.. terus aku pi kat kakak aku...dgn muka mcm xde darah dh...pucat... terpaksa rehat kejap sebelum lutut aku ni keras balik...haha...

tu cite dia... so, sejak hr tu aku tobat xnak dengar apa2 pun pasal bedah2 ni... tgk medikTV pon aku rasa gelap mata... mmg xleh tgk, xleh dgr..sebab terus terbayang alat2 bedah yg ganaz tu membelah tubuh badan sendiri...uwaaa...

trauma betol! tp, next sem untuk subjek evidence ni ada lawatan ke makmal siasatan jenayah...ish..risaunyee... nak nak Prof ada citer ada student pengsan tgk post-mortem tuh..aiih....risau aku! aku takmau jd mcm student dia yg pengsan tuh! aaa...

Ya Allah....kuatkanlah semangat aku..fuhh!

p/s: bila tengok kelemahan diri aku ni, baru ku sedar mengapa aku ditakdirkan belajar Law - bidang yang x pernah langsung terlintas di fikiran aku.. kenapa tidak Medic- bidang yang aku angan dan impikan dr tadika lagi.. hmm..inilah hikmahnya.. Kerana Allah tahu apa yang terbaik untuk kita... dan Allah tahu apa yang kita tidak tahu... Subhanallah...

settle :)

Thursday, July 23, 2009

Lahiriah yang elok menjamin sikap yg elok juga? BENARKAH BEGITU..??

Salam...
Tetiba jek rasa nk cite pasal nih...

emm..aku slalu dgr org ckp..kalo tulisan cantik dan kemas..maknanya org tu pun seorg yg kemas, pembersih.... tapi mcm mana dgn doktor...tulisan doktor kan serabut skit...tp, doktor x pengotor kan???

pernah jugak dgr org ckp..kalo org pakai kemas...smart, cantik..maknanya org tu pun seorg yg pembersih, suka kemas, x suka kotor, serabut, serabai dn lain2...

tapi persoalannya...BENARKAH begitu???

mungkin benar, dan mungkin tidak..

Mungkin Benar...tapi bukanlah seorg yang pembersih secara menyeluruh... mungkin hanya bahagian-bahagian yang berkenaan dengan dirinya sendiri shj...yakni, apa-apa yg melibatkan perkara peribadinya shj... kalo melibatkan benda or tempat awam...org tersebut sgtlah tidak mengendahkan kebersihan dan kekemasan.. betul x kenyataan aku ni?? korang pernah terfikir x??

sebab apa? sebab tempat awam biasanya akan ada org yg bersihakan, kemaskan.. dan paling utama...tu bukan tempat dia.. dan biasanya org sebegini, bukan saja tidak hulurkan sumbangan untuk bersihkan tempat tu, malah yg lebih teruk...tidak tahu langsung menghargai si tukang kemas tu...dengan kata lainnya- tolong sepah2kan pula....huhu

ekk?? ade jugak org mcm ni yer? adeee...

papepun..it jez my point of view...berdasarkan pemerhatian dan kajian..huhu...

tepuk dada tanyalah iman.....sebarang komen dialu-alukan..nak tau jugak pendapat u all...thank u :)

[sesungguhnya kebersihan itu sebahagian daripada iman]

Wednesday, July 22, 2009

Alhamdulillah....syukur padaNya..

Salamz...

hari ni bahagia sangaaaat.. Gembira sangaaaaat.. Alhamdulillah..

Banyak perkara berlaku hari ni..dan semuanya baik-baik..alhamdulillah..

Yang paling gembira, impian dan angan-angan aku tentang satu benda ni, menjadi kenyataan...dengan kata lainnya- LAMARAN aku diterima!! taktau nk gambarkan cmner perasaan aku skrg nih!

Tentu kalian nk tau ape benda yg aku dh lamar ni kan?? yg dh wat aku seronot sgt ni kan?? jeng..jeng..jengggggggg.....

emm..tungguuuu... belum boleh gtau..sebab Housemate i belum tahu.. tengah berfikir2 camne nk gtau diorg...huhu...

cmner yer nk khabarkan yer...?? hmmmm

takpe..set aside jap yg tu..
skg nk citer pasal puppy semalam tuh.. insaf dah..huhu.. sebabnya jiran aku tuh Muslim...tp Mazhab Hanafi... so, ikutkan Mazhab Hanafi xpe pegang anjing.. so, sebagai jiran, dan sesama Islam...we have to respect others...

memaNGLAH Mazhab Shafie haramkan anjing. babi dan keturunannya... tp, Hanafi halalkan anjing...jadi, lecturer aku cakap...kita rai je la diowg... dah itu pegangan diorg..lebih2 lgi diorg Muslim jugak...

isk..isk..mintak maaf ye Bibi (nama puppy jiran aku tuh).. kiter x jadi nak semelih Bibi... kiter pun dah tanak marah2 Bibi... tp satu je kiter mintak... Bibi suruhla tuan Bibi tu mandikan Bibi kerap sikit...busuk la...huhu... dan bersihkan tempat Bibi tuh..comot, kotor... x hygienic..

kiter dh rai Bibi dan tuan Bibi, so tuan BIBi kena la rai dan respect kitowg nye culture dn pegangan plak.. jgn la sampai kitowg rasa x selesa dan rasa x selamat.. x baik taw...

hati jiran kena jaga taw! taw!

