BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, December 25, 2009

Kenduri Akikah ank buah yg ke-19

Salam alaik..


hmm...alhamdulillah, rini dh berjaya dilangsungkan Majlis Akikah ank buahku yg ke-19, Dhia' Nur Imanina. Majlis yg simple, tp agak meletihkan..huhu
Imanina with Mokjah..


huarghh...lusa dh kembali ke Nilai..semester 8 menanti..huuhuu..dah sem 8 dh aku yer..sekejap je mase berlalu...

dan yg pasti, tahun 2009 bakal melabuhkan tirainya..2010 menjengah tiba..ini bermakna usiaku juga bertambah setahun lagii..dah 23 lah pulak jawapan yg kena ku beri bila org bertanya tntg usia...hmm..23...23...hmmmm.....

xpe lah..age is jez a number..what is important is how i feel inside..heh @_@

Selamat Tahun Baru dan Selamat Meneruskan Kehidupan. Moga tahun mendatang lebih baik dari tahun ini. Kullu aam wa antum bikhaiir..insyaAllaah..

Wednesday, December 16, 2009

Simulasi PMMS & IHL day~

Salam 1 Malaysia..huhu

Huargghh...baru de mase nk update blog...byk sgt cite..so, combine kan terus je la..

mula2: cite sal Simulasi PMMS kat TV9 yg telah berlangsung pada 5Disember lalu. Aku, Hazimin n Azim serta Mdm Fadhilah, Miss Fadhlina, Ust Syrayanti dan Miss Nawal ke sana..aku hazimin dan azim jez acting/ wat simulasi how Mut syariah is...dan yg di interview : Miss Fadhlina dan Mdm Fadhilah.


.






xde apa sgt pun...tp buleh la kenal Sri Pentas. tu la first time aku ke sana.. huhu


yang kedua, nak cite sal IHL yg dah berlangsung ngan jayanya 12Disember lalu di UM.
we ol menginap di Hotel Midah.








kek for IHL team







dgn kanak2 ribena...huhu






in deep discussion before 2nd round begin..he he




IHL team -respondent-




Alhamdulillah, IHL de peningkatan..happy sgt! Applicant 3rd place out of 9 teams yg bertanding, while Respondent 6th place out of 9 teams. Tahun lepas Applicant 7th place out of 8, dan respondent 6th place out of 8.. so, tahun ni sgt2 ade peningkatan...alhamdulillah..yang paling mengujakan...applicant Usim beza markah dgn 2nd place 4 markah jee......2nd place 715, usim 711..dusshhh...syg betul..tidak dpt ke semi final..huhu..xpe lah..tu target next year!

semangat lagi bertambah untuk terus maju next year! go Usim go!!

Tahniah buat semua...korg memg komited! vvv komited! tp mebi ni tahun terakhirku bergiat dlm program2 ni..coz next year da final year...have to concentrate on AP n so on...btw, kepade junior2, selamat berjuang dan teruskan usaha..jgn hny sampai di sini! ganbate2!

Monday, December 14, 2009

USIM TERUS MAJU...FSU terus Cemerlang ^_^

Alhamdulilah...

tahun 2009 ni paling menggembirakan...
banyak perkara yg berlaku pada universitiku ini...huhu

bermula Juara Debat Piala Diraja bagi kategori Bahasa Arab dan Bahasa Melayu...

Dan semalam....team IHL berjaya melakukan penambahbaikan dgn menduduki tangga ke-3 dari 9 team yg bertanding, dan ke-6 [dari 9] dalam pertandingan International Humanitarian Law Moot Competition.. Tahun lepas di tangga ke 6 dan ke-7 [dari 8 team yg bertanding].

dan sebagai penutupnya ku kira.. [bagi FSU]..berjaya kaut semua hadiah dalam Pertandingan Mut Mahkamah Syariah..Team Usim Pasukan Terbaik, Hujahan Bertulis Terbaik, serta Penghujah Terbaek...

