BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, August 31, 2009

How to handle your worry?

salam..


emm..ingt x aku nye buku adiah hr jd tu..dh baca dh..tp baru chapter 2 selesai..kena bc dgn penuh penghayatan..


so, ni suka aku nk share apa aku dpt..sumtin' yg menarik..


"finally common sense reminded me that worry wasn't getting me anywhere; so I figured out a way to handle my problem without worrying. It worked superbly. I have been using this same ant-worry technique for more than 30 years. It is simple. Anyone can use it. It consists of 3 steps:


Step 1: Analyzed the situation fearlessly and honestly and figured out what was the worst that could possibly happen as a result of this failure.


---> contohnya, if kita gagal dlm sesuatu usaha kita, apa kesannya.. contoh kalo x habis setadi nk exam mid sem, so kesannya: xleh jwb exm dgn baik la..and there would also chance score badly.


Step 2: After figuring out what was the worst that could possibly happen, reconciled yourself to accepting it, if necessary.


----> meaning that, u said to yourself: emm..sebab aku x prepare betul2 tuk mid sem test ni, so aku gagal score dgn baik carry mark. Tapi, if it does, I still have the last chance- final exam.. Aku leh skor betul2 final exam nye tuk cover marks aku ni..


haa.. after discovering the worst that could possibly happen and reconciling yourself to accepting it, if necessary, an extremely important thing will happen to you: You will immediately relax and feel a sense of peace that you hadn't experienced in days.


Step 3: From that time on, you will calmly devoted your time and energy to trying to improve upon the worst which you had already accepted mentally.


----> haaa..apa lagi..so, mula lah fikir, cari jalan or figure out ways and means by which you can improve your performance in answering exam questions.
senang bukan??


so, selamat mencuba! :) STOP worrying... SLOW down... ENJOY life!!!


p/s: i did apply this techniques in order to overcome my fear, my worries due to my bad performance in answering mid sem test for Company Law I.. sob..sob.. :'( dun want to hear bout the result of Land Law I too...nooooo...............!!

Saturday, August 29, 2009

baru ku tahu...

Salam..
hmm..tadi sambil2 update notes, n draf asimen land...ku layan ceramah ustaz Azhar Idrus..dgr via youtube jek...
suka sungguh dgr ceramah ustaz nih... selamber je...tp penuh informasi..
emm..yang best nye, alhamdulillah, selama ni x tau pun...
bagi wanita, sunat menyimpan rambut panjang, at least takat bahu.. makruh if x sampai paras bahu...dan haram if pendek macam laki...
astghfirullah..selama ni tak tahu plak ada hukum..
hmm..so, pembaca2 wanita sekelian...dh tahu ni, kena la follow ya..
wallahualam :)

Seandainya..

Oh Tuhan,
seandainya telah Kau catatkan
dia milikku, tercipta untuk diriku..
satukanlah, hatinya dengan hatiku..
titipkanlah kebahagiaan
Ya Allah,
ku mohon apa yang telah Kau takdirkan
kuharap dia adalah yang terbaik buatku
kerana Engkau tahu, segala isi hatiku..
pelihara daku, dari kemurkaanMu...
Ya Tuhanku..
Yang Maha Pemurah..
beri kekuatan dan jua harapan
membina diri..yang lesu tak bermaya..
semaikan setulus kasih di jiwa..
kupasrah kepada Mu
kurniakanlah aku
pasangan yang beriman
bisa menemani aku
supaya ku dan dia
dapat melayar bahtera
kembara cinta yang Engkau redhai...
Oh Tuhan,
seandai dia....satukanlahhh..
Ya Tuhanku..
Yang Maha Pengasih..
Engkau sahaja pemeliharaku..
Dengarkan rintihan
hambaMu ini..
jangan engkau biarkanku sendiri...
agar ku bisa bahagia
walau tanpa bersamanya..
gantikanlah yang hilang...
.... .... ..
ku inginkan bahagia,
di dunia dan akhirat
padaMu
ku mohon segala....

ANDAI INI RAMADHAN YANG TERAKHIR


andai kau tahu ini Ramadhan terakhir…
tentu siangnya engkau sibuk berzikir
tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
mendayu..merayu.. ..kepada- NYA Tuhan yang satu
andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu solatmu kau kerjakan di awal waktu
solat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu'
tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri
menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...

kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu
setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja
di setiap kesempatan juga masa yang terluang
alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir

tentu malammu engkau sibukkan dengan
bertarawih.. .berqiamullail. ..bertahajjud. ..
mengadu...merintih. ..meminta belas kasih
"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU
tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir

tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang
mari kita meriahkan Ramadhan
kita buru...kita cari....suatu malam idaman
yang lebih baik dari seribu bulan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir

tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir
mempersiap diri...rohani dan jasmani
menanti-nanti jemputan Izrail
di kiri dan kanan ...lorong-lorong ridha Ar-Rahman

Duhai Ilahi.... andai ini Ramadhan terakhir buat kami
jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri...
menerangi kegelapan hati kami
menyeru ke jalan menuju redho serta kasih sayangMu Ya Ilahi
semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti
Namun teman... tak akan ada manusia yang bakal mengetahui
apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya
yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah
berusaha...bersedia ...meminta belas-NYA


andai benar ini Ramadhan terakhir buat kita…
…MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH KULAKUKAN…