faham? settle

Tuesday, July 21, 2009

geli hati...huhu

salamz...
jap tadi, aku dn kawan2 serumah kuar...housemate, kak ru belanja makan Pizza...dr semalam lg dia nk belanja..tp tergendala...so, mlm ni free, kami pun kuarla.. asalnya jez nk suh Pizza tu dihantar ke rumah je...tp kak ru call bebeapa kali, x dapat...line busy....so, decide pergi sana je la...

alhamdulillah..kenyang banget! Thank you very much Kak Ru! mata terus layu la... kitorg makan Island Seafood Pizza dan Hawaaian Pizza.. sedap.. tp papepun aku paling suka soup dia..hee.. pantang woo...

pas dh kenyang..balik umah... yg wat geli hatinye ni, Gma turun keta nk buka gate, tp jiran nye puppy ade...jiran aku lepas puppy die tuh. hampeh tol.. puppy dia yg tak berapa nak lawa tu duk tengooook je kitorg..

jiran aku tuh pun panggil la dia nye puppy dn bwk lari...so, gma dgn cuaknya turunla dr keta.. tengah2 nak buka gate...tetiba puppy tu dtg meluru ke arah Gma! kami dlm keta ni cuak giler..siaaan gma..haha.. sakit perut kitorg duk gelak.. Gma main kejar2 lak ngan puppy tuh keliling keta...heehe....awat hang x masuk je dlm keta gma oit..huuhu

jiran kitorg tu wat donno je...senyum2..hampeh tol.. x lama pastu gma pun masuk la dlm keta... tunggu nye tunggu baru la jiran kitorg tuh dukung puppy die dn tambat balik... kuang asam boi betoi la...

sakit perut kitorg duk gelak..rasa lapaq balik je..huhu

puppy tuh memang nak kena..semalam aku dh ugut dah nk semelih dia pasai dia bising sgt duk menyalak...arini kejar member aku lak yer...nak kena nih...

ape daa....

Jeritan Hati…terungkap di jemari…

Salam…
Tidak sabarku menanti untuk pulang ke rumah setelah selesai kuliah tengah hari tadi… ingin kuluahkan apa yang terpendam…lantas laju jemariku menyampaikan jeritan hati ini.

Sedih dan kecewa…marah dan malu..semua bercampur baur… sebelum kuteruskan luahan ini, maaf kupinta andai sahabat pembaca tidak sia sekata. Ini sekadar pandangan peribadiku… tak keterlaluan ku rasa…

Masih ingatkah kalian yang mengikuti blog ku ini, tentang buku original vs buku fotostat yang ku post minggu lalu? Akan ku kupas sekali lagi di sini…

Aku tetap dengan pendirianku…walau macam mana sekalipun sesebuah buku itu, takkan ku pilih yang bukan ori…kecualilah buku ori memang dah tak wujud di pasaran…dan dah tak diterbitkan… namun, sekiranya buku-buku tersebut masih ada di pasaran, dan masih diterbitkan, aku pilih yang ori..

Bukan berlagak baik, jauh sekali berlagak berduit… Tapi itulah perkara yang mungkin sesetengah dari kita tidak peka..atau mungkin buat-buat tidak cakna…

Buku-buku yang kita rujuk, yang kita guna, ditulis oleh penulis… diterbit oleh penerbit… dicetak oleh pencetak.. bukan kerja mudah saudara… untuk menghasilkan buku tersebut, banyak mana masa dan tenaga penulis peruntukkan…membuat kajian demi kajian…demi menghasilkan karya terbaik..yang akhirnya mampu jadi rujukan dan panduan kepada kita-mahasiswa mahasiswi…

Penulis-penulis bukan lakukannya dengan percuma… tidak caknakah kita, sebagai pelajar syariah undang-undang khususnya - “Karya kita, hak Kita”… mungkin kita tak rasa apa-apa, kerana kita tidak berada di tempat mereka… Bagaimana jika, suatu masa nanti, bila kita dah berjaya, dan jadi penulis, karya yang kita hasilkan sewenang-wenangnya dicetak rompak? Difotostat? Gembirakah kita? Redha kah kita?

Tak dinafikan, untuk membeli buku-buku yang original sedikit membebankan…lebih-lebih lagi bagi yang kurang berkemampuan… tapi, bagaimana yang berkemampuan? Malah yang terlebih mampu? Apakah alasan kalian?

Dalam tak sedar, kita menafikan hak penulis. Kita sekat malah tutup terus punca pendapatan mereka.. kita galakkan industri cetak rompak berleluasa… kita sewenang-wenangnya mengizinkan “rompakan” berlaku.. sedih…dengan status kita sebagai mahasiswa mahasiswi…syariah dan undang-undang khususnya…

Di mana letaknya rasa kebertanggungjawaban kita pada yang punya hak? Seandainya kalian terasa tercabar dan meluap-luap api kemarahan, andainya hak kalian dicabuli, begitu juga dengan penulis2 dan penerbit buku tersebut wahai sahabatku.
Di mana amanah yang diberikan kepada kita? Amanahkah kita? “Student should act like student…” Jangan diwar-warkan alasan tidak mampu beli buku yang ori, andainya kalian mampu mendapatkan pelbagai benda lain yang ori. Make-up, tudung, baju-baju, kasut-kasut, beg, aksesori2, handphone canggih dan bermacam-macam lagi. Malu orang dengar alasan begini sahabatku.