Kesimpulannya...Usim dan FSU adalah yang terbaeeek!

happy~

at least people outside there know that they r wrong. Islamic students, islamic university n, new university manage to "duduk sama rendah, berdiri sama tinggi" dgn universiti2 lama, or even x keterlaluan ku kata. mampu menjadi lebih baik dari mereka!

semuanya atas usaha, NIAT, dan doa kita bersama...

Umat Islam harus cemerlang... hari ini mesti lebih baik...dari semalam...dari semalam...
jangan buang masa, SIAPA KATA KITA TIDAK BOLEH..kita adaAllah Maha Kuasa...DOA sebagai senjata..umat Islam sentiasa boleh..umat Islam sentiasa bolehh... [sayu dan sebak bila nyanyi lagu ni...yep.umat Islam mesti boleh!

TAHNIAH DAN SYABAS BUAT SEMUA...x lupa, setinggi penghargaan buat Trainer dan Pensyarah2 FSU khusunya, rakan2 seperjuangan yg begitu komited serta pihak Universiti amnya...

kalian terbaeek!

`GEMBIRA bersama FSU dan Usim~

Tuesday, December 1, 2009

Hari yang "bengang"...

yeszaa...

Salaam Aidiladha buat semua!

saat ini daku sudah kembali ke Nilai..huh!
x puas lagi bercootii..huwaaa

sakit rasa bdn nih..terkehel leher rase...x selesa tdo dlm bas..sbb kat sbelah org laki..ish...dahla perjalanan smlm 8jam..gilo! bese 6jam jek..eee...ngan air ekon menitik2 ats muka..geram geram!! perkhidmatan Bas awam yang hancuss! mentang2la org ramai guna pengangkutan awam..kualiti x jaga langsug....

ini adalah bas Transnasional...serik...pengusaha bas awam ni, cube jgn fikir untung saja...keselesaan penumpang kena la diutamakan juge..ni ape hal? dh la lambat..bas plak basah2...x faham betol..kalo kamu di tempat kami..apa kamu rasa? kamu suka?? bayar tiket mahal2...tp servis yg diperoleh hancuss...ape laa...

mls nk bebel2 da...lenkali bleh naek bas len plak..kalo same jgk pglmn..mmg xtau nk kate ape la..

belum redha rasa bengang kat bas Transnasional...tambah lak bengang kat KTM..aduiyya...ni satu lg perkhidmatan pengangkutan awam yg "teruk".. tren selalu lambat...x fhm...kami bayar tiket yg bleh tahan mahalnya...bukan naik free..tp perkhidmatan hampeh...sampai sejam stengah kena tunggu tren..kunun2nya tren ada tiap 15minit..ni smpai sejam stengah tunggu ni ape hal? ingt org xde keje ke...eeee!!

bila la semua benda ni nak berubah??

akhiir skali..dh bengang ngn bas, ngn KTM..akhir skali TEKSI! perjalanan dr stesen KTM ke rumah yg amik masa x smpai 10 minit pun kena rm10..hamoi hamoi...bukan ke teksi guna NGV..smpai rm1o dia caj..giler untung..

aaaa...kesimpulannya: semua perkhidmatan pengangkutan awam kat Malayisa ni..hampeh..
bukan memudahkan rakyat sgt..tambah membebankan dn menyusahkan..sampai bila??? sampai bila semua ni nk jadi cmni??

tolongla!

dushhh!!

Tuesday, November 24, 2009

Detik2 akhir~

Salaam..

lama x jengah blog...hum..agak sibuk dengan persediaan untuk Pertandingan IHL yg bakal berlangsung pertengahan bulan Disember ini.

tidak boleh merungut letih..penat...kena fikir yg positif sahaja..agar diri x layu..smgt x luntur.. semuanya kerna cintaku pada fakulti...demi kursus yg masih belum pasti statusnya....

