BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, December 29, 2011

MY reSOLutioN FOr 2012!

aSSalamualaiKum!

okeh. resolusi 2011 settle ann..laa ni duk deraf2 resolusi 2012. hah. hamik..nii diaa resolusi 2012 saye. wahhhh..mencabar kottt!!

A) STUDY

1) Selesaikan master research saye by end of 2012. (waah..biar betik??! helo..kena positip okeh!) -chap 2, 3, 4, 5 , soal selidik, analisis data..hmmm..positif positiff.....

2) Produce articles/ publish em in journal - at least 3 articles! (one of them nak buat comparative lah.. (this is bout law+syariah ;)


B) PERSONAL

3) Get married when i am 25. means- 8 months to go. (err..sudah 25 kah saye? biar betik! )


C) KERJAYA

4) Dptkan jugakkk fellowship UniSZA . oh Allah, mudahkan urusan ini..ameen!

5) dApatkan sijil praktis peguam syarie okeh!


D) HOBI/ MINAT

6) GET my/our business registered!



okee.. sudah ada 5 resolusi besar for 2012. hmm..apa lgi ekk..

anda pula bagimana? org kata segala target kita kena tulis + let public know..so that kite akan usaha sungguh2 to go for it! caiyok2!!

RESOLUSI 2011 completed!

Assalamualaikum !

Tahun 2011 dah ke peghujungnya. Sooo...Entry kali ni akan menceritakan tentang resolusi 2011 sy yang dah terlaksana! All praises to Allah!

Antara resolusi 2011 saya:

1) Menamatkan pengajian secukupnya without extension. (heh..sebab takot giler kalo ade gagal ape2 subjek esp ITL or PIL hari tuhhh)

2) Setelah tamat pengajian dengan jayanya, mula menceburkan diri dalam bisnes! (yup..bisnes baju + kuih raya+sulam manik! (even kecil2an he he))

3) Sambung belajar ke peringkat Sarjana. (Alhamdulillah, am now master candidate- Master of syariah (reserach). p/s: thanks to lecturers yg bg nasihat n pandangan about bidang2 yg sesuai disambung, yes i know a bit rugi for me - graduan lulusan syariah dan undang2- menyambung pengajian master hanya di bidang syariah, meninggalkan undang2, but I think, i should follow my interest. n my interest in shariah beats my interest in law. but i will never left law totally..ada resolusi 2012 about law ;)

4) Bertunang dengan WSF. Oke. we did. ;)

5) ada kereta sendiri. Myvi. (oh..alhamdulillah..berjaya dptkan kete..but not mYvi.. saga fl. it's oke..kete jugak ann.. ^^ time kaseh mie bab! nnt org byr ehh duit d/payment tu.. he he )

p/s: semua ni resolusi besar2 je.. resolusi kecik ada jugak.. some completed some not. ;) will try again next year! heh

resolusi 2011 anda pula bagaimana? harap completed jugak! heh :D


okehhh.. then apa pula resolusi 2012? cekidaudd next post!

Sunday, December 11, 2011

Ragu-ragu

On the authority of Al-Numan bin Basheer, who said : I heared the messenger of Allah say :

"That which is lawful is plain and that which is unlawful is plain and between the two of them are doubtful matters about which not many people know. Thus he who avoids doubtful matters clears himself in regard to his religion and his honor, but he who falls into doubtful matters falls into that which is unlawful, like the shepherd who pastures around a sanctuary, all but grazing therein. Truly every king has a sanctuary, and truly Allah's sanctuary is His prohibitions. Truly in the body there is a morsel of flesh which, if it be whole, all the body is whole and which, if it be diseased, all of it is diseased. Truly it is the heart."

hmm..pasal apa entry kali ni ya.. will update later! ;)

__________________________________________________________

okeh..sy akan mengupdate tentang ragu2 ini..

gini..saye ade beli satu insurans polisi 3tahun yang lalu...ms tu xtahu kebende sgt, just follow my sisters ..nope, i mean, sy tahu what insurance is for..tp masa tu x amik kesah how that insurance company run their business.

so setelah makin dewasa ni, n banyak membaca, selain dr belajar jugak a bit bout takaful, so dtg keraguan itu...

after went through several discussions on the issue of halal haram insurans/takaful, maka timbul keraguan atas produk yang saya beli ini.

dan setelah berfikir panjang, serta ada dua hujah di kiri dan kanan - hujah dr segi syarak dan hujah dari segi undang2 malaysia, maka baiklah saya tinggalkan perkara ragu2 ini. sebagaimana tuntutan hadits Nabi s.a.w seperti yg sy nyatakan di atas.

saya beserta 3 kakak dengan itu sepakat utk tamatkan polisi kami. huge loss la jugak. redha. bukan rezeki kami. kira sedekah lah bayaran2 premium kami sebelum ni.

then now, mencari2 n mengkaji2 syarikat takaful mana yang patut sy beli produknya. any suggestion?

-jj 29122012

Sunday, December 4, 2011

its the day!




Assalamualaikum ..hai hai hai..

Alhamdulillah selesai sudah majlis konvokesyen bagi Ijazah pertamaku.. 6 tahun di Usim dan kemuncaknya adalah momen kurang lebih 15 saat di atas pentas di PICC.

Pertama-tamanya setinggi kesyukuran dipanjatkan kepada Allah atas nikmat kejayaan yang dikurniakan.

Seterusnya, terima kasih tak terhingga buat mie dan bab atas segala penat lelah membesar dn mendidik diri ini, buat kakak2, abang2, kakak ipar, abang ipar, adik, anak2 buah serta tunang atas doa dan sokongan kalian.

Terima kasih tak terhingga juga buat para pendidik mulai Tamhidi serta 5 tahun pengajian peringkat Ijazah pertama di FSU, Usim. Antaranya Prof Dr. Abdul Samat, Dato' Faiza, Mdm Nik, Mdm Dina, En. Nizam, Mdm Amalina, En. Norman, Ust Zaki, Ust Hasnizam, Ust Mushaddad, Ust Lutfi, Dr. Mariam, Dr. Asma', Dr. Aunurohim, Mdm Intan, Mdm Kamilah, Mdm Hendon, Mdm Azidah, Mdm Rodziana, Ust Yunus, En. Arif Fahmi, Mdm Izawati, Miss Fadhlina, Ustz Syaryanti, Ust Hamad, Ustz Asywaq, Mizz Azni, Ustz Afizjah, Prof Wan Chik, Ustaz Syed Salim, Ust Manan, En. Hamid, Dr. Zulkifli, dan seluruh warga FSU/Usim ;)

Para pendidik sambilan: Dr Salawati, En. Fauzi, Prof Rohimi, Dr. Anuar, En. Ramzi, Pn. Nisah, Prof Anisah, Ust Rahim, YM Raja, Sir Shahrul Mizan, En. Yusof, Mdm Farah, Mdm Su dan lain-lain ;)

Ohh..paling tak dilupakan, terima kasih tak terhingga juga buat semua taxpayers di Malaysia. Kerana kalian saya berjaya sampai ke tahap ini- dengan percuma. he he.. Terima kasih JPA.

Moga kesenangan di dunia dan di akhirat ganjaran buat kalian. Doakan saya berjaya di peringkat yang seterusnya .. ameen ;)








oh..terima kasih jugak tuk hadiah2 ini...hihihi.. am just joking when i'm counting how many flowers i will get since sooooooo ramai yg dtg meraikan hari bermakna ini. (5 buah kereta kot = 27 people!) mcm rombongan kawen Kak Lijah je..hua hua hua...tp x sgka mmg dpt betul2..haha...

dari byk2 konvo , konvoku melakar sejarah paling ramai dtg, n paling byk dpt hadiah..keh3 ;) pening abg photographer kat studio tu nk menyusun tuk amik
gmbr eh... hi hi... kata abg ku, bukan ape..suma dtg rai ni..pasal aku belajar paling lama dr org lain..haha.. nk buat cmne dh usim nye mcm gtu..huuu..

with my lovely mom~ love u mie


am so happy. yes i am ;))

Friday, December 2, 2011

owh..hari yg dinanti menjelang tiba!

Assalamualaikum n morning uols!

Suke suke suke ;)) walopon dlm kedemaman kebatukan n kepening kepalaan, am happy! ;D

happy for what? sebab bleh jenjalan kek bangi nilai ni ha...rindu kot! haha

after such a long journey by bus from KT-Kajang, penat+pening+demam suma, kugagahkan jua utk jumpa kawan2 ! heh.

so after raptai smalam, balik umah abg @bangi, telan panadol, tdo..mlm plak bantai ubat batuk, tdo..n when i wake up this morning, i feel a bit oke la.. owh..perlu sehat utk esok! esok is my big day, xmo xmo xmo sakit kepala dah..huhuuuu

pkul 9 pagi jap lagi nk g Nilai..nk g amik jubah konvo, then n bergambo2 dlu dgn jubah tu @univ..hihi...pastu mao p ziarah my ex-jiran tetangga there! dh bwk kopok2 as sebenir... alahai rindunyaa...huuu

pastu amik my sista @KLIA then pegi jimba2 lah..kikiki :p


opss..sebab tuuu laah i lebih rela mengerjakan diri kek kampog sana ha rather than to work here..sebeb den ni ha suko berjimba2 ..kek kampong sana ha selamat la sikit poket ai...kikiki :p

okeh! karang2 update lg okeh! ;)