Dan yang paling utamanya…soal keberkatan ilmu. Aku secara peribadi amat takut tentang perkara ini. Soal keberkatan. Kita tak nampak dengan mata kasar saudara. Hormati guru, jaga hati guru, agar keberkatan ilmu diraih. Tapi, bukankah penulis2 buku tersebut juga guru? Cuma ilmunya disampaikan melalui penulisan.. hormatkah kita pada mereka, seandainya karya mereka kita rompak? Seandainya karya mereka kita cetak- TANPA IZIN mereka? Fikirkan sejenak wahai sahabat.

Sekali lagi kupohon maaf, andai tulisan ini nampak keterlaluan..andai ada terkhilaf pandangan.. sekadar luahan peribadi.. berkatalah benar, walaupun PAHIT… Sebarang komen dialu-alukan…terima kasih

Monday, July 20, 2009

Siang dan Malamku...

salam...

haaa....pelik x aku nye tajuk entry kali ni..??

td siang....tatau nk watpe...uwaaa...x dpt on9...so, menung sana..menung sini.. pegang buku..baca la jugak beberapa pages..tp x seronok... rasa x happy jek bila x dpt update blog...

so, petang kuar pi Giant...ngan roommateku...adik..nak ketatkan skru kacamataku ni je tujuannya.. (aku kan ganaz...spek mesti x tahan lama nye) huhu....

so, pas sudah baiki spek...jalan2 je la dlm Giant tu..sementara tunggu buka puasa.. beli buah2an skit..dan fresh milk...jus buahan beli jugak...sedap..hee.. ni la feveret aku...nk wat camane...huu.. apa la...lupe plak dtg ngan moto...punya la borong..kan dh susah nk wat balik..hauhauhauu...

tu settle kisah siang... now, malamnye plak..pas solat Isyak...aku kuar ngan member kamcingku....kak belle@arabelarosaless..dan adik skali.. kak bell ni co-counsel aku subjek moot sem lepas...dia ni Best tau! kitorg gi lepak kat Resipi Rahsia.. lama x jmpa... sem ni dh x sekelas...isk..isk... rindu KAK Bell!!

sonok sembang...mcm2 citer,...huhu... hilang ketensenan siang hari tadi.. thank u kak Bell! lenkali kita lepak lain lak ea....

yg lawaknya...budak umah aku x caya aku kuar ngan kak Bell.. ingat aku ada pkwe baru...ada ke... malas dh aih nk pikir pasal laki ni... bosan jek.. lagipon aku dh insaf..hehe.... nk jadi budak baik plak...tamau nakal2 dah.. kan dah beso..dh dewasa dah...

hmm...pinjam ayat Abg Yusri " WLuPn kTe aDE KksH tP TmN TtP yG pLg sTiA,wLU kTe bYk hRtE,tMn tTp pLg bHrGe:)"

settle

Sunday, July 19, 2009

Israk Mikraj 27 Rejab - Masih Ingatkah Kita?

salam...

kawan2...esok 27 Rejab...Hari Israk Mikraj.. so, jum kita pakat puasa sunat.. Jangan lupa tau. InsyaAllah..

k, ni ada skit info tentang Israk Mikraj... aku search kat web iluvislam..[http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=623]

Sama2lah kita hayati peristiwa ni...khair..

Isra' Mikraj - Masih Ingatkah Kita?
www.iLuvislam.com
oleh : hi_j87


Mafhum Firman Allah S.W.T. : "Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat."
(Surah Al-Israa': Ayat 1)



Peristiwa Isra’ dan Mikraj berlaku selepas nabi diuji dengan kematian dua orang yang paling rapat dan banyak membantu baginda dalam usaha menyebarkan dakwah Islam iaitu isteri tercinta Siti Khadijah dan bapa saudaranya Abu Talib. Tekanan yang dihadapi selepas kematian kedua insan yang disayangi semakin bertambah dan jika kita fikirkan dari segi logik akal maka dakwah Islam pasti akan terkubur.

Namun kuasa Allah melebihi segala-galanya iaitu selepas penolakan dakwah oleh penduduk Taif, nabi telah dihiburkan dengan Isra’ dan Mikraj dan seterusnya diizinkan untuk berhijrah ke Madinah sehingga membina Daulah Islamiah yang telah mengubah kedudukan Islam daripada dihina kepada dipandang mulia, daripada lemah kepada memerintah. Dalam peristiwa di Taif iaitu ketika penduduknya bukan sahaja menolak mentah-mentah dakwah Islam malah telah melontar batu ke arah nabi sehingga berlumuran darah.


Kita dapat melihat nabi telah diberi peluang untuk menang mudah iaitu tawaran daripada malaikat penjaga bukit untuk menjadikan bukit bawah jagaannya sebagai emas tetapi ditolak oleh nabi sebagaimana nabi menolak tawaran malaikat penjaga bukit yang ingin menghancurkan penduduk Taif yang begitu degil dengan menjatuhkan bukit ke atas penduduk Taif.

Penolakan nabi ini memberi banyak pengajaran kepada kita umat Islam iaitu kekayaan bukanlah faktor utama dalam menegakkan Islam kerana jika kita perhatikan pada hari ini kebanyakan negara umat Islam dianugerahkan dengan hasil dalam negara yang banyak tetapi ia tidak membantu dalam membentuk umat Islam yang bersatu serta menghentikan penderitaan umat Islam yang sedang ditindas. Islam bukan mampu bangkit dengan kekuatan ekonomi semata-mata tetapi Islam bangkit melalui kekuatan aqidah yang ditanam dalam diri.


Peristiwa Isra’ Mikraj berlaku di dua tempat utama di bumi sebelum nabi dinaikkan ke sidratul muntaha iaitu bumi Mekah dan Palestin malah melalui ayat 1 surah Isra’ menjelaskan bagaimana Allah memberkati bumi isra’ dan sekitarnya. Sehingga kini bumi Isra’ iaitu Baitul Maqdis, Palestin terus menjadi rebutan tiga agama iaitu Islam, Kristian dan Yahudi sehinggakan keganasan Yahudi dalam membunuh dan merampas tanah milik umat Islam terus berjalan tanpa perikemanusiaan.



Sejarah Isra' dan Mikraj

Rasulullah S.A.W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika'il. Hati Baginda S.A.W. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman ke dalam dada Rasulullah S.A.W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Isra" itu.

Semasa Isra'
(Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil Aqsa)


Sepanjang perjalanan (isra') itu Rasulullah S.A.W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:

i. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah.
ii. Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A.S. menerima wahyu daripada Allah;
iii. Baitul-Laham (tempat Nabi 'Isa A.S. dilahirkan);


Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S.A.W. menghadapi gangguan jin 'Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :

1. Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. Apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S.A.W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

2. Tempat yang berbau harum. Rasulullah S.A.W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Masyitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anaknya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetap teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).

3. Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).

4. Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebeis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.

5. Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri atau suami.

6. Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.

7. Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.

8. Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.

9. Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.

10. Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.

11. Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak mempedulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.

12. Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S.A.W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.

13. Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.

Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.

Rasulullah S.A.W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.


Semasa Mikraj
(Naik ke Hadhratul Qudus Menemui Allah)


Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S.A.W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).

1. Langit Pertama: Rasulullah S.A.W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A.S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.

2. Langit Kedua: Nabi S.A.W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi 'Isa A.S. dan Nabi Yahya A.S.

3. Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A.S.

4. Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A.S.

5. Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A.S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.

6. Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A.S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.

7. Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul Ma'mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S.A.W., Nabi Ibrahim A.S. bersabda, "Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha'if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu La Haulawala Quwatta Illa Billah.

Mengikut riwayat lain, Nabi Ibahim A.S. bersabda, "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: Subhanallah, Walhamdulillah, Wa la ila ha illallah allahuakbar dan Wa La Haulawala Quwata Illabillahil Azim.

Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga". Setelah melihat beberpa peristiwa lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

8. Tangga Kelapan: Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S.A.W. dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.

9. Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak derhaka kepada ibu bapanya.

10. Tangga Kesepuluh: Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S.W.T. dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:

Allah S.W.T: Ya Muhammad.

Rasulullah : Labbaika.

Allah S.W.T: Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan.

Rasulullah : Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Daud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan 'Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan.

Allah S.W.T: Aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah 'Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan Aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang.

Selesai munajat, Rasulullah S.A.W. dibawa menemui Nabi Ibrahim A.S. kemudian Nabi Musa A.S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S.A.W. merayu kepada Allah S.W.T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.


Selepas Mikraj

Rasulullah S.A.W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah).


Wallahu'alam.

(Sumber : Kitab Jam'ul-Fawaa`id)


Kesimpulannya: Peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.


Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Rasulullah saw langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah swt. Allah swt telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Rasulullah saw.

Masih terlekakah kita?


~mudahan Allah jauhkan kita dari terleka....ameen~

p/s: thanks to the writer..nice article..very informative. Baarakaallahufiik

Nasib baik aku dah reti BERSABAR.... :)

salamz...

Jez straight to the point je la..

aku x paham dgn sorang perempuan ni...x habis2 nk ganggu hidup aku..
mula2 add aku kat fs...aku reject.. x putus asa, add aku kat ym plak...pun aku reject...jap tadi invite aku kat web ape ntah...adussss.... gigih betul...

nak apa lagi kakak?? cukup2lah... rasa tergugat ke? dahlah.. kalo cari sy setakat nak sakitkan hati sy...hentikanlah..

Sy dah xnak ada kaitan dengan kalian... yang terluka dulunya saya... boleh x bagi aku bernafas dengan senang hati? jgn serabutkan aku bleh x?

kita x cari dia..yg dia sibuk cari kiter nape?? akak nak ulang sekali lagi ke apa yg akak dah buat time Ramadhan lalu? Ramadhan tahun ni nak ulang lagi sekali?

Thanks a lot la kak... May Allah Bless U...

hari Ahadku.....

salamz..

hari ni hari Ahad... masih tiada mood untuk buat Report LI kedua... so, termenung2 dari malam tadi apa nak dibuat hari ini..

SMS Kimah, ingat nak gi jalan2 Wangsa Maju...tapi dia bizi... alahai Kimah...sokmo bizi..kecik hati ni...huhu

SMS Kak Wann...ingat nak gi jalan2 Bangi...coz esok pun Ngri 9 cuti... tapi...Kak Wann di Ampang...

isk...ke mana mau ku bawa diri ini... roommate kuar pi KL.. aaaa...aku nk pi mana!!

tengah duk bermuram durja...tetiba taliponku berbunyi.. "telefon! telefon! telefon berbunyi...ada haiwan dalam bahaye! ada haiwan dalam bahaye di saneee!!" eh...apesal lagu wonderpet plak ni..

hmm...rupanya Imam call... dia perlukan org ajar budak2 mengaji kat Masjid pagi ni. waaah!! terus ceria diriku ini.. alhamdulillah... Allahuakbar!

Korang rasa x apa aku rasa..?? Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui... seronoknya....ada benda yang boleh aku lakukan pada hari ini...

dan yang paling wat aku rasa terharu ialah...sedang aku duk fikir nk kuar jalan2...Allah dtgkan satu perkara yang dapat tarik diriku dr pergi buang masa tak tentu hala... Masya Allah.. alhamdulillah...

So, cepat bersiap dan pergi ke Masjid Putera... Budak2 dh lama menanti.. Aku jez ganti Ustaz yg x dapat hadir je... tp seronok dpt pengalaman nih.. Segan aku budak2 duk pakat panggil "Ustazah"..hehe...

Bagus budak2 ni..kecik2 dh hafaz Quran.. Sejuk perut mak mengandung... Mudah2an diorg menjadi Hafizah dan Hafiz yang berjaya dan berguna pada Agama, Bangsa, dan Negara..... ameen... :)

....

" i was down..my dreams were wearing thin..

when you're lost, where do you begin?

my heart always seemed to drift from day to day

looking for the love that never came my way..."

Saturday, July 18, 2009

Ramadhan....ku menanti hadirmu

Salam..

alhamdulillah,hari ni dh 25 Rejab.. kurang dari 40 hari lagi Ramadhan akan tiba.. mudahan Allah panjangkan usia kita, moga kita sempat bertemu dgn Ramadhan al-Mubarak..

Teringatkan Ramadhan..hati sayu, sebak dn gembira..bercampur baur.. Aku terkenangkan Ramadhan yang lalu...kulalui dgn penuh keperitan...dugaan.. sebak sgt bila teringatkan Ramadhan yg lalu...mudah2an Ramadhanku pada tahun ini lebih bermakna...ameen..

Walaupun Ramadhan yang lalu, terukir seribu satu kenangan pahit...tapi aku bersyukur..kerana dugaan itu tiba tepat pada waktunya.. Aku terasa begitu hampir dan dekat padaNYA... peluang yang ada x ku persiakan... saban waktu hati ku merintih, dan mengadu padaNYA... Agar aku kuat dan tabah mengharungi segalanya...

Alhamdulillah...segalanya dah berlalu... aku xkan dan x mahu pandang ke belakang lagi.. apa yang berlaku, dah berlalu... biarlah ia menjadi satu sejarah yg tersimpan kemas...

Mudahan Ramadhanku tahun ini...dapat ku hayati dan manfaatkannya dengan sepenuh penghayatan... sesungguhnya aku amat merindui Ramadhan...... dan buat insan-insan yg pernah melukai hatiku, sekalung ucapan terima kasih dariku... kerana kalian aku belajar erti CEKAL, TABAH dan SABAR... terima kasih..

FEEL STRONG..BE STRONG

SALAM....

pertaman2nya, alhamdulillah....syukur kepada Allah, laporan LI aku yg pertama dah pun siap... siap print, siap binding...

lega hati ni sekerat...

so, lagi sekerat untuk laporan LI kedua, i.e di mahkamah...hmm..bahan2 suma dh tersedia..jez tinggal type je...mudah2an dipermudahkan....ameen..

"feel strong..be strong.." simple ayat ni kan?? tp dalam maksudnya..

bila diulang baca byk kali...terasa meresap ke dalam jiwa... yup..really feel strong...and really really be strong..!

thankz to my brother, La...atas kata2 ni... :)

good news...alhamdulillah

salamz....

walopon hakikatnya diri ini sedikit busan..tp, wat wat tatau jek..

tidak patut ade istilah busan patutnye..coz baaaaanyak bende buleh dibuat..buleh dicipta..kan..

back to the topic..
hmm..alhamdulillah.. kakak aku dapat tukar ke Terengganu.. setelah beberapa kali permohonan dan rayuan dibuat, akhirnya permohonan tukar dari Johor ke Terengganu diluluskan..

Kakak aku dpt tukar ke Sekolah Bukit Besi..ok la...area Dungun jugak...boleh bersama ngan hubby..nak nak tgh pregnant ni...selamat skit ada org jaga...ye x.. esok lapor diri... so, Chik! Congrats!! alhamdulillah

dan buat Kak Yah aku..yg dijangka due 27/7 ni... take care of yourself okay...
mudah2an semuanya selamat...dan lancar.. bakal bertambah la anak buahku... :)

hmm...
nk tulis ape lg ek...
tu je kot stakat ni... rasa rindu kat seseorang..tp xpe...jez pendam dlm hati jek.. i know its take time....

hmm............

Thursday, July 16, 2009

FOR THE THING TO CHANGE, I MUST CHANGE 1ST

salamz..

nk post cite ape kali ni yer... nothing much hppen today.. jez dis morning i went to campus..tgk2 Hafos, n then went to faculty, tgk format of LI report.. that's all..

petang, as usual...senaman jalan kaki...sekitar taman ni..lepak ngan budak2 taman.. adik Nani, wafiq, haikal, catherine... dlm ramai budak2 ni, aku tertarik kat haikal.. he's sooooo matured..independence... baru 10 tahun, tp...dia nampak dan bersikap mcm dh belas2 tahun.. matang.. bersembang ngan dia, seolah2 bukan sembang ngan budak2...can be friends...sungguh..

mungkin coz he is the oldest, i mean, anak sulong..FaMa kerja, so, balik skola, uruskan diri sendiri...makan bskut je balik skola..tp budak ni relax je cite...xde nmpk riak2 sedih ke, tension ke, bosan ke, merungut pun tidak.. teringat plak aku masa kecik2...balik skola, buka tudung saji...mesti ada nasi, ayam goreng, ikan goreng.. tp haikal, lalui zaman kanak2 dgn penuh matang... dan bertanggungjawab.

hmm..

jez a moment before i type this plak, saja la baca2 blog2 orang... dan ada jugak baca tntang isu "nor" yg x pernah habis..let her be anyway..

buat "Nor" bukan nama sebenar tu...u can say whatever u want..u can do whatever u want.. kami di sini tiada apa-apa...

kami akan buktikan pada semua, your allegations are all wrong n nonsense! kami pelajar Muslim, ada agama... x perlu buang masa layan all those nonsense things.

so, FOR THE THING TO CHANGE, I MUST CHANGE 1ST..(pinjam dr blog Dr. Cinta)..

buat kawan2....kita mungkin tiada kuasa untuk sekat "Nor" tu.. apa yg kita ada sekarang, adalah diri kita sendiri...

belajar betul2....hadapi masyarakt luar dgn yakin dn buktikan pada semua kta ni macam dakwaan Nor atau sebaliknya. FOR THE THING TO CHANGE, WE MUST CHANGE FIRST frenz!!

okay? don't worry..everything will be okay.. Allah with us.. insyaAllah. :)

p/s: thanks to my fren, Kamal for his support n advice... :)

Wednesday, July 15, 2009

hari yg sgt best..hoho

salamz....

yeszaaa..hr ni hr yg sgt besh..huhu

pagi tadi bangun tido...terus fikir pasal buku2..i mean..text book (recommended readings) subject2 sem ni... woaa....no more spoonfeeding...kene lebih rajin, lebih bersungguh..

so...finin woo fikir pasal buku... duit JPA pon x masuk lagi....camner nk beli buku. kang tunggu duit masuk lambat plak... ni dh minggu kedua dah.. tinggal lagi doblas minggu jek...aih...xleh jadik ni..

buku fotostat..?? hmm..ana kureng minat la.... lain tau rasanya buku ori dgn buku fotostat ni... bukan cerewet or memilih...tapi..bab buku ni mmg lebih suka yg ori... syg tau...huhu...beli buku bagi aku satu pelaburan yg amat bagus...sebab buku boleh bagi manfaat sampai bila-bila..

lagipun, waktu belajar ni la nk beli buku nye...duit yg kita dpt, memang utk beli buku..so, xkan la nk beli buku fotostat jek.. tu kan amanah... x baik la kan...
kalo beli baju, kasut, berpuluh2 ringgit kkta xde lak nk bersungut duit habis..kan.. tapi kenapa bab buku, mesti nk liat..mesti nk merungut xde duit..

sorry to say la...aku pantang sgt2 dgr org merungut xde duit beli buku....tapi, baju lawa2, kasut berpasang2, tudung berfesyen2... x paham aku...

dan sgt sgt sgt benci org cakap...."org kaya boleh la beli buku ori...kita ni mana mampu.." hellooo....duit PTPTN, JPA yang masuk tu guna untuk ape?? untuk enjoy ke??

aku nak beli buku ori...sukati aku la... bukan mintak duit korang pon.. geram tau...hiiiiiiiiiiii...haa..kan x pasal aku bebel kat blog ni..

dah...case close... ni ha, aku nk cite tadi bangun tido jek, terus aku call kedai buku Intelek kat Jalan Tar nun...tny buku2 available x.. sonok weh...buku yg diperlukan ade!

ape lagi, terus siap2, lompat keta housemate, pi KL...park keta kat KL sentral, amik tren ke Masjid Jamek...

alhamdulillah....selesai..lega... suma buku yg diperlukan selamat diborong..

balik Nilai, terus balut buku2 tu...syg wooo... tadi aku beli 8 buah buku. suma skali RM424.00...mahal x? bagi aku...berbaloi...beli buku x rugi... ni ade gambo buku2 yg aku borong tadi. Antaranya: Malaysian Torren System, The Principles of Malaysian Land LAw, Partnership Law in Malaysia, Undang-undang Tanah Islam, Law of Evidence, Companies Act, National Land Code, The Majelle al-Ahkam... haaa...ni antara textbook dan Act2 yg digunakan untuk semester ni dan semester hadapan... alhamdulillah..




alhamdulillah...walopon duit aku x masuk lagi, nasib baik Ada sahabat yg baik hati... duit PTPTN kan dah masuk..so, sahabat aku ni, Kak She pinjamkan duit dia dulu... THANK YOU VERY MUCH kak She!! Moga Allah murahkan rezeki Kak She..ameen. nanti duit kami masuk kami bayar yer...huhu

hmm..settle

Tuesday, July 14, 2009

4th TUANKU NAJIHAH SYARIAH & LAW LECTURE

SALAM...

alhamdulillah, siang tadi 4th Tuanku Najihah Syariah & Law Lecture telah berlangsung dengan jayanya. TAHNIAH dan SYABAS to the Organizing Committee, terutamanya Pensyarah FSU Usim , dan semua pihak yang terlibat dalam menjayakan Annual program of the faculty tersebut.

walaupun dah banyak kali postpone, akhirnya, ia berjaya dilangsungkan.

Aku berpeluang jugak join this Lecture. Diadakan di Hotel Istana Kuala Lumpur.

Tajuk Lecture kali ni menarik, : ADMINISTRATION OF JUSTICE UNDER THE SYARIAH, COMMON LAW & CIVIL LAW SYSTEMS.

Lecture ni disampaikan oleh invited speaker iaitu: Professor Mashood A. Baderin (Professor of Law, Head of School of Law, School of Oriental and African Studies, University of London, United Kingdom).


Mudah2an the next series of Tuanku Najihah Syariah & Law Lecture akan lebih mantap dan gemilang! InsyaAllah.







Monday, July 13, 2009

fikir...FIKIR....fikir

Jangan terlalu fikirkan esok hari yang kita sendiri tak pasti samaada kita masih bernafas lagi atau tidak.

Jangan difikirkan peristiwa lampau yg takkan dapat mengubah apa2 keadaan pun.

Fikirlah apa yg kita hendak buat sekarang. Dan pasti kan apa yg kita buat utk hari ini adalah yg terbaik.

Kerana perkara yg terbaik kita buat hari ini akan menghasilkan keputusan yg baik utk esok. Yang seterusnya menjadi kenangan manis untuk kita pada masa akan datang."

tolonglah jangan cakap gitu....huuu

salamz.........

hmm...hr ni aku kureng sehat skit....bese la... tp kugagahkan kaki ni untuk ke kelas...

kalo diberi pilihAN, memang aku nak stay kat umah je...sakit woo...huhu.. tp, aku tanak la awal2 sem dh ketinggalan lecture...no..no..not my style ponteng2 ni...so, pergi jugak kelas...

tutorial pagi xde... pas tu pi lunch...nsb bek coursemate bawakkan panadol..mkn sebijik pastu alhamdulillah...lega... masuk lecture Land Law kul doblas dgn selesanya..huhu
tp a bit sleepy la...mebi kesan panadol or kesan kekenyangan lunch td..haha

pastu break sejam..kul 3 sambung lecture Company Law lak...tp sedey la...isk..isk... knp suma ckp "this is dry subject"... uwaa.. i know.. dr dulu lg dengar org cakap land law, company law, dry dry dry dry dry subject.. u might fail.. u might repeat this subject... u..u...mcm2 lagi...

pleaseeeee..pleasee.....tolong jgn tanamkan perkataan2 negatif tu dlm fikiran kami...huhu.....

however dry them are...please jgn diucapkan lg perkataan negatif itu.. tahu subject tu dry...tp bila asyik diulang2 pkataan dry dry fail fail repeat repeat...tension tau! rasa berat kepala ni duk terfikir2 benda tu...uwaaa

tidak...tidak... subject tu x dry.. semuanya terpulang pada kita -either to make it dry or otherwise..kan..

THINK POSITIVE dear! Jangan menyerah sebelum berjuang!

"RAMAI YANG MENYERAH KALAH DALAM MENGEJAR CITA-CITA KERANA JIWANYA TUNDUK PADA KESUKARAN YANG DIHADAPI. INGAT! TIDAK SENANG UNTUK JADI SENANG! USAHA SELAGI ADA KESEMPATAN"

Caiyok caiyok caiyok!! khair insyaallah.......

Ya Allah...mudahkanlah urusan kami...mudahkanlah pemahaman kami dalam pelajaran dan kurniakanlah kami kejayaan dunia dan akhirat...ameen

Saturday, July 11, 2009

selamat pagi malaysiaaaaaaaaa..........

salam..

walopon mlm tadi sgt mengantuk..xde mood...tp pagi ni........hmm...alhamdulillah.. rasa sgt energetic! hehe

my cousin ada dtg petang smalam...her name is Dya...saja dtg jalan2 Nilai...adik Dya study kat CFSIIUM kat Nilai ni...so, i ajak dia stay umah sewa i ni...

jap lagi dlm kul 10.30 insyaAllah nk bwk dia jalan2 jap before anto dia ke KTM..tatau nk bwk pi jalan mana sebenarnya...Nilai ni ape yg best ekkk???

walopon aku dh masuk tahun ke-5 duk Nilai ni..tp, aku masih keliru...ape yg best kat Nilai ni..huahuhahuaa....

Kedai kain yg melambak tu??? Nilai 3 yg panas dn berdebu tu?? Nilai Square yang surum muram tu..??ish.... kedai kain kat kampung byk..murah pon murah....

soooooooooooo....nk gi mana ekkkkkkk?? komengaaaaaaaa....

hmmm....ikut je la ke mana tyr keta tu bergerak..ye x...huhu

peace~laa~laa~laaa

Friday, July 10, 2009

rasa taknak demam.....la..la..laa

salam...

uwaaa...penat jek rase badan nih..huhu
bila mula sekolah, demam pun datanglah ye sayang ye...

duk kat kampung dua bulan, sehat walafiat jek...mai nilai baru seminggu..batuk, macam taknak demam...huhu...selera makan pun kurang. penat jek bina badan kat kampung...mai nilai susut balik..adehhh

ni tengah mening buat LI report...ngantuk...xde mood...

jah!!! mangun..mangun....deadline lagi soploh hr tuu...

taknak...nk tdo....babai...zzZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzZZzzZzZ

Thursday, July 9, 2009

TO MY FRIENDS WHO ARE .....single

LOVE is like a butterfly..
the more you chase it, the more it will eludes you.

But if you just let it fly, it will come to you..
...when you least expect it.

LOVE can make you happy,
but often it hurts.

but LOVE is special...
...when you give it to someone who is really worth it.

...so, take your time and choose the best!