****hmm...jgn mengeluh jah****

gara2 x pasti bila selesai kerja...ku tangguh pembelian tiket bas pulang ke kampung halaman tercinta....kecewa bila mana tiket bas tiada lagi yg available...isk..isk...

ingin marah..tp xtau nk mrh pd siapa.... sedih..ku rindu pada ayah bonda...

tp mujur ada kakak ipar yg baik hati...terima kasih kak wann!! kenapa...ya..esok insyaAllah ku kan pulang ke bumi Katojie! Kak Wann sponsor tiket ketebang..ngee~ terima kasih sgt sgtt...moga Allah murahkan rezeki Kak wann sentiasa!

****

hmm..saat ini...ku masih di kampus...menyelesaikan tugas2 yg berbaki....detik2 akhir yg mencemaskan..mudahan segalanya diberi ganjaran setimpal olehNya..dipandang olehNya sebagai ibadah.....ameen...

biarlah apa org kata....kita x mampu puaskan hati semua...apa yg utama..niat kita....

padaNya ku berserah...

-Salam Aidiladha buat semua...lakukan lah pengorbanan selagi mana anda mampu berkorban...~

Wednesday, November 18, 2009

Setiap permulaan pasti ada pengakhirannya~

Salam bahagia salam ceria buat semua ;)

Alhamdulillah...segalanya sudah selesai untuk semester 7 ini...baru sahaja selesai menduduki peperiksaan akhir. Usaha sudah, buat pun sudah...maka yang tinggal hanyalah Doa dan tawakkal kepada-Nya...mudahan segalanya membuahkan hasil yang baik dn cemerlang..ameen...

Tidak dinafikan, kebanyakan subjek semester ini agak 'payah' dan 'susah' serta 'berat'...dan juga mungkin 'dry'...tapi, aku dh cuba yg terbaik..dan lakukan yang terbaik..!

Untuk dijadikan kenangan...nk coret serba sedikit kisah bagi setiap subjek yang telah berjaya ku redahi dn harungi dgn gembira, linangan air mata, kecewa serta hampa pada sesetengah masa....hmm...fitrah kehidupan....kalau asyik gembira saja x seronok pula kan..?? =)

1. ADMINISTRATION of ISLAMIC LAW IN MALAYSIA
Honestly, i like this subject..but...i m much sleepy during this lecture. Really can't stand it..huhu.. tapi sgt sonot dn suke bila kuliah dilaksanakan di Bilik Mesyuarat Utama..mmg semangat dn x mantoook..hihi.. sebab mantok dlm dewan kuliah: xde slide, dn xtahu pebende sgt Prof duk cite kat depan..hanya tgn yg laju menyalin..isk..isk..tambah pula dgn cahay dewan kuliah yg suram muraam..alahaai.. hmm..dn tutorial nya pula, wow! suka sgt! like Mdm Rodziana's style..even a bit "tertekan" kdg2..tp, pulangannya lumayan..rasa laagi byk faham dn tahu pebende Islamic Admin Law ni dari tutorial from lecture...huhu..sorry ya Prof ;) not to say that yr lectures r not good, but actually i m not giving my full concentration during lecture, so i learn not much..huhu..but in tutorial room, xde masa la nk tertido..heee...

2. LAW OF EVIDENCE I
hmm..for this subject..only first few weeks lecture yg aku fhm betul2...lectures yg pas pada mid term test tu..huwaaa...ape ni..isk..isk.. tapi alhamdulillah, CSI project menyelamatkan daku dari terus berada dalam kegelapan.. really enjoy and benefit a lot from CSI project. baru nampak cmna aplikasinya. pasni tgk CSI je dh tahu daah apa rule nya..admissible ke x evidence tu..heee..rasa bertuah dpt blaja dgn lecturer yg very outstanding nih, Prof Nisah from UKM ;)
will meet Prof again next sem for Law of Evidence II. insyaAllah

3. COMPANY LAW I
aiyya...ni satu lagi subjek yg dh buatku menitis airmata syahdu..huwaaaa.. mid term yg kantoi..seb bek dpt dibalancekan semula dgn Partnership Agreement. Overall, Miss fadhlina juge yg membuatkan hatiku tenang...thanks Miss ;) sebab rasa nk give up je, teringat kat Miss. U r soooo kind la Miss..terharuuu... Company Law I ni terbahagi kepada dua: Partnership dan Company. Terus terang saye ckp kat sini, saye x suke Partnership..isk..isk.. saye x suka question of facts...sebab saye x retiiii..haa... Mid term dh buat sy kantoi pasal Partnership la =((
bila masuk Company...ish..semangat saye pulih kembali.. sgt suka tajuk SLE dan Lifting Corporate veil. tapi kaan..next sem, Company Law II xtahu la pe citer ye..hmm.... ~

4. LAND LAW I.
jumpa Mdm Kamilah lg this sem =) sem lepas dh blaja dgn beliau tuk subject Islamic Law of prop. Suka jugak land Law..tp mutawassit..huhu..sbb banyaaaaaaaaaaak sgt bendanya..pening saye..huhu..alienation, lease, tenancy, easement, TOL, forfeiture, reversion, indefeasibility of title.. ish..byknyeee....tertukar2 saye..huwaa....x suke x suke... tp saye suke tajuk rights tu..mungkin sbb fhm kot...xpe xpe...sebenarnya bila dh faham, sonok je..yg wat jd x besh tu sbb x fhm.kan kan.. so, next sem jumpa Land Law II la plak..new hope ~

5. ISLAMIC LAND LAW
haa..ni subjek yg agak ringan...sempoiiii..hehe..hope result exam xde la sempoi ek..takot la plaak..huhu.. En. Fauzi sgt best...selamber...he he.. yg paling penting, memudahkan pemahaman kami..sbb tu x tensen sgt..huhu..tutorial lak, best sgt sgt sgt di bwh kelolaan Puan Yati..gilerr ah enjoy...he he... Mdm...missss u soo much!! nnti dtg la lagi usim yer.. =)

6. QANUN AL-ALAQAT AL-DAWLIYYAH FI AL-ISLAM
haaa..ni subjek arab i for this sem..dia sbnrnya kalo dlm Melayunya adalah International Law dlm Islam.. so, tahu la cmna konsep Undang Antarabangsa ni...daarul Islam, daarul Harb, mustamaanin, Muslimin, Zimmiyyin..suma lah.. pastu tgk2 sejarah Islam dolu2..how Islam is spread..how Islamic state was established. Semuanya bi salaaam [peace without war].. perang hanya terjadi bila mana pihak lawan mulakan serangan...so, sbg defence..not Islam starts first..tu cite dia.. suka sgt sgt Dr. Sadig...best giler..he he.. walopon sbnrnya aku xde la nk fhm mn kulianya lantaran bahasa Arabnya yg agak tinggi..tp, suka jugak kuliah dia, tutorial dia..sbb bleh angkt tgn dn baca..he he..xde la nak mantoook =) slalu angguk2 konon faham..pdhl x fhm =( balikumah kena baca dan ta'ammul balik nota..huhu..belek2 kamus..hmm..student life~

7. QANUN AL-ITHBAT FI AL-ISLAM
haa..ni subjek akhir untuk sem ni..dlm Melayunya: Undang2 Keterangan Islam... Dr. Ibrahim ngaja..sem lepas beliau dh ngaja Fiqh al-Mirath...x de sape bleh nafi lah..beliau megajar mmg best! he he...gigih..sgt gigih..smpai aku fikir..kalo lecturer kita gigih smpai mcm ni sekali..apa alasan kita tuk malas2??? tuk lewa2?? kan... sonok sgt blaja subjek ni, sebab leh compare2 ngan Evidence omputeh tu...huhu..cth, syahadah 'ala syahadah ni mcm hearsay evidence.. kalo omputeh, not admissible..tp, Islam terima, dgn syarat2 dia la.. hmm..tp saatu je aku lemah subjek ni..byk sgt Qaul2, i mean, opinion of Jurists..huwaa...tertukar2 saye..kantooooi gak Mid term..isk..isk.. hope result of final exam is o.k ..ameen.

haa..selesai lah olahan or comment saye tuk smeua subjek yg saye amik sem 7 ni..ade lagi baki 3 sem..huhu..bertabah jah!! sikiit je laagi nk smpai ke garisan penamat.. caiyok caiyok!!

sayesukebelajar~jah ^^

Tuesday, November 10, 2009

Rindu~serindunya!

.....

mata ini belum mahu pejam...
walau hari sudah larut malam...

aku rindu pada pada kampung halaman...
aku renung potret ayah,..
ku tatap potret ibu...aku rindu~

bila dapat ku pulang...


manik jernih menitis..
hatiku bagai dihiris...


walaupun ku tidaklah begitu jauh diperantauan...
aku tetap rindu pada kalian...
kalian di kampung halaman...


aku mahu pulang...!

Friday, November 6, 2009

~ THE ROAD NOT TAKEN...

SALAM sejahtera, salam bahagia dan salam sayang buat semua..huhu

lama x jenguk blog saye nih...haduii...sedikit bizi..erk..agak byk jugak laa...
actually, tengah di medan perang ni...perang peperiksaan akhir semester 7..
ha..?? sem 7 dah..erkk..sudah sem 7 saye?? wahaha...sekejapnye masa berlalu [erk..sekejap ke..rs cm dh lame jek duk daerah yg x bape best ni..] huhu... 7+2[matrik]= 9 sem dh semuanya..equal to 4tahun setengah..humm..lama gak tuh...

X nak fikir pasal baki sem ada lagi 3..sebab jeles kat kwn2 yg tinggal lagi 1 sem,..sebab diowg 4 tahun je..saye 5 thun.huwaaa...

sudah sudah..nangis watpe gak jah ooiiitt..huhu

xpe..ilex aa...blaja lagi best pe..kan kan..(~_^)

baru selesai 3 paper sebenarnya..ada lagi 4 paper..baki 4 paper ni suma yg kritikal2 lah..Evidence, Company, Land dan Islamic Admin..suma 3 jam kredit..hoho..enak sekali..eh, enak berkali2 lah jah..hi hi

dun wory2...kekurangan kesempatan adalah biasa...tp, kita harus cuba untuk jadikan kekurangan kesempatan itu sebagai kesempatan2 yg LUARBIASA! yeahh! u know how to make it jah.. =)

so..study smart..not hard.. bak pesan Kak Wann (^_^)

sekian dulu lah entry saye kali ni..harus mengalihkan pandangan mata ke arah nota2 yg sedang tersedia.. ;)

Salam Bahagia buat semua...dan semoga berjaya. wassalam ;p

Thursday, October 15, 2009

Open House Umah saye ;)

Alhamdulillah...

itu kata pertama yg sy ingin selalu ungkapkan, atas segala kurniaan-Nya..urusan yg dipermudahkan...dn...em...impian dan doa yg dimakbulkan..alhamdulillah...
Salam bahagia rakan2 yg sentiasa membahagiakan sy sekalian.. ;)

Entry ali ni, sekadar nk mencoretkan secebis kisah gembira dan bahagia saya...kerana akhirnya berjaya menganjurkan Open house di rumah sewa...alhamdulillah.. ;)

Unplanned agenda, n last minute preparation.. seriously i admit it. Alhamdulillah, Allah mudahkan segala urusan.. X mampu nk ungkap dgn kata-kata how happy i am right now.. Rasa masih meleret2 senyum dn melebar lagi senyuman..hoho..
seperti biasa...hanya gambar mampu menceritakan segala2nya... ;)











Rasa bahagia, bila dpt membahagiakan... Rasa gembira, bila mampu menggembirakan org lain... What u give, u get back.. yup.. Senyumlah pada dunia, pasti dunia akan kembali tersenyum pada anda...right? InsyaAllah... ameen.

Sejujurnya, dan secara peribadi, sy amat menghargai ahli keluarga sy, rakan2 sy, pendidik2 saya, dn jiran tetangga saya.. Mereka byk membantu sy, secara langsung mahupun x langsung...dalam terus mewarnai hari2 saya..dengan penuh ceria dan bahagia.. alhamdulillah ;)

diharapkan hubungan silaturrahim yg sedia terjalin ini, akan kekal bersimpul mati... ameen.. ;)


p/s: Heartiest Gratitude to all yang sudi hadir memeriahkan Open House sy dan kawan2 ;)


1. Thanks to Miss Fadhlina - indirectly cetuskan idea tuk buat Open House ni.
2. Thanks to Halim - Banyak bantu lancarkan urusan Open House [bakar ayam, taja alatan]
3. Thanks to Juzz, Sharif dan Fareed - Tolong bantu uruskan pembakaran ayam dan persiapan tempat.
4. Thanks to Untie Darma n family - for the tables n chairs.
5. Thanks to sepupu Gma- for tajaan alatan.
6. Thanks to Abg Joe- for tajaan alatan.
7. Thanks to Ustaz Mushaddad & Kak Uni for the chocolate cake. Very sedaaaap ;)
8.Thanks to Miss Fadhlina dan Miss Syaryanti - for the Secret recipe cake ;) cedaaap.
9. Thanks to Hajar dan Fiza - tolong gulung popia.
10. Thanks to Irma, Ecah, Pika, Syark - tolong2 kat dapur.

Last but not least...Thank u very much to all my housemates [gma, nani, mummy, farah, adik dn she].. I'm happy if u all happy ;) Love u all.. mmmmmuahs!!

Saturday, October 10, 2009

Sekitar Pertandingan Mut Mahkamah Syariah FSU

Acara: Pertandingan Mut Mahkamah Syariah peringkat FSU

Tarikh: 7-8 Oktober 2009

Permasalahan Mut: Tuntutan Harta Sepencarian

Aku, dan 4 lagi member yg best - salwa, gma, haja n irma- telah join pertandingan ni.. Niat asal- just for fun..dn nk dpt pengalaman how Syariah moot is all about. Dah pernah join IHL (International Humanitarian Law Moot Competition, pn Jessup jugak) tp those two things in English..Syariah Moot ni in Malay..of cos pengalaman berbeza ;)

Aku dan Gma- peguam for Defendan while Haja n Salwa peguam for Plaintif. Seriously, not much preparation we did, sebab, x terlintas pun nk menang.. tp, who knows...

Alhamdulillah, we won. 1st round, masa saringan, biasa je..x smgt pn. tp, once berjaya ke semi, perasaan rasa semangat dn berkobar2..kalo dh sampai tahap semi final ni, apa salahnya kitorg wat yg terbaik..dan alhamdulillah, leh gi final...

dh leh masuk final..xkan xnak menang kan..kan... hee..so, buat yg terbaik..usaha, doa, tawakal.. alhamdulillah... ;)

Xtahu nk cite cmna lagi apa yg kitorg rasa...so..biarlah gambar2 di bawah menceritakan segalanya................peAce ~~ ;)





Terima kasih kawan-kawan sekelian ;) lenkali kita maen2 lagi ea.. :)

thanks to the organizing commitee- dan FSU atas penganjuran pertandingan ini....sangat best ;)


~ G.E.M.B.I.R.A B.E.R.S.A.M.A F.S.U ~

Sunday, October 4, 2009

coretan ikut kata hati...

Salam semua...

agak lama ku rasa tidak menjengah laman yg kucintai ini...tak patut "sibuk" dijadikan alasan ku kira..yg sebetulnya harus ku akui dgn jujur, bhwa aku sedikit leka dn lupa tentang aku sebenarnya punyai blog... kealpaanku ini mgkin disebabkan diriku udah tertarik dn ketagih pada satu laman yg lebih mengujakan...facebook..huhu

tak sanggup ku digelar kcg lupakan kulit..juga x tega di kata "sudah dpt gading bertuah, tanduk tidak diperlu lagi"...heee.. kerna blog inilah yg menjadi saksi, yg tegar menadah telinga, tika ku buntu, keliru, dn diasak seribu satu masalah yg menyesakkan dada... maka ku gagahi juge mencoret sedikit kata..merakam secebis cerita..kerna ku masih syg dn cinta pada blog ku ini...dia teman ku yg setia...dia cintaku yg x pernah reti tuk beralih rasa...dia tetap di sini..setia...bukan seperti setengah manusia...yg sewenang2 menoreh luka dan duka......

sejujurnya, diriku dijentik bebrapa hari ini...begitu lama ku rasa aku tidak dijentik dgn demam, selesema dan batuk= pakej yg lengkap ku kira...sudah genap seminggu, panasnya sudah reda, cuma batuk dn selesema aja yg tinggalnya...x apa...sakit itu kan penghapus dosa...alhamdulillah..

sakit juga memberikan aku petunjuk, bahawa badanku perlukan rehat seketika...dia udah penat bekerja..sepanjang raya yg lalu..heee..cuti raya seminggu, ku manfaatkan sepenuh2nya...mana mungkin badanku tidak memberontak, kerna ia juga punya rasa...sama seperti kita...

namun...bukan jenisku tuk bermalas2an lama2...makin rasa sakit kiranya duk berehat saja...hmm..minggu depan jadual agak padat...ada baki exam mid sem, dn juga Pertandingan PMMS...hmm...belum datang debaran..belum juga cukup kuat persiapan...bagaimana ya?? redah saja mungkin...heee

peperiksaan akhir pun bakal menjengah tak lama lagi...kurang sebulan lagi ku kira..sedang giatkan usaha tuk kemaskinikan nota seadanya...sebelum tiba minggu ulangkaji...agar ku x terkejar nanti..mudahan dipermudahkan urusan segala....

hmm..panjang pula bebelan ku kali ni...cukuplah dulu sampai di sini...Usaha selagi terdaya..disusuli doa padaNya..kemudian., serahkan semuanya pada Yang Esa....Dia lebih mengetahui apa yang terbaik untuk setiap hambaNya....

Mudhan rahmat dan keberkatan Allah sentiasa iringi perjalanan hidup kita...ameen..

wallahualam

Friday, September 25, 2009

setelah 5 tahun berlalu.....kita ketemu kembali


ACTIVITY: REUNION ex-SMKATJ [CLASS OF SPM 2004]
DATE: 24 SEPTEMBER 2009/ THURSDAY
VENUE: DEWAN SERBAGUNA, TERENGGANU STATE LIBRARY

Tahniah dan syabas kepada semua!! Kita akan ketemu kembali dalam masa 5 tahun akan datang! insyaAllah ;)

penyertaan kali pertama ni, agak memberansangkan..hampir 100 orang hadir..separuh dari semua pelajar SPM 2004. kira ok lah tu..sgt ok.. next tyme mudahan bertambah lg penyertaan.. marilah kita kekalkan jalinan ukhuwah yg dh terjalin..insyaAllah ;)



gambar 1: 5 AL-IKHLAS 2004 in memory...
gambar 2: ladies SPM 2004
gambar 3: men SPM 2004
gambar 4: ladies & gentlemen... ;)

seronok+happy+best.. kenangan syawal 1430... ;) LOVE U ALL..MISS U ALL~

Tuesday, September 22, 2009

marah jeee kerjanya..

satu masa dulu,
ada seorang manusia yang bernama Insan.
dia seorang pemarah.

tapi dia bukanlah seorang yang jahat hati.
dia cuma kejam bila melampiaskan rasa benci.
bagi Insan, dia jujur.
lebih elok diluahkan dari disimpan, katanya bila ditegur.

Insan itu hatinya baik, semua tahu.
tapi bila datang hari celakanya, aduh --haru!

pada satu hari, bundanya, setelah sekian lama bermasakranum memikirkan jalan yang terelok untuk menegur sifat anaknya itu, membuka mulut.

"wahai anak. harap dibuanglah engkau yang itu. yang pemarah. yang pendengus. yang pencaci."
"kenapa? bunda lebih mahu aku jadi pembohong yang menidakkan kebenaran hati?"

berterusan telingkahnya.

sang bunda diam. tunduk dan sunyi. dia usap wajah Insan dengan pandangan sedikit rawan. dia bilang:

"ini minta aku sebagai ibu. tak usah berhenti. tak apa. sudah. cuma minta aku, di setiapnya kau rasa marah dan benci, tanamkan paku ini pada tiang rumah kayu kita. cuma itu."

"boleh"

bermula hari itu, dilakukan seperti dimahukan.
sebulan, tiang sudah hampir penuh.
paku sudah bersimpang-siur.

tersaksi olehnya betapa terlalu ramai yang dia sudah lukakan dalam sepurnama semata. dia rasa malu dengan jiwa dia. dia rujuk pada bunda. bunda bisik dengan kasih.

"rujuk pada semua yang kau marah2kan itu. minta dimaafkan, meski terpaksa kau mengemis untuknya. setiap satu lafaz ampun, cabutlah satu paku yang telah kau sematkan sejak sebulan lamanya."

diikutkan juga.

satu-persatu diceraikan di setiap satu-persatu keampunan. Insan rasa uja. dia semakin hampir dengan taraf kosong benci sesama manusia. dia gembira.

selesai paku2nya.

"bunda, aku berjaya. tidak lagi ada yang benci aku sepertimana tiada aku pada mereka."
"apa benar?"
"ya. dan betapa bijaksana wahai engkau, si bunda. mendidik aku untuk menyedari betapa keji aku ini"

si bunda diam. dia senyum dan diam. dia senyum, diam dan hela nafasnya kuat2.

"anak, bukan paku itu yang utama. lihatkan tiang itu yang sudah sompek dan separuh hancur jisimnya. rasakan serpih2 yang membungkam dari hayunan tukul pada paku2 itu semua. itu, nak, yang perlu kau sayukan"

********************************************************

c&p dari blog kak Fynn.. penuh hikmah, mendidik jiwa...

Monday, September 21, 2009

Aidilfitri di bumi Katojie :)








familyku sayang...mudahan Allah rahmati keluargaku..ameen.. sayang semua.

Tuesday, September 8, 2009

anakperantau gather together...
























Salam..

briefly- last sunday, Kak Wann (my s.i.l), my abg- la, my ank buah yg tomei2- amaaneey, my sis-kimah and I sama2 berbuka puasa di KLCC. terima kasih to Kak Wann & La...he he..

cm bawah td jugak..belum punya kesempatan nk bebel pnjg..layaaan je la gambo2 ni dolu yer..okies

trust me...u will fall in love with these books

buku ni ajar cara2 nk handle worry... byk cara yg x penah terfikir sebelum ni, dnade jgk cara yg kita x sedar pn rupanya tu one of the best way to handle our worry lah. contoh, yg menarik perhatian aku, to this one admission made by one husband (in this book la). husband tu cite, dia mmg hr2 sgt tension la, byk jeee poblemnye, keje yg x habis nye..pendek kata, mmg sentiasa dlm worry la.. until one day, while at the kitchen with his wife, he saw his wife washing the dishes, ambil nyanyi2 kecil.. n then he thought, emm.. "my wife is a full time house wife. her works n burden are more than me, where she's work 24 hours- settle the houseworks, our children, my welfare so on so forth..tapi..x pernah pn dia nmpk wife dia ni tension ke, worry ke.. rupanya, sambil2 buat keje tu sume, his wife nyanyi2 kecil- meaning to say that, how hard the work or duty is, his wife just enjoy doing them! that's y la his wife x tension, x worry pun.. so- apa yg kita leh amik pengajaran or guideline di sini- buat apa kerja pun dengan happy- enjoy- jgn fkr susah, jgn fikir ayah, jgn fikir yg negatif2.. bila kita enjoy doing sumting, suma keja jd mudah.. kan.. jadi kita pun xde la susah hati x tentu pasal.. kan. :) ni sekadar secebis perkongsian..ada byk lg- so, dptkan la buku ni di kedai2 buku yer:)






nnti yer sy bercerita panjang..untuk waktu ini, sekadar mampu cite pasal buku yg pertama...yg laen lenkali ea.. tgk je la dulu gambar2 buku tu ea..hee..


belum punya kesempatan tuk bebel dgn lebih pnjg..ok