BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, February 28, 2012

Berjalan..bermusafirlah...

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua!

Oke..saye dh kat katojie. setelah 4 hari berjimba2... bertolak balik from Bangi pukul 5.30 ptg dan selamat tiba di Katojie pada pukul 2 pagi..alhamdulillaah! walopon letih, tp from the bright sight, i managed to test drive..hi hi.. 8jam setengah memandu. oke..pasni bleh la kot g KL sndiri..hak3.. *berangan! huuu

sepanjang perjalanan 4 hari ni, banyak benda yg boleh diambil pengajaran..byk benda yg boleh difikirkan .. dan banyak2 benda tersebut, satu benda yg paling terkesan di hati ialah: i can know well my new friends! ^^

ada benarnya kata2 (x silap saya ianya hadith, betulkan saya kalau saya silap..dh cube google tp x jumpa)..kata2 tersebut:

"kenalilah mereka yang berkawan denganmu, bermusafirlah bersamanya, makanlah bersamanya, dan tinggallah bersamanya, saat itu kalian akan mengenali dirinya."

yup..benar.. selama ni berkwn jumpa di ofis mkn kat cafe kenal juga..tp tidaklah sekenal sepanjang travel ni.. i manage to know them personally in and out. maybe they managed to know me as well..

^^

apa2 pun.. i don't like this feeling lah. cmne yer? huk3... haihh... hmmmm

Friday, February 24, 2012

Learn from mistake la kan ^^

Assalamualaikum! Salam Jumaat semua!

heyy...saye di Bangi okeh! hahaha

eksaited terlebey plakkkk.. op kossss! rindu kot Bangi dan Nilai..huu.. esok nk curik2 mase nk g Nilai jap laa...ngeh3 ^^

oh..ape kaitan dengan tajuk entry nim?? oo..xdok ape.. yesterdayy kan sebelum bertolak ke KL kan.. kite de proposal defense.. byk kotttt komen2!! huhu.. mitok maap yerr inche Dokter SV..anok murid inche Dokter ni byk kena komen..huhuhu.. sedih tp..eh, bakpe sedih plop? ok what byk komens! kannn dari komen2 la kite leh improve our research kan. oke ape.. hampir satu muka setengah jugak la segala komen yg dicatat. tapii...tinggal lu ah kat opis.. terus bertolak ke Bangi jimba2!! ahaks!

saboooo je la... huu

jangan nk banding dgn org laen. org tu dpt banyak pujian xpe la.. kita dpt byk komen oke sgt tau! sebab apa???? sebabbb:

1- kita leh learn from mistake oke!
2- tu bermakna tajuk/ research kite diminati ramai oke!
3- tu bermakna kite nye presentation org tumpu dan follow oke!
4- sebab kite besttt.. hah? *perasan kot!

hehe ^^

taak..bukan perasann.. tu cara2 kita mengambil yang positif oke. jangan duk tgk yg negatif sgt. hidup mesti ceria oke! baru la semuanya berjalan lancaaarrr..inshaAllaah.. ameeen ^^

oke..nk g Sogo! adios!

Monday, February 20, 2012

Learning is an endless process~

Assalamualaikum!

ALhamdulillaah.. seronok bila sibuk..sebab masa lebih banyak. berbanding x sibuk..masa x cukup.. pelik? kenapa pelik?

sebaabb.. bila sibuk, kita lebih hargai masa..lebih bijak menyusun jadual2 dan betul2 jