BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, January 31, 2009

cuti raya cina.....

salam...


hmm....lama x update blog nih.... last week balik ganu...cuti raya cina plus cuti mid sem... mmg cuti betul2 cuti ah...huhu.. wat balik beberapa cases pun x terbaca...duk diam2 jek dlm beg...heee

emm....balik hr tu tumpang kawan kimah, namanya pa'an..ada skali nama mat yie n kak aida... kitorg bertolak dr KL Sentral kira2 kul 5 ptg gak la.... jalan punyer laa jem kacang ade, stoberi ade...mcm2 aa.. haha.. tau x kitorg smpai KT kul wope??? 3 pagi...hehe..perjalanan yg tersangat lame.... biasa lah... biar lambat asal selamat....kekeke... anyway, thanks a lot to pa'an kerana menumpangkan aku n kimah...huhu...... p/s: aku tatau name sbena die ape, just dgr diorg sembang sesame diowg pa'an, mat yie.. name glemer kot...huehuehue.....
so, samapi di katojie, kul 3.30 pagi gak aa.... letih giler...


emm.....siangnye, kuar pi town..haha... saja je ikut kaklom, cik ja jenjalan...cari adiah kawin 4 my kwn....em..kawan ke ekk...bolehla...actually dia sepupu kwn baik aku, tp kenal jugak la... so, just raikan dia, x dapat gi kenduri umah dia, so, pos hadiah untuk dia kira ok la kan....heee..

em..nak wish kat sini jugak laaa....SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT FAKRURAZI n his wife.. Moga ikatan yg terjalin berkekalan hingga ke akhir hayat..ameen....


esoknya plak, as adk bradik ade balik, kitorg wat bubur asyura... kalo ganu just called it "sura"... emm....ni ade gambar...mcm2 ade dlm sura tu..ayam, dagung, udang, kurma, kismis, kacang merah, jagung, ubi...waaahhh... hehe..



aku pun amik kesempatan gak laa meng'action'kan diri konon2 kacau sura tu...kihkihkih...





petang tu lak, unplanned agenda, kitorg gi sekayu...huhu..


mandi manda..huhu

dah lewat sgt sbenarnye...dah kul 3 dah masa tu, tp, coz rasa naaaaaaaaaaaak sgt maen air, cik pun ok je, so kitorg gi sekayu.... abg ramzi drive, se kereta jek.. aku, ja, cik, kimah, paten n wani... mcm sardin jugak aa seat blakang tu...tp xpe... sanggup jek..nak main air nye pasal.. punye la lame perjalanan ke sekayu rupenye...mengantuk2 dh dlm kete... lama dah x gi sekayu...zaman skolah dulu2 jek.... sampai around 430 dah tyme tu..mak aiiihh...rame nyeeeeee orang...adehhh..silap tyme laa.. xde privasi aa cenggini... tp dah alang2 dah sampai....ramai org pun biarlah... tanpa membuang masa, kitorg terus menerjunkan diri di dalamair....huhuhu....cejuknyeeeeeeeeeeeeeeee...!! sejuk giler.....!! giler pun x sejuk cenggini..huhu


posing dulu walopon x jumpa lg port seswai..hehe

ada la dalam sejam kitorg berebdam...aku dh x tahan dah..ketar habis dh bdn ni...menggigil wase.. adehhhh...

pas puas main air tu, kitorg pun blah aa.. (w/pun sbnrnya x puas lagi..hehe).. yer la...nk duk lelame dah xleh da,,petang sgt dah... main dlm hutan petang2 cenggini x elok...hehe
so, btolak balik dlm 530, snggah masjid kat situ, solat asar dlu.... penat dan lapar x soh kira ahh... mmg lapar...bekal bwk hbs doh makan td...hehe...


nk dipanjangkn citer, keesokannya aku dh rasa x sedap badan ni...rasa panas jek... lusanya, aku demam...huhu... tekak sakit, perit, selesema, batuk..hah..lengkap.. tu la,,, cuaca panas, tp gi berendam air hulu yg sejuk tuh...mau x terkezut badan aku nih...hehe...


anyway, happy jek... dah amik ubat, n da moment i type this, masih lagi batuk2, selesema skit..tp bdn x panas dah... alhamdulillah....


cuti dah habis...................asimen x siap jugak, tutorial Q x jwb jugak, kes2 pon x baca jugak!! aiyaaaaaaaaaaaaaaaaa.....sendili cari pasal loooo

Thursday, January 22, 2009

Desir pasir di padang tandus

Segersang pemikiran hati

Terkisah ku di antara cinta yang rumit

Bila keyakinanku datang

Kasih bukan sekadar cinta

Pengorbanan cinta yang agung Ku pertaruhkan

Maafkan bila ku tak sempurna

Cinta ini tak mungkin ku cegah

Ayat-ayat cinta bercerita

Cintaku padamu

Bila bahagia mulai menyentuh

Seakan ku bisa hidup lebih lama

Namun harus ku tinggalkan cinta

Ketika ku bersujud

Bila keyakinanku datang

Kasih bukan sekedar cinta

Pengorbanan cinta yang agung Ku pertaruhkan

Ketika ku bersujud

Sunday, January 18, 2009

Azan tetap bergema di Gaza


Jemaah tidak gentar serangan bom Israel bersolat di atas runtuhan masjid GAZA:


Serangan udara bertali arus yang dilancarkan tentera Israel langsung tidak menakutkan penduduk Islam Palestin yang bergegas ke masjid sebaik mendengar azan dilaungkan untuk bersolat jemaah.


Walaupun sukar mendengar azan di tengah kebisingan pesawat tempur rejim Zionis yang berlegar, orang ramai membanjiri masjid di seluruh kawasan penempatan Sheikh Radwan di barat Gaza.


Dalam cuma beberapa minit, mereka bercampur dengan jemaah lain yang tidak gentar dengan pengeboman Israel. “Sebaik mendengar azan, penduduk segera datang. Kami bersolat di atas runtuhan masjid ini,” kata imam masjid di kawasan penempatan itu.


Seperti yang lain, masjid Al-Taqwa hampir musnah selepas menjadi sasaran tentera Yahudi. Lebih 50 masjid dimusnahkan oleh Israel dalam serangan ke atas wilayah berpenduduk padat itu.


Serangan paling buruk ialah ke atas masjid Ibrahim Al-Maqadma ketika waktu solat, menyebabkan 16 jemaah gugur dan ramai lagi cedera. Namun di seluruh Gaza, masjid yang dibom tetap berfungsi lima kali sehari.


“Pada hari serangan tentera rejim memusnahkan masjid, kami ketakutan tetapi mendengar laungan azan pagi berikutnya, semangat kami pulih kembali. “Masjid akan tetap penuh tidak kira apa yang berlaku. Kami tidak akan membenarkan penceroboh mengosongkan ia,” kata imam masjid Kholafa Rashedeen di utara Gaza, Awad Al-Sha`er.


Seperti ramai jirannya, Abu Anas Al-Zaharna, berani mengharungi peluru tentera Israel setiap hari untuk ke masjid. “Tinggal di rumah bukan jaminan nyawa akan selamat. Jika sudah sampai masanya, kita tetap akan mati,” katanya.


Masjid yang dibom mencabar mesin tentera Israel bukan hanya dengan menghimpunkan jemaah tetapi juga dengan membantu menyembuhkan kesakitan yang dirasai penduduk. “Sejak perang bermula, masjid semakin tekad membantu penduduk,” kata imam masjid Al-Bukhari, Mohammed Ashour.


Seperti masjid lain di wilayah itu, Ashour mengetuai masjidnya melancarkan kempen mendekati keluarga yang memerlukan. Sukarelawan melawat rumah di kawasan penempatan untuk menawarkan makanan dan minuman kepada keluarga yang kesukaran mendapatkan bekalan dalam suasana keperitan itu. - Agensi


Saturday, January 17, 2009

petang yg indah

yup...

petang2 td a bit bored...so, kuar amik fresh air kat luar umah...
as usual,siram pokok bunge yg x brapenk berbunga...huhu...n letak baja skit, gembur2kan tanah skit..

then, ingat nk men badminton (raket baru beli tadi)huhu....tp, angin agak kuat.... so, xley maen...patutnye kenemaen wau nih..huhu.. kalo kat kay tee mesti langit penuh dah ngan wau ni...

tp..kalo kat gaza tyme ni....ada ke camtu...bom fosforus ada la kan... kesian... alhamdulillah malaysia aman... amin...

emm..so,as xleh maen badminton,so, jalan2 keliling taman je la... pusing2...emm..sonok tgk umah2 jiran yg kemas, cantik, kalerful..tenang jek...bila la nk ada rumah sendiri ek....hehe..

yg bestnye jalan2 td, lalu blakang umah jiran, nampak ada kucing parsi, kaler putih...coooooooooooomelllll sgt2!! kucing tu panfdang jek kitorg dari gate umah dia... (eh, umah dia?? opps, umah tuan dia).. aku saje je laa usha kucing tu "weow...weoww...weowwww"(ala-ala bunyik kucing jantan ajak gaduh tuh....hahaha.. kucing putih tu dah nak mula agresif dah... aku acah lagi "weow...weowwww...weo......ehh... adehhh malu seh... =( tuan umah tu ada rupanya.. xperasan...hahaha

tuan umah tu tgkkk je aku n da gang...kawan aku dah gelak sakan dah ni...hampehh... ish...malu la.... nasib baik tuan kucing tu pompuan...kalo laki, lagi maluuuuuuu...huhu....jatuh la keayuanku ini...huehuehue... perasan..

sepanjang jalan balik kwn aku duk gelakkan aku...

xpe...xpe.. ada ubi ada batas...ada lori ada bas..haha

hari yg otai.....huhu

salaam...
emm...otai? nakai....? haha... skali skala...
hr ni ada client counselling workshop... memng nk join pun, dr last week lg... tp, ntah nape pepagi td xde mood... serabut lah, coz ada clash ngan somebody... =(
so, as dah register nama, kena la pegi... tp, tgk2, x best pun workshop ni... kelam kabut jek...unorganizad.... dahla tension ni.... tambah moody bila we all dibahagikan by group, i'm the only 3rd year student in my group... apa hal ni... agak2 aa.... workshop mooting ritu pn, aku sorg2 gak.. group laen ada gak pair.. bukan x leh independent, tp ntah, tgh xde mud ni, tambah wat xde mud...
apa lagi, time tea break, blah balik... kuakuakua.... tp aku x berseorangan rupenyee... salwa, gma n kak she join skali...haha... sorry yek organizing committe... and kepada farah, bukan x nak ajak ko, ni aku x ajak sape2 pun, gma n kak she mmg plan jugak nk blah.. gma n k.she pn tak sangka aku n salwa pn nk blah.. lg pun, ko ckp nak balik ngan mami...dat's y gma dah x tny ko nk join balik ke x...
so, hr ni adalah hari otai aku.... x pasal2 x bg komitmen... ntah, teruk betul.. i concern what are the consequences of my act today...tp apa bley buat...dah nekad... sumanya sebab DIA! he spoil my mood today, as a result, i run away from this workshop.. untuk apa stay, if i could'nt pay my attention to this workshop... kan...huhu
dan, sape suh letakkan aku sorg2 dlm grup... yg len bleh pair... Not Fair la .....
okies... settle...

Thursday, January 15, 2009

DOA QUNUT NAZILAH

Nak share Qunut Nazilah jugak~

اللهمَّ إناَّ نجعَلُكَ فِى نُحُورِ أعدَاءِنا

َ وَ نَعُوذُ بِكَ مِن شُرُورِهِم

اللهم بَدِّد شَملَهُم و فَرِّق جَمعَهُم

وَ شَتِّت كَلِمَتَهُم وَزَلزِل أَقدَامَهُم

وَ سَلِّط عَلَيهِم كَلباًَ مِن كِلاَبِكَ

يا قَهاَّر يا جَباَّر يا مُنتَقِم

يا الله يا الله يا الله

اللهم يا مُنزِلَ الكِتاَبِ

ويا مُجرِيَ السَّحاَبِ

ويا هاَزِمَ الأَحزَابِ

إِهزِمهُم إِهزِمهُم إِهزِمهُم

وَانصُرناَ عَلَيهِم

Ya Allah,Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami,Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan-kejahatan mereka,Ya Allah,Leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka,Pecah-belahkanlah dan kacau-bilaukanlah persatuan mereka,Goncangkan pendirian mereka,Dan hantarkanlah anjing-anjing Kamu kepada merekaWahai Tuhan Yang Gagah Perkasa,Wahai Tuhan Yang Maha Menghukum,Wahai Tuhan Yang bersifat Murka,Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah,Wahai Tuhan yang menurunkan kitab,Wahai Tuhan yang mengarakkan awan,Wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab,Kalahkan mereka,Kalahkan mereka,Kalahkan mereka,Dan menangkan kami ke atas mereka.Ameen...


DEFINISI QUNUT NAZILAH
Qunut secara istilahnya adalah seperti yang dikatakan oleh Al-Hafidh Ibnu Hajar Al-Asqalani rahimahullah: "Suatu doa di dalam shalat pada tempat yang khusus dalam keadaan berdiri." (Fathul Bari 2/490.) Dan Nazilah artinya malapetaka atau musibah yang turun menimpa kaum muslimin dalam bentuk gempa, banjir, peperangan, penganiayaan dan sebagainya.

HUKUM QUNUT NAZILAH
Qunut nazilah adalah suatu hal yang disyariatkan dan amat disunnahkan ketika terjadi musibah dan kezaliman. Sunnah qunut nazilah ini merupakan pendapat para ulama dari madzhab Hanafiyyah, Malikiyyah, Syafi'iyyah, Hanbaliyyah dan lain-lainnya.
Imam Syafi'i rahimahullah berkata: "Apabila turun musibah kepada kaum muslimin disyariatkan membaca qunut nazilah pada seluruh shalat wajib." (Syarhus Sunnah karya Al-Baghawi 2/279).
Imam Ahmad bin Hanbal rahimahullah berkata: "Apabila turun bencana kepada kaum muslimin, hendaknya imam melakukan qunut dan diaminkan oleh orang yang dibelakangnya. " (Al-Mughni 1/450).
Syaikhul Islam Ibnu Taimiyyah rahimahullah berkata: "Di kalangan ulama ada tiga pendapat tentang qunut. Yang paling benar dari tiga pendapat tersebut, qunut disunnahkan ketika ada keperluan.،¨ (Taudhih Al-Ahkam).
Pendapat-pendapat diatas tentunya berlandaskan hadis-hadis yang sahih mutawatir seperti hadits Anas bin Malik radhiallahu 'anhu riwayat Bukhari-Muslim yang menjelaskan pelaksanaan qunut nazilah oleh Rasulullahu saw selama sebulan pada peristiwa pembunuhan 60 shahabat penghafal Al-Quran, juga hadis Abu Hurairah Radhiallahu 'anhu riwayat Bukhari-Muslim.

PERINGATAN!! !

1. Lafaz qunut di atas bukan dari Nabi shallallahu `alaihi wa sallam. Oleh kerana itu, tidak ada keterkaitan dengannya apalagi menganggapnya sebagai doa yang disunnahkan. Dan bagi orang yang mampu menyusun doa dalam bahasa arab yang sesuai dengan keadaan musibah, tidak ada larangan baginya untuk berdoa dengannya.

wallahualam..

quoted from: http://temanpetunjuk.blogspot.com/2007/12/qunut-nazilah-kepentingan-kepada.html

Wednesday, January 14, 2009

pasir mas?? =)

salaam...

hehe...rase nk tergelak lagi la...adehhh...

tp sblum tu, nk cite pasal perkara yg menensenkan aku pepagi tadi... huh. smalam dpt asimen Trusts, 5 cases, kena review... so, pg td, kul 9 gi library... tp, keciwanya, dari 5 kes, cuma jumpa 1 kes, tu pun sebab Malayan Law Journal.. yg len xdA..=( so, xpe lah...better ada jugak satu drpd nothing... so, nk ftostat la... naseb baek kad fotostat aku ada belen 24 lai lg, so cukup lagi la untuk fotostat... masuk bilik fotostat, haa..nasib baik mesin elok... tekan skali...kuar cantik... nk tukar page laen...aik...awat lampu merah nyala ni..? add toner?? ish...time ni la mesin ni nk wat masalah... tensionnye!!! dahla kes laen xda,ada satu pun xleh fotostat jugak..

xpe2...mebi bilik fotostat satu lagi ok kot... dahla agak jauh, aku gi la jugak...xkan nak balik tgn kosong, ye dak?? dahla library ni jauh, sesia je kalu dtg cni xdpt pape... pegi bilik fotostat satu l, baruuuu je nak masukkan kad fotostat, tgk2, lampu merah nyala jugak... pun add toner jugakk.. hiiiiiiiii....!!! ni yg geram ni... xkan x cek dulu sebelum buka library...pepagi hari dah rosak, menyusahkan org je!! aku maleh la nk gi report kat kaunter, coz aku dah hafal dah jawapan diorg... bukan diorg nk dtg baiki pun.. mesti jawab "x leh wat apa la dik, kena tunggu org koperasi dtg baiki la.."... sesenang cenggitu je..!! pinjam x leh, fotostat rosak, habis tu xkan nk tengok jee cik kak oi?? kalo setakat dua muka kes tu, sanggup lagi la aku nak menyalin, tp kalo dah berbelas2 muka, akak nk tolong salinkan ke???? elok jugak kalo dah xde keje sgt!

aaaa...tension!! tension!! camane student kurang naik library, kalo dah mcm ni rupa perkhidmatannya... dah la buku xde, rak kosong je byk... nak leh ke naik library ni, bukannya senang...tp dapat apa? lelah je...

so, dgn muka tension x terhingga nye, aku blah... baik gi library u len, penat pun berbaloi... ish... xpaham aku...

hmm....tu cite tension aku rini..=(

i shall now move on to my funny story..hehe

camni, td ada clas Muhadathah Hurrah (Public Speaking), first class la ni... for this half of the sem, public speaking arabic dulu...so, our lect is: Dr. Rashid Kirembwe, from Africa... tp dah berada di Malaysia for almost 14 years... apart from that, his wife is Malaysian,org Pahang..

hmm...as usual la, kelas pertama, ta'aruf dulu la... as i sat in the front row, n kiri sekali, so, the taaruf session started with me... "ismi Hamizah binti Muhammad, wa ana min Terengganu".. n then, Dr. Rashid comments me that, my name is Malaysian name, as there is no such word in Arabic...anyway, it is such a nice name..."=)... hmm....memang pun,nama aku ni xde kalo dicari dlm kamus Arab... tp dalam buku senarai nama2 Islam, ada... tp seingat aku, masa aku tahun dua dulu, Dr. Zainal, pnsyarah Bahasa Arab aku ckp, ada makna in Arabic.. maksud dia "yg mempersona"....hehehe.... persona kah aku?? kuakuakua...perasan seh..

ok, next to me, my rumet, salwa... she introduce herself.. haaa...yg kelakarnya ni, when Nani's turn come... mula2 nani dah cakap "ismi Wan Nurul Hanani Wan Aziz, wa ana min Pasir Mas, Kelantan"... hmmm...Dr. Rashid mightnot listen well, then he asked Nani to repeat her name once again, tp xtau la nape, Nani silap dengar agaknya, so she repeats the place where she comes from which is Pasir Mas... at first, Dr. Rsahid cakap "Mas ya"... Nani jwb, "No, Pasir Mas"... Dr. Rashid replied "oo...Pasir Mas.. is it Pasir campur Mas?? ada itu sama nama dengan Hartamas"... hahahaha....kami gelak la..... Dr. Rashid terpinga2, nape la kitorg gelak... tp dia x tny plak.. then bila nak move on to the next person, Dr. Rashid cakap "ahlan wasahlan pasir mas"..... apa lagiii......kitorg gelak macam nk bergegar kelas....hahaha... SAH!! Memang sah dr. Rashid ingat nama Nani "Pasir Mas".... hehehe...

bila Nani betulkan salah faham tu, baru la Dr. Rashid tu faham nape kitorg gelak dari tadi...

hahaha..

so, da moral value is: listen carefully, understand the question well before aswer to it..

hehe... P/S: nani, malu seh... nasib baik bebudak kelas kite jek...huhu....

aku x ilang lagi nak gelak ni...pasir mas!!

Tuesday, January 13, 2009

HANCUR! HANCUR! HANCUR ISRAEL!!







Salaam..

Allahuakbar!! Allahuakbar!! Allahuakbar!!
laungan takbir bergema sepanjang jalan dari Canselori Usim, ke Stadium tertutup Nilai...

pagi ini, 13 Januari 09, Usim dengan kerjasama Sekretariat Pendakwah Muda Malaysia (SPMM) menganjurkan PERARAKAN BANTAHAN PENCEROBOHAN YAHUDI TERHADAP PALESTIN. bermula jam 9 pagi, seluruh warga Usim, termasuk kakitangan tertinggi Usim, pihak pentadbiran, kakitangan sokongan, para pensyarah dan pelajar2 berarak, bersama sepanduk dan laungan takbir...

ni laa first time aku mengikuti perarakan tanda protes mcm ni... terasa berada dalam satu kumpulan yg kuat, teguh dan jitu... matlamat yg satu, memberi sokongan kepada warga Palestin yg sedang berhadapan dengan kekejaman Zionis, Israel laknatullah...

walaupun cuaca agak terik dan membahang, masing2 tetap teguh berdiri... laungan HANCUR! HANCUR! HANCUR ISRAEL!! BANGKIT! BANGKIT! BANGKIT ISLAM!! HANCUR! HANCUR! HANCUR ZIONIS!! HIDUP! HIDUP! HIDUP ISLAM!!

terasa dalam diri rasa benci yg teramat sangat terhadap Israel laknatullah... x berperikemanusiaan, lebih teruk dan hina dari binatang! dan terselit jauh di sudut hati, rasa syukur pada nikmat yang Allah kurniakan kpd kita, aman di Malaysia.. alhamdulillah...

x dapat aku bygkan, mcm mana jika kita menghadapi situasi yg sama dgn rakyat Palestin... kuatkah kita?? bersediakah kita..?? saban hari angka kematian rakyat Palestin yg x berdosa meningkat.... tengah berkumpul di luar stadium tadi, aku pandang ke langit.... cerah, tenang dan indah... tp, keadaan ni tentu mustahil di Palestin saat ni... memandang ke langit, hanya peluru dan bom yg menghujani... x sempat nak selamatkan diri lagi... Ya Allah...... selamatkanlah mereka dari kekejaman Zionis!!!!

walaupun kita x mampu untuk menyumbangkan bantuan yg besar pada mereka, jika kita bersatu, itu lebih baik drpd tidak langsung membantu... Memetik ucapan mantan YDP MPP Usim, andai burung2 yg kecil berusaha memadamkan api yg membakar Nabi Musa ketika dibakar oleh Raja Namrud dgn hanya menggunakan paruhnya untuk membawa air, tidakkah kita malu kepada burung sekerdil itu..?? sempurnakah iman kita dengan hanya memandang sepi penderitaan saudara seagama kita...

sama2lah kita menyumbangkan bantuan sekadar yg kita mampu... doakan kesejahteraan dan keteguhan iman saudara kita di sana.. sama2 kita boikot barangan buatan Israel dan sekutu2nya... kita perlu lebih tegas dan teguh pendirian!!! jangan mudah goyah!!BANGKIT! BANGKIT!! BANGKIT ISLAM!! HANCUR! HANCUR! HANCUR ISRAEL!!!!!!! ALLAHUAKBAR!!

P/S: senarai barangan yg perlu kita boikot!! klik di sini:
http://www.inminds.co.uk/boycott-brands.html

Friday, January 9, 2009

CAkna PAlesTIN...


















salaam..



tiada apa yg mampu diucapkan...


cukuplah gambar menceritakan segalanya... betapa berat dugaan dan ujian buat saudara Muslim kita di Gaza.. Alhamdulillah, negara kita aman... jika kita menghadapi situasi yang sama, adakah kita mampu hadapinya? bersyukurlah dengan nikmat yg kita kecapi ini...


sama-sama lah kita mendoakan keselamatan mereka serta dipertingkat iman dan kesabaran dalam menempuh ujian ini... Moga mereka semua termasuk dalam golongan hamba-hambaNya yang beriman... ameen...


selain berdoa, sama2lah kita boikot barangan Israel- spt McD, loreal, garnier, Kotex etc...


adakah kita hanya mahu melihat tanpa sebarang usaha menandakan kecintaan kita pada saudara seagama...?? tepuk dada, tanya iman...

Thursday, January 8, 2009

hari ni penatt sgtt

pg tadi rasa malass sgt nk bangun....ngantuk..letih...adehh...tp tutorial criminal kul 8... ish...xleh jadi ni! semangat2!! kang lewat lagi gi kelas...

hmm...dlm bilik tutorial, kurang bg tumpuan la=( ngantukkk giler..padahal mlm td xde aa tdo lewat sgt...kul 1 lebih je if x silap..tp mybe less rest agknya sepanjang hr tu..

maaf ek Dato', tersengguk2 skit...hee... duk depan skali pun xreti2 nk cover ye... selamber je....hee..

just 2hours tutorial criminal, then, gi lepak kat library....suke sgt library baru... especially Law department... terpisah dari org ramai, damai je, pemandangan pun cantik...walaupun buku x de la banyak mana, tp alhamdulillah..ada jgk tempat untuk rehat2, review, siapkan homework... sblum ni library lama kecik sgt, resource centre faculty pun kecik, crowded, bising..

siapkan jawapan untuk tutorial Equity and Trust... x sedar masa berlalu sgt pantas, tgk2 dah 1230...hmm... baru ingat nak stay sampai 5petang, coz da next lecture will be at 5p.m.. tp, my collegue SMS me that Miss Fadh, our Jessup supervisor nk jumpa..regarding our written memorial... aku dan partner, Hisham prepare argument untuk point D, applicant...so, dah anta pada Miss untuk check...emm..Miss dah siap check agaknya..

perut pun dh nyanyi2..... turun je lah... balik ke fakulti... before jumpa Miss, lunch dulu.. waa....cafe masak sup daging aa rini..waa..lama x makan...rindu sup daging masakan my mom... ish..pantang jumpa sup2 ni.. feveret...hee...x sgka leh habis aku mkn rini, padahal byk dari biasa...slalu dua senduk pun x hbs, ni dua senduk stengah leh habis, sup punya pasal..hee.. alhamdulillh..

then, gi bilik hukum, our Jessup operation room... mane hisham ni...ohh..dah dtg rupenye... marah dia coz td masa dia SMS aku ckp aku dah kat bilik hukum, padahal kat kafe..dia kata "nak tipu aku konon.." heee... alah..mmg dh tgah on da way ke blik hukum pun...=)

ape cite sham kite nye memorial? sham plak ckp "ko nak dengar good news ke bad news dulu"... ish mamat ni, cite je la mana2 dulu... "good news nye, Miss cakap kite nye point Ok..impressive research, very good.."... haaaa? biar betik... mcm sempoi je pon... xde point sgt... references pun x byk... ish...betul ke ni? hmm..apa plak bad news nye??"ko tgk la ketas kite tu, byk merah..."..owh...salah grammar byk ekk...huu... lemah sungguh bab nahu English ni"...adehhh.. xpe2, kita betulkan balik...Miss pun dh tlg betulkan jgk...

alahh..kite nye point x susah...x mcm point A, B, dan C... diorg nye point payah... so, x yah rasa suka hati sgt lah....alhamdulillah cukup..=) yg penting, we do our best..

so, at the moment aku taip kisah hr ni, sbnrnya aku kena baca 2 lagi kes, dan 1 handout tentang refugge- which are related to my point for this jessup competition... mmg xde apa dah nk kena edit, cuma selagi ada masa, why not cari lagi cases yg leh support lagi argument, to make it more solid... hmm.. i'll try my best..

4 the 2nd draft, esok kena anta before Jumaat prayer.. then, lepas Miss cek kali kedua, the final touch- everything should be settle...12hb ni dah kena anta ke ILSA..

mudah2an our memorial will be awarded the best memorial...hee... ameen...insyaAllah.

Wednesday, January 7, 2009

i like this song... from Hijjaz

indah FATAMORGANA

sudah menjadi lumrah
kehidupan d dunia
cabaran dan dugaan
mendewasakan usia
rintangan dilalui
tambah pengalaman diri
sudah semua ketetapan Ilahi

deras arus dunia
menghanyutkan yg terleka
indah fatamorgana
melalaikan menipu daya
dikejar dicintai
bak bayangan tak bertepi
tiada sudahnya dunia yg dicari

begitu indah dunia
siapa pun kan tergoda
harta pangkat dan wanita
melemahkan jiwa

tanpa iman dlm hati
kita kan dikuasai
syaitan nafsu dalam diri
musuh yg tersembunyi

pulanglah kepada Tuhan
cahaya kehidupan
keimanan ketakwaan
kepadaNya
senjata utama.......

SABAR menempuh jalan
TETAPKAN iman di hati


yakinkan janji Tuhan
syurga yg sedia menanti
imanlah penyelamat
dunia penuh pancaroba
hidup akhirat kita kekal bahagia

coretan hari ini...=)

coretan hari ini......a good story from lecture Edit
Jan 6, 2009, 7:22 pm
salaam...
as usual, for Tuesday, lecture starts at 8 a.m... for this Criminal Law II second lecture, i'm quite late.. 10 minutes late..uh.. i cannot forgive myself for this..jah, promise yrself not to do it again! u come late, u interrupt the class..yr lecturer's mood, yr friends' attention.. always put yrself in other's position, so then u know how to respect others.

that one matter..emm..regardi­ng criminal lecture today, Dato' just review the last week topics,what had grabbed my attention is that, Hurt is equal to assault, but hurt is not necessarily an assault.. hmm..how is that?? actually it like this: let said that yr fren n u r having evening tea at a restaurant,then,u go to the loo,leaving yr unfinished drink on the table..yr fren are there.. then yr fren put some drugs into yr drink,later,u continue drinking it.. some times after that,u got sick..so,here,no assalut hv been done by yr fren, but u got hurt.. that is the meaning by the words "hurt is equal to assault, but hurt is not necessarily an asault".. tp of cos la whenever u got hurt,there must b assault first,but,the exceptional circumstances r always there=)

hmm...now, bout the second lecture of Fiqh Mu'asir.. hmm.. i just wanna to share one thing bout what i hv got during this lecture at this afternoon..
Ustaz pictured us a situation, where a husband is arriving home from office, n while he entered the house, he found out that his wife's face is soooo in anger, and suddenly the wife throw away all the things that she can grab towards his hysband... hmm..kenapa ya? what do u think??? me myself viewed that, there must be something wrong somewhere why the wife is sooo angry with her husband..

Allright, then it is same goes To Allah... Allah has created the earth, so nice, full with greenery, peace, calm and cool... but suddenly, there is landslide, there is flood, tsunami, and so other bencana alam... why?? do u ever think bout this??

then, my Ustaz relate this situation to the husabnd and wife situation before this.. Allah send to us tsunami, landslide n others as He is angry with us.. we have done something wrong to Him. The bencana alam that has occured is a reminder from Allah, and signal from Him that we should stop whatever wrongful act that we have done in His Earth..

ya.... Astaghfirullah.....u­ got that? sesungguhnya dengan memerhati kejadian Allah, dan berfikir tentang kebesaran Allah itu, kita dapat muhasabah diri kita, dan cuba perbaiki segala kelemahan yg ada.. perbetulkan kesilapan yg kita lakukan dengan seger... jangan tunggu sehngga Allah hantar peringatan2 lain yang lebih dahsyat..

wallahualam

1st post of mine

salaam..

hmm...tthis is my first blog post ihere.. ijust created this blog a few seconds ago..
actually i do have some blogs at other sites, suc Fs, tagged, yahoo360.. tp, tetiba this erly morning i rasa nk create a new blog site, and i choose here.

dah lama nk buat, just duk tangguh2 aje. alhamdulillah...pg ni ada kesempatan..

hmm...insyaAllah, i will keep updating my blog post here from day to day...

=)