Tuesday, August 25, 2009

Berbuka Puasa bersama teman2 serumah & ex-counsel

Salaam..

hmm..sedar x sedar rini dh masuk 4 Ramadhan dah..sekejaap je..

semalam berbuka dgn beli makanan kat bazar, tp ya Allah..nak untung punya pasal ka, peniaga2 ni banati je jual apa pun taktau...dahla mahal..cekik darah tol.. mudah2an Allah selamatkan mereka yang tak jujur dlm berniaga ni dr azab api neraka... astaghfirullahalazeem..

so, dh tawar hati tuk berbuka di bazar, rini, sepakat berbuka di Adam Western Food..x jauh dr kampus, memandangkan mlm ni we all ada kuliah Islamic land Law kul 8.. so, mudah,pas berbuka terus ke kampus dan solat Maghrib di kampus.

alhamdulillah, dapat berbuka dengan senyuman, x seperti semalam.. we all makan nasi putih, ikan siakap masak 3 rasa, tomyam ayam, kailan ikan masin, udang celup tepung dan telur dadar..for air, we all pilih jus orange.. alhamdulillah..

the price is ok...dapat diskaun lagi dr tokey Adam tuh..moga Allah murahkan rezeki restoran ni..ameen :)

Moga ukhuwah yang terbina kan terus kekal dn diberkati Allah selamanya..ameen :)
p/s: HAPPY BORNDAY to my anak sedara, Waniey.. Ceria2 selalu :)

Ahli Syurga

diriwayatkn- عبد الرزاق في مصنفه 11/287ـ 288(20559 -Anas Bin Malik r.a meriwayatkan bhw satu ktika dlm satu mjlis Nabi s.a.w brsabda ..

"slps ini akn dtg seorg ahli syurga"..

maka dtglh seorg dr klgn ansar..keesokannya Nabi brsabda dmikian jg,maka org yg sama dtg dlm keadaan yg sama..

hr ketiga pn bgitu,,maka apabila Nabi s.a.w bgn bredar maka Abdulllah b. umar b. Al-As pn mengikut fulan itu dan brtanya jika beliau sudi menumpangkannya selama 3hari.

maka beliau sudi,dn Abdullah b. Umar tadi brkata beliau bermalam 3hr dan beliau xnmpk pun shbt td bgn qiam,cuma apabila berbalik smasa tidur beliau menyebut nama Allah dn brtakbir shinggalh beliau bgn utk solat fajar.

Abdullah b. Umar brkata :cuma aku tidak dengar die brkata2 kcuali yg baik2,,slps brlalu 3hr dn Abdullah b. Umar hampir2 memandang rendah amalan shbt td maka beliau pn mceritakn halny kpd shbt td,mka shbt td brkata tiada apa hanyalah apa yg kau telah lihat pd diriku.

kemudian shbt tersebut berkata:kecuali aku tidak menipu org lain & aku x berdengki dgn ap yg Allah tlh kurniakn padanya..

dalam riwayat lain,lelaki itu ialah sa'ad bin abi waqqos..

skadar prkongsian :)

p/s: Thank u Kamal 4 the sharing.. sharing is caring...

Sunday, August 23, 2009

HAPPY BIRTHDAY TO ME!!

Salam :)

hari ni bestday kiter.... dh masuk 22 tahun dh lihat dunia ni... alhamdulillah..
masih diberi kesempatan untuk lihat dunia, dn masih diberi peluang tuk tingkatkan amalan sebagai bekalan di akhirat nanti..

banyak terima ucapan selamat dr keluarga, sahabat dn kenalan.. dari pensyarah pun ada.. TERIMA KASIH semua.. :) happy sangat.... ada jugak dpt hadiah...thankz to my anak sedara, Wani and to my roommate, Salwa for your very very nice hadiah :)

Moga Rahmat Allah sentiasa iringi kita semua..ameen :)


*******************************************


kat bawah ni ada sedikit ucapan yg aku terima, suka nak share kat sini...


1. No shadows to depress u, only joys to surround u, many friends love u, allah Himself to Bless u, these are my wishes for u, today, tomorrow, & everyday. HAPPY BIRTHDAY! & selamat berpuasa :)


2. Salam. hepi besday..moga dipanjangkan umur n dimurahkan rezeki.. May Allah bless u n family.. ameen


3. ya Allah, muliakan & sayangi penerima ucapan ini, berkati keluarganya, sihatkan tubuh badannya, limpahkan rezekinya, jauhkan daripada fitnah, penganiayaan dan penghinaan, suburkan benih keimanan dengan penuh rasa kasih sayang serta taqwa tanpa alasan, makbulkan cita2nya yang murni... happy besday jah! moga panjang umur dan murah rezeki


4. Salam.. hepi besday ke???.. moga panjang umur murah rezeki..semoga berjaya dalam hidup dan ceria2 selalu


5. Sahur makan nasi ngan ikan masak kari, berbuka makan kenyang sampai sendawa, janganla kamu eksyen dan lupe diri, stat 23 ogos tiap tahun kamu makin tua.. slamat hari lahir! :)


6. HaPPY bestday! panjang umur dan murah rezeki sokmo. age is just a number. the most importantly is wat and how u feel inside. have a wonderful day..


...............daaaaaan banyak lagi...terima kash, thank u, arigato gozaimas, syukran... penuh inbox hp, mesej kat friendster, facebook, tagged, vf.. hmm,.terima kasih2.. atas doa2 kalian.. moga doa kalian kembali juga kepada kalian..ameeen :)


hmm..sempena dgn birthday aku kali ni, aku hadiahkan kepada diri sendiri sebuah buku motivasi..[motivasi i think], dibeli di kedai kat terminal LCC, sebaik tiba tadi.. sekali pandang buku ni, masa lalu kat kedai buku dlm LCCT tu, hati terus tertarik.. "HOW TO STOP WORRYING AND START LIVING".. hmm..mudahan buku ini memberi 1001 manfaat buatku.. insyaAllah..


hmm..akhir kalam, terima kasih sekai lagi buat semua yg mendoakan ku pada hari ulangtahun kelahiranku yang ke 22.. bak kata kak wann : age is just a number. the most importantly is wat and how u feel inside :) hehe


MOGA ALLAH SENTIASA MERAHMATI KITA SEMUA..ameen

Saturday, August 22, 2009

Ramadhan 1, 1430 H

Salaam..

hmm..cite hari pertama Ramadhan... hv a lot of activities today.....

as early as 8 a.m, went to Pasar Manir..woa..famous pasar on saturday lah kat Ganu nih.. banyak sgt borong..udang, sotong, ikan...sempat jugak borong bantal kekabu..nak bawak balik Nilai..ehehe..

then beli Kopok jugak,...cuma serunding je lupa..esok lah gi cari jap kat Batu 6.. mesti ada serunding, senang nak wat sahur :)

opps..satu benda lagi we all borong: Cat..hehe.. agenda kitorg nak cat pagar rumah.. :) wink wink wink..kekeke..

x reti pun bab cat cat ni..seb baik bro in law ada, so dia tlg beli sama.. aku n kimah n adik men ngecat2 la...habis terpercik sana sini cat...x pasal payah nak ilangkan semula...kena guna tinner lor.. walopon agak susah [padan muka, ingtkan senang] hehehe...tp, bg aku, satu pengalaman yg teramat besh la.. :)

pernah men ngecat2 dolu tyme skola, tp cat kerja kayu tyme subjek Kemahiran Hidup la...other than that, xde..so, ni la pengalaman mengecat benda yg lebih beso- i.e pagar rumah...

old colour hijau..so, kitorg change it to golden yellow colour :) look nice..dr jauuuh dh nmpk pago umah pokmat..ekekeke.. kasi sama kaler ngan umah lor..

emm...nk upload gambo, nnti ekk bila back to Nilai..


*************************************************

dah balik nilai..ni ler gambornye :)



*********************************************
bukak puasa petang ni, ada udang masak lomak, ada ketupat sotong, ikan celup tepung, mee goreng, kuih muih...alhamdulillah....

so, SELAMAT BERBUKA PUASA la yer :) dah 7.20 dah ni....sambung cite lenkali yer..daa

:)

Ramadhan Kareem...Allahu Akram

1. Buat renungan: Dunia itu racun, zuhud itu ubatnya. Harta itu racun, zakat itu ubatnya. Perkataan yang lagha itu racun, zikir itu ubatnya. Seluruh usia itu racun, taat itu ubatnya. Seluruh tahun itu racun, Ramadhan itu ubatnya.. Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak :)


2. Sesungguhnya aku merinduimu, setiap saat ternanti-nanti kehadiranmu, & insyaAllah jika jodoh kita, esok pasti kita akan bertemu, wahai Ramadhan.. Selamat Berpuasa! :)


3. May Allah sprinkle the shower of Rahmah and Barakah upon you and your family in this month of Ramadhan, the month of Glory for ummah. Shabbe Ramadhan Mubarak.


3. Wahai tetamu Ramadhan, untukmu rahmat dan maghfirah. Airmata taubat, alunan tadarrus, selimut terawih dan bantal tahajud! Moga mewarisi Jannah! Selamat Berpuasa. Ahlan Wasahlan Shahru Ramadhan.


4. Walau jauh bukan halangan, SMS dihantar tanda perhubungan, kupohon maaf selama berkenalan, Selamat Menyambut bulan Ramadhan. Selamat Menjalani Ibadah puasa.


5. Hadirmu kutunggu, hadirmu kurindu.. Mungkin bukan kali pertama kita bersua, namun ingatanku padamu selalu menjelma. Kini kau datang menemuiku membawa 1000 rahmat bersama 1000 berkat. Marhaban ya Ramadhan..


6. Sabda Rasulullah (peace be upon him), barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan dengan sungguh2 beriman & ikhlas kerana Allah, nescaya diampuni Allah dosa-dosanya yang telah lalu. (hadis riwayat drpd Ahmad). Salam Ramadhan. mudah2an tahun ini lebih baik dari sebelumnya.


7. ahad cari isnin, nak tanya nampak x selasa. agar ingatkan rabu, bagitau khamis supaya jangan lupa mesej kat Jumaat yang Sabtu dah puasa!! Selamat Menyambut Ramadhan ('',)


8. Mentari muncul menjelang pagi, bersyukurlah dengan kurniaan Ilahi. Ramadhan al-Mubarak datang lagi, Bulan kerinduan yang dinanti. Salam Ramadhan al-Mubarak..


9. .......dan banyak lagi ucapan2 puasa yang lain.. x larat dh nak salin kat blog ni..


by the way, alfu syukr buat teman2 yang sudi SMS hantar ucapan selamat berpuasa.. mana yang sy sempat balas, sy balas.. Sorry ya coz nak balas, tp tangguh2...hehe.. Hp x pegang sangat...tu jd lambat kit balasnya... dah tenang2, nak masuk tdo, baru la cuba balas mana yg mampu. :)


papepun, SELAMAT MENYAMBUT KETIBAAN BULAN RAMADHAN & SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA & SELAMAT BERTERAWIH :) rebutlah 5perkara sebelum datang 5perkara...


wassalam :)

Friday, August 21, 2009

Masih di bumi Katojie :)

Salaam..

hr ni hr ketiga ku berada di kampung...woa...lagi 2 hr je lg tinggal...isk..isk..

emm...so far, hr2 mcm2 keje perlu dibuat....lebih2 lg Puasa dh nak stat esok.. tambah pulak, ni je cuti yg ade..balik pulak nnt dua hr before ry lah... hmm..so, balik kali ni lah leh kemas apa yg patut..siapkan apa yg patut...

so far, ngah jahit manik2 di baju raya.. [aiseh..puasa belum baju raya dh siap yer]..ahaha...dh tukang jahit siapkan awal..nk wat lagu mana..hehe..

pastu, nk kemas umah lah...Kimah Fatin ada balik ni, buleh la gotong royong..musti! Nnti suma balik dekat nak raya..mana sempat..

hmm....tunggu Kak Ja je sorg lg lum sampai...dia sampai kang buleh la mulakan misi... [hehe...dengki tul..tamau stat dulu..kena tunggu dia jugak..kalo x, x aci..kekeke]

biasa la :)

Wednesday, August 19, 2009

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN

~~ home SweEt hOme ~~ bumi katojiE :)

Salaam..


hai hai hai.. dengan bangganya sy umumkan bahawa sy kini sudah berada di kediaman parents di bumi Katojie! yeaaa..hehe


woa..lama tol x balik.. [eh, ye ke lama..rasanya baru 6minggu] hm..lama la tu..hehe
so, balik kali ni dgn harapan tuk sama2 menyambut Bulan Ramadhan bersama2 ayah bonda terchenta... mebi kimah, Ja, Fatin, Cik pon balik jugak..yea..meriah2 :) x sabau rasenye..hmm..


malam tadi baru sampai kampung, fly 8pm, so 9pm sampai kat airport Sultan Mahmud..huhu..cuak betol..yer la..kes H1N1 la nye pasal.. lemas rase diri ini, bertopeng..huhu..tapi pelik, ade ramai jugak yg x bertopeng..x risaukah?? atau badan terlalu kebalkah??


iyerr..benar..kalau dh ajal, pakai topeng pon boley mati...boleh dijangkiti if itu yang dikehendaki-Nya... tapi, x salah kan kita usaha setakat kita mampu...daripada x berbuat apa-apa.. not dat difficult la..just wear the mask.... [rasa secure tau! mcm pakai purdah..] :)


pape pun...di kesempatan ni, i nk ucapkan SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA RAMADHAN....sama2 lah kita merebut peluang tuk beribadah dgn sebaik2nya sepanjang Ramadhan ini...pahala berlipat ganda...dan syaitan juga dibelenggu.. mudah2an kita dipermudahkan urusan dan dikurniakan kesihatan yg baik..ameen :)

~~mission accomplish! ~~






Salaam..

lama nye x jenguk blog i..huhu..windue..xdpt nk on9..bizi kit baru ni..

hmm..alhamdulillah, selesai sudah Pertandingan Debat Kemerdekaan.. 17hb hr tu penat gilest rehearsal...dr 3ptg sampai 11.30 malam..uwaaa...besoknye kena bertolak 6.30 pagi ke RTM Angkasapuri..aduuh...mmg exhausted giler aah..

tp, pape pon, alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.. masa rehearsal punye la rasa nak nangis..tensyen..coz bbrapa kali praktis, x cantik2 pergerakannya...risau la... tp, pada hari kejadian, smooth je...fuuh..lega.. :) tp, paling xleh lupa, ahahaa...kunun nak bukakkan air mineral tuk VVIP, tp x larat seh..hauhau...wat malu jek..pas berhempas pulas cobe bukak botol mineral ituh, x berjaya, akhirnya Dato' mintak nk buka sendiri...ahahaha... huii...malu2.. [maunye x larat..perut tgh berkeroncong tyme tu..xde tenaga maaa] hahahah....ingtkn xde org perasan..ropenye ade audience laen perasan jugak..aduyai... nsb baek VVIP tu ok..heheh

nk upload gambo. tp lope bwk balik kabel hp..so, xdapek jugak la nk transfer gmbo dr hp...balik Nilai nnti la i upload...gmbo pakai baju tanduk..aduhai..nsb bek la x buruk mane rope..hehe

hmm..settle yg tu...next post i nk cite kesah laen lak.. :)


*********************************

ni dh sampai Nilai, so leh upload gambor..ni ler ropenye :)



jah ngan kak Bell :)

Saturday, August 15, 2009

Sekitar Malam Aluan Debat Kemerdekaan

Salaam..

Dengan berlangsungnya Jamuan Makan Malam Aluan Kejohanan Debat Kemerdekaan IPT Malaysia malam tadi, maka bermulalah program tersebut sehingga ke kemuncaknya pada 18/08/09 ini di Auditorium Perdana RTM.

hmm..penyertaan kali ni agak memberansangkan...36 team dari 18IPTA, 10 IPGM dan 8 IPTS seluruh Malaysia.. Semuanya berkampung di USIM.

Sekitar majlis malam tadi..aku xde amik gambar pun..coz hp x bawak.. sepanjang majlis meronta2 nak amik gambar..p sape suh tinggal hp dlm keta..huhu.. so, xde la gmbr nk share.. just ade amik gmbr petang sebelum majlis mula, gmbr hasil tgn aku..ahaha..dan Kak Bell..hias meja gimik, dan buat bekas sarang burung...bantai je...

ni lah hasilnya...cantik x..ehehe:

overall..personally i can say that semuanya berjalan lancar dan cantik..accordingly with the plan. :) emm..yg paling best, dpt pengalaman meng'usher' org2 'besar' ni..tp a bit x selesa coz baju besor! haha.. silap pilih saiz maaa.. pape pun, suma ok la..

hmm..camner lak citernye majlis kemuncak nnti ye kat rtm..huhu..hope lebih baik dn berjaya:)

MAAFKANKU....

Assalamualaikum, Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan "

"Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali.

Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.

Oleh itu SAYA TERLEBIH DAHULU MEMOHON MAAF jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengaja..

wallahualam... [sumber x diketahui...dunno siapa riwayat hadis ni..jez dpt dr kawan...so, siapa tahu tntang ni, minta share..thank u :) ]

Friday, August 14, 2009

Selamat Bercuti Kawan2 :)

salam..

hehe..sukati jek cuti stat dh..padahal lg sehari baru cuti..tp aku cuti awal..jgn jelez..ahaha..

esok ade claz lagi..one lecture, two tutorials...tapi semua ni i skip...coz have program.. kan jd Committee tuk Pertandingan Debat Kemerdekaan, so tomorow dh stat Majlis Aluan, 8p.m.. but need to do some rehearsal from 9a.m until evening lah..

tapi kan..jauh kat sudut hati ni..susah hati jugek..hmm..yer la...x suka skip lectures...sayang wooo....tutorial ok lagi coz normally tutorial jex discuss what had been taught in lecture.. tp, lecture ni..new topics..kalo tertinggal..babai je la.. ish...tp nk wat camana kan.. terpaksa lah.. :(

hmm...tuk majlis aluan mlm sok..alahai..kena pakai elok2..pakai heel la..baju disediakan..huh..saspen betol..jgn la over2 sgt..hopefully.. tak reti den nak pakai eh..mesti x selesa.. dan harap sangat2 x kena mekap..ouch..i'm not really like all those make-up items...color..glitter2..aiyyaaa...x sanggupku nak tempek semua benda alah tu kat wajahku yg chomel ini..haha..[perasan seh]..pakai eye-liner or celak aja pun dh buatkan mataku membengkak..ahahaha..apetah lagi benda lain..tamau la undang jerawat..hehe

so, tgk je la cmner esok.. kalo lebih2..i tarik diri kang..haaa..takut..takut..berdebar Iman..hehe..

hmm..pape pun, I wish all the best for the Organizing Committe of Pertandingan Debat Kemerdekaan starting from 14-18 August 2009...semoga semuanya berjalan dengan lancar dan seiring dengan perancangan dan persiapan..ameen.. dah usaha yang terbaik, so, tawakkal kepada Allah sebaik2 cara...okies?

dan buat kawan2 seperjuangan..selamat bercuti...balik kampung hati2..jaga kesihatan dan keselamatan diri..dun forget to come back here orait?? mission not accomplish yet..hehe

ok lah...cukup stkt ni..see u next post :)

nitez..wassalam

Wednesday, August 12, 2009

HAPPY BELATED BIRTHDAY gma!

Salam..

hai..x sabar nak post blog rini.. petang tadi selesai exam Company Law..alhamdulillah.. :)

esok jez ade presentation tuk Islamic Land Law dan Company Law jugak...suke cop present awal2 ni..coz buleh settle keje awal2... lepas ni fokus pada assignment dan final exam jek.. :)

pas habis exam tadi, hujaan..lebaat sgt...so, i dan rumet i yang comel tu redah ujan lagi laa.. hmm.. gatal2 kulit muka ni rasa..mungkin air ujan berasid kot...:(

pas maghrib kan...we all serumah pi Pizza Hut..Gma belanja..sempena Birthday dia yg jatuh pada 0808 yang lalu.... thankz Gma! hang best la.. hehe..bodek bodek..

hmm..ni ade skit gambor nk share ngan u all.. tengok leeeer.. :)


thank u very much Gma...May Allah bless U always...dan limpahkan lagi rezeki buat hang..dipanjangkan umur..dan sihat selalu..ameen :)


Tuesday, August 11, 2009

My True Color [not matter of color..but its description~~~]

Blue:
Values:
Sensitivity
Harmony
Compassion

Joys:
Romance
Friendships Affection

Strengths:
Nurturer
Sincere
Creativity

Needs:
Understanding
Love
Affection

Frustrations:
Lack of Romance
Disharmony
Time Limits

At work you have a strong desire to influence others so they may lead more significant lives. You often work in the arts, communication, education, and helping professions. You are adept at motivating and interacting with others

In love you seek harmonious relationships. You are a true romantic and believe in perfect love that lasts forever. You bring drama, warmth, and empathy to relationships. You enjoy sysmbols of romance such as flowers, candlelight, and musci an cherish the small gestures of love.

In childhood you were extremely imaginative and found it difficult to fit into the structure of school life. You reacted with great sensitivity to discordance or rejection and sought recognition. You responded to encouragement

Pening memikirkan hala tuju..haha

Salam..
.
hmm..lawak tul la 2 3 hari nie... bukan ape...pasal hala tuju weken ni dn next week before balik kampung..
.
plan asal, nk kuar jalan2 ngn my sis in law..but since situasi sekarang tidak begitu elok untuk bersiar2... (H1N1 dan juge jerebu), so, kena kanselkan la... ok.
.
mula2, ok jek...coz, kebetulan Mdm Yati nak beberapa student jadi Fasi Law Skill Camp kat UiTm..so, aku tulis la nama...berminat juge nk join..huhu...pogram ni 14-16hb8..so, elok la, 16hb pas habis pogram tu i gi umah abang i la... tp, kita hanya rancang kan..Tuhan yang menentukan...petang tadi Mdm Yati call, suh dtg meeting tonight...tapi, x boleh dtg sebab aku dn kawan2 ade kuliah...petang esok lak exam..malam esok lak ade kelas jugakk...Mdm cakap, dh kesuntukan masa dah...Mdm nak bagi briefing dan bagi2 tugas... so, x boleh la..Mdm terpaksa cari pengganti yanglain..huhu..sedey tol.. xpe la...Mdm cakap nnti pogram lain Mdm ajak join lagi..huhu..baik mdm..
.
so, kena ubah plan balik... fikir2, hmm..gi umah kimah lah..SMS kimah when she's going to Kerteh..outstation..Kimah cakap Sunday..so, aku nk pi lepak umah dia lah on Saturday n Sunday..so, Sunday evening baru pi umah abang...ok..settle. lega kit..
.
tapi..haha...dlm kuliah tadi, coursemate aku, Iman ajak dtg tgk Pertandingan Debat...14-18/8.. aku usik la...dtg tengok je ke?? tanak la.. kalo ade keje buleh buat ok jugak..huhu.. Iman cakap ada, hang berminat ka? hang boleh ka? nak join ka?...aiih..kalo ada nak laaaaa....huhu
.
so, for this moment, tetibe jek aku jd committee Pertandingan Debat jugak..haha.. so, 14-18 hb aku dh ade tempat tuk dituju..cantik..pas habis pogram, gi umah abang, and 18hb malam fly balik kampung ngn Kak Long.. so, for this moment, ni la perancangan yang ke berapa tah..hope, this wud be the last plan ever.. Mudah2an segalanya dipermudahkan..ameen...
.
Allahumma Yassir, wala Tuassir Rabbi Tammi bilkhair... ameen :)

Monday, August 10, 2009

Not feeling well... :'(

Salaam..


nothing much to say...nothing much to story about..really dun have good mood..yup..

rasa x sedap badan..ohh..i'm worried...Dear God, please prevent me from any illness... :'(

dah cuba sedaya upaya jaga kesihatan diri...minum air mineral kerap dan banyak....wearing mask...stay at home if xde hal penting tuk kuar...enough sleep and rest...

tadi balik kelas, hujan..kena jugak hujan skit...bdn rasa panas...n mata pedih lagi...really xde mood and rasa nak tido je...

exam tadi lak x cukup masa..uwaaaa :'( sgt2 sedey some important points left out...tidaaaak!

tp nk wat camane kan...dah xleh undur balik...dh pun berlaku..berdoa saja lah mudahan lecturer baik hati, not to mark so strict..hehe... ish..cannot forgive myself for being cuai..unorganized..eee...jahhhhhhhhhhhh!

ok lah...xtau nk bebel ape lagi...nk rehat dulu lah...nitez.

wassalam.


walaupun hanya mata kelihatan, namun jelas ku nampak x bermaya dan x energetic as usual..huhu

Sunday, August 9, 2009

Mid Sem Test Land Law...Company Law...huu

Salam..

ngahahaha....esok ade test..uwaa...
eh jah wehh...yg nangis ni nape nye? buleh plop duk ngadap laptop..gi setadi nuh..

jap..jap..5menet jek...nk update blog jap.. [berkata aku pada diriku sendiri..monolog]

hehehe...
badan rasa panas jek...ish..tamau la demam.. mata pun pedih...hmm...cuaca x menentu leni..kejap panaaas sgt, terik, membahang..ada hari lak hujan mencurah2..sejuuk.. hmm...ni semua salah kita jjugak kan...x jaga Bumi kita... bila dah jadi macam ni...terima je lah natijah kerakusan kita merosakkan alam...

risau sgt...berdoa saja lah mudah2an Allah lindungi kita dari sebarang malapetaka...dan bencana..serta wabak penyakit..ameen..

hmm...di kesempatan ni, aku nk ucapkan Selamat Menghadapi Exam Pertengahan Semester buat kawan2 seperjuangan... Esok (Isnin) Land Law, dan Rabu ni Company Law.. Do the best....faiza azamta..fatawakkal 'aalallah... insyaAllah berjaya..ameen :)

jaga diri, jaga kesihatan diri, jaga kebersihan diri dan sekitar...take any reasonable precautions to prevent ourselves from any illness...insyaallah...mudahan kita dilindungiNya.. ameen

ok? :)

Saturday, August 8, 2009

SUNDAY....my day..


ada benarnya juga... :)

AUGUST...my month..

  • Loves to joke.
  • Attractive.
  • Suave and caring.
  • Brave and fearless.
  • Firm and has leadership qualities.
  • Knows how to console others.
  • Too generous and egoistic.
  • Takes high pride of oneself.
  • Thirsty for praises.
  • Extraordinary spirit.
  • Easily angered.
  • Angry when provoked.
  • Easily jealous.
  • Observant.
  • Careful and cautious.
  • Thinks quickly.
  • Independent thoughts.
  • Loves to lead and to be led.
  • Loves to dream.
  • Talented in the arts, music and defense.
  • Sensitive but not petty.
  • Poor resistance against illnesses.
  • Learns to relax.
  • Hasty and trusty.
  • Romantic.
  • Loving and caring.
  • Loves to make friends .

Percaya atau tidak...i could say that apa yang anda baca di atas adalah sifat diri saya.. Sangat tepat..close to 99.99% ..

so, anda yang lahir bulan 8 juga bagaimana?? sama x..hehe

p/s: HAPPY BIRTHDAY TO KAK WANN , my beloved sister in law..yg jatuh pada 9 Ogos..
miss u so much.. next week jumpa kan.. :)

hari minggu yg sederhana...

Salaam..

selamat hari minggu kawan2! Buat ape hari minggu ni?? kuar jalan2kah... cuaca panas dan membahang ni, elok duk rumah je... tambah pulak ngan jerebu dan yang paling membimbangkan- H1N1 yang makin mengganas ni... ada baiknya kita berada di rumah...ok. :)

hmm..seperti biasa..hari minggu..perkara yang mula2 dibuat of course basuh kain baju... nsb baik la x byk mana..coz hari x minggu pun basuh jugak...x suka kumpul byk2..wat letih badan jek..heee...

pastu..ingt nk masak special kit rini..tunggu la van sayur... tunggu nye tunggu..x kunjung tiba...bese kul 10 dh bunyi pon pon pon.. rini xde plak.. bercuti agaknya...hmm..

buntu nk masak ape ekk.. ada telur..ade bilis... nmpknya telur goreng dn bilis je la kot... eh, wait a minute...rasanya ada beli sardin hr tu.. yeszaa...ade..yea yea.. leh masak sardin..hehe.. lama dh x makan sardin tau!

so...masak la apa yang ada dengan ala kadarnya... sardin, telur goreng, bilis goreng, kicap.. berselera sungguh.. mcm x makan nasik setahun je..haha... alhamdulillah... mungkin makan ramai2 ngan housemates, so berselera la..kalo mkn sorg2 mesti slow je..huhu

perut dh terisi.....kain pun dh kering kat jemuran...angkat dulu la..kang pudar warnanya nanti..hehe... pastu...baru la update blog jap.. xleh lama2...xleh cite panjang2..coz, buku sedang menanti untuk dibaca..hehe

sebenarnya Monday ni i ada Mid Sem Test utnuk subject Land Law.. Wednesday lak Company Law... huii...kena prepare betoi2 ni... so, xleh main2...kena stadi betul2..

ingat nak kuar..nk gi farmasi/ clinic..nak beli mask...risau jugak ni..hmm..tp, cuaca terik sgt...kesihatan kna jaga...bulan Ramadhan dh hampir tiba.. tengok lah petang2 nanti dh redup kit, kuar la...

hmm...by the way..di kesempatan ni, i nk ucpakan Selamat Maju Jaya la buat teman2 seperjuangan.. Usaha selagi ada kesempatan...jangan tunggu hingga kesempitan..okies??

ma'a taufeeq wa najaaah..insyaAllah :)

Friday, August 7, 2009

mula-mula cam best...tp fikir balik x best la plak... :(

Salam...

eh..apesal ngn aku kali ni...hehe..tu laa...mula2 excited dn sonok dgr berita tuh...tp, fikir2 balik, x best la plak....huhu

eh...wait a minute... khabar ape nih??

hmm...kan smalam i x dpt nk luang masa lebih ngadap laptop coz kena preapare tuk Tutorial Islamic Admin Prof Samat...sampai kul dua pagi duk pulun bace articles/books..haha.. pedih rase mate nih...besoknye...bunyik je alarm, terus lompat bangun..x culas doh....duk teringat x habis lagi study..kang kena soal dlm kelas naya jek..haha...mmg rasa nk nangis laa pagi2 tuh..uwaa.. dahla ade lecture evidence 8-10 pagi..kelas Prof plak 10-12p.m... xde gap..

xpe la...usaha selagi ade kesempatan... coz x sempat hbs bace, i print out la artikel tu..ingt bleh la bace sementara mula lecture.. risau tau!

tapiii...sampai je kat dewan kuliah, cek hp, ada SMS dr Irma...tutorialmate..aiyyaaa... Tutorial Prof Samat cancel! Prof ada hal... aduuussssssss...rasa nk nangis pun ade..coz tatau nk ckp apa...takut sgt..hehe..tp, happy sebenarnya!! i pun announce la kat kawan2 laen..semua menzahirkan rupa kelegaan yang teramat sgt.. kalo x, before that, semua muka tension, mcm ade masalah besar je...masam..haha.. tp, bila gtau kelas cancel...suma ceria.. i pun sama la..

tapi....pas pada tu...fikir nye fikir...ala...cam rugi lak xde.. dh la dh stay up smpi dua pagi..kelas cancel lak.. lagi satu, rugi jugak, coz..kena ganti plak..kena cari masa tuk ganti..alaaa....x sukenye ganti2 nih... not much time la... byk kelas nk kena ganti...adehhh.. next week dh ade mid sem test.. next two weeks cuti mid sem.. hmm..kalo dh cuti mid sem, confirm pas cuti midsem, bertalu2 la test/asimen/presentation...huuu...

pastu cuti raya lak...pas ct raya...study week...exam final..oh tidakkkkk...... cepatnya masa berlalu...mcm x cukup sgt sgt masa.. kalo la masa boleh dibeli...i want to buy it! tp mustahil kan:(

hmm..tu la citernye...

moral of the story: hargailah masa.. make full use of it... rite :)

"masa itu ibarat pedang...potonglah ia sebelum ia memotong kamu"

settle

Thursday, August 6, 2009

kembali... :)


Assalamualaikum w.b.t..

hmm..lama x update cite dlm page i ni..huhu... di samping kesibukan yang melanda diri...sebab lain adlh internet x available...huhu.. bagus jugak yer..time sibuk, internet x dpt..cam tau2 je..:)

so, mlm ni baru leh on9...tp masih lg ada keje..tgk lah, duk ngadap laptop dulu..kejenye x settle lg.. jap jeee..nk update blog je..hehe

bulan 8 nye post baru leh post rini..dh lewat 5 hari da :( sedey taw.. xpe2.. actually byk perkara dh berlaku sepanjang i menyepi ni... so, tatau nk citer dari mana.. i try la type mana stkt i mampu...huuhu


First & foremost,

walaupun rini dh 6hb, masih x terlewat kiranya tuk ku ucapkan SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN buat ABANGku yang ku sayang... FADILA SUKRI @ pa..yang jatuh pada 3/8 lalu... haa..jgn salah faham naa...he is my abang kandung k... :)


ni la abang gue....yang ketiga..

okay, having set that... next...em, nk cite pasal aktiviti aku pada weekend lepas.. 1/8, hr Sabtu, diberi peluang tuk jd FC Kem Solat Kanak2 kat Masjid Putera Nilai..huhu.. seronok jugak la...tp a bit mencabar la.. yer la..risau kang bagi ajaran salah kan dosa..naya budak2 yg nk blaja solat..hehe.. papepun, alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.... ada ambil gmbr ngan bebudak tuh...tp gmbr x brapa cntik la...x jd la nk upload cni.. :( petang pas habis pogram tuh, ade sesuatu yg berlaku...kat umah...sedih sgt...huhu... tp tanak citer la kat sini...coz, bende tu dh pon settle dua hari lepas.. :) alhamdulillah... xpe la ek...hmm...

malamnya plak...as univ tengah wat Pesta Konvo, so, ade konsert Amal Nasyid.. lama x nengok org nasyid nih..so, i ngan rumet i pegi la tgk.. bolehla tahan..not bad.. Artis jemputan- Suhaimi, kumpulan Damascus (series tak pernah dgr pon nm kump ni..hehe), Kumpulan Mestica (i suka tau lagu2 kump ni...besh! )... x tunggu sampai habes konsert pon...coz dah malam sgt...balik awal la...

2/8 - Ahadnya pulak, kuar ngan bestfren, Mas, pegi UKM....jumpa bestfren skola dolu2...Lily...lama x jmpa...rindu sgt.. :) petang tu...hmm..i dan rumet gi rehatkan minda...kat mana.. ada la .. hehe :) yer la...bdn rasa sgt letih dan minda pon penat.. mungkin tertekan sgt kot... (masa ni poblem td x settle lg..).. so, lega la skit rasa...alhamdulillah :)

so, tu la cite weekend aku.. xde ape yg menarik sgt (tp hakikatnya ada..cume rasa dh tawar dh nk cite skang..hehe)..

hmmm..cite pasal kelas lak next post lah..insyaAllah.. ade bende nk share... :) tp cleh nk cite skg..i have to stop here..coz, nak baca buku kit..esok ade tutorial Prof samat...huhu.. kena sedia mental dan fizikal ..kalo x...hmm... nagis situ laa...hehe

ok lah...buat anda yg sedang lawati blog sy ni...sy doakan agar anda berada dlm keadaan sihat..jgn lupa pakai mask tau...coz H1N1 dah makin mengganas ni..we have to take it seriously..k.. at least we do some effort to protect ourselves, and protect others too.. Sama2 kita doa mudah2an Allah lindungi diri kita dr jangkitan penyakit tersebut..ameen

k..