Picnic di Jeram Toi, Jelebu

salam...

hmm..seperti yg telah dirancang, pagi tadi aku n housemates pi piknik kat Jeram Toi... plan asal ke Lenggeng...tp tukar ke Jeram toi..

perjalanan dr umah ke sana amik masa lebih kurang sejam lebih... sonok...sejuuuuuk sgt tempat tu..mcm duk kat cameron jek..hehe

yg bestnye air terjun dia...waaa...sakit kepala woo..mcm batu jatuh ats kepala..hehe

nk upload gambar, tp poblem la plak,...gmbar2 dlm kamera xleh nk transfer ke laptop...so..next tyme la aku transfer gambar ekk..

dunno how to story...only photos can story it perfectly! so..tunggu...hehe

Tuesday, July 7, 2009

yeaa....esok pi piknik!

salam....

excited nih! esok pas subuh nak pi piknik!! kat air terjun...woa....x sabar nih..
pagi tadi pas lecture terus pi Giant, borong barang2...yer la..nak masak bawak bekal pi piknik..hehe

aku x terer masak..huhu..so, lets leave that task to one who can do it perfectly!...hee
just tolong2 potong apa yang patut je la..prepare brg2 len...ni aku duk update blog, gma duk bizi masak kat dapur...haha

hmm...x sabarnye nk pi mandi air terjun... before get headache, stomacache with the workloads, asimenload whatever load lagi yg akan muncul pasni, so, lets enjoy dulu..as appetizer for the beginning of this sem..=p

nak pi jalan2 shopping duit x masuk lagi...so, pi piknik ok la... x habis duit,,.. stakat bawak bekal tu beli barang2 masak x sampai 50rgt...bahagi 5 org sorg soploh rgt jek...huhu

hmm...nk cite ape lagi ekk..haaa...sem ni sgt berbeza dari sem2 sebelum ni... besenye the first week of sem lecture x mula lg...tp, sem ni...waa...lecture dah stat...huhu... advance...amazing..hehe.. mebi takut x sempat cover nnti kot..yer la...cuti pose, cuti raye...hmm..sat je satgi hujung sem dah..exam final lagi..la..la..laa....hmm

pape pon...lakukan yang terbaik!! kalo lecturer semangat..kita sbagai student mesti lebih semangat!! settle... =p

Monday, July 6, 2009

the end is the beginning....

salam w.b.t

dengan berakhirnya semester 6 bererti semester 7 bermula....huhu

i'm now move on to the next phase or stage of my degree program.... sem 7, tahun empat! wow! dah tahun 4?? super senior dh la..ade 3 junior...hua hua hua...

huh..cmner yer nk stat blaja sem ni... semangat mesti baru..azam baru...dan yg penting life baru beb!

sonok, teruja dan rasa sgt bersyukur....insyaAllah aku akan manfaatkan waktu yg ada untuk sem ni dengan sebaik mungkin!! yup.. dah xde alasan lagi... orang-orang tu dh xde kat sini..so...no more tears... nobody can hurt u anymore...jah sayang... =)

buat kawan-kawan...even most of the subjects for this sem people said -dry subject la...payah...tough...n whatsoever... rilex....don't ever ever set that words in our mind....coz it will reflect according to what we think....think positive!! =)

last but not least....usaha plus doa plus tawakkal...insyaAllah He will guide us and grant us the best!

so...all the best friend! "RAMAI YANG GAGAL, MENYERAH KALAH DALAM MENGEJAR CITA-CITA KERANA JIWANYA TUNDUK PADA KESUKARAN YANG DIHADAPI. INGAT, TIDAK SENANG UNTUK JADI SENANG!! USAHA SELAGI ADA KESEMPATAN!! CAiyoK caiyok!!

Thursday, July 2, 2009

hari terakhir di mahkamah...







salam..

hr ni hr terakhirku LI di mahkamah syariah KT..humm..sayu gak hati ni...huhu

pepagi tadi pas kelas mengaji, warga MRSKT (tingkat dua) wat jamuan perpisahan....raikan aku dan mas (usim) dan 3 plajar UDM yang sama-sama LI kat sini...

even tempoh masa aku jadi warga MRSKT ni cuma 4 minggu jek, tp, bg aku pengalaman yg aku dpt sgt2 berharga.....rasa happy jek duk cni..huhu

di kesempatan ni aku nak ucapkan ribuan terima kasih buat semua warga MRSKT (khususnya tingkat dua ni) dan JKSNT secara amnya, kerana sudi terima saya menjalani LI di sini. segala kerjasama dan bimbingan yang kalian berikan amat-amat saya hargai...

saya doakan moga MRSKT akan terus maju dan berjaya dapat anugerah 5S.. caiyok!! caiyok!!

kat bawah ni aku upload gambar semasa jamuan tadi...

insyaAllah, segala memori yang terakam di sini akan terus kekal di sanubari...cheeewah...hehe

last but not least: TERIMA KASIH, THANK YOU, SYUKRAN, ARIGATO GOZAIMAS tak terhingga buat :TUAN KAMARUL, CIK SALWA,TUAN NAZRI, EN. DIN, EN. EIRMAN, KAK ANI, KAK SHIMAH, KAK NUN, KAK SU, KAK AIN, KAK FIEDA, KAK FIEZA, CHE MAT GHANI, EN. MAT F.O, EN. NASIR, EN. SHAHARIN, EN. AMERAN, EN. YUSRI, EN. HAZAL,EN. TON, KAK YAH, KAK LIZA, dan semua staff yang lain... jazakumullahukhairan katheera.....=p

KALAU ADA PONDOK DI PADANG,
BOLEH SAYE MENUMPANG MENGAJI,
KALAU ADA UMUR YANG PANJANG,
BOLEH KITA BERJUMPA LAGI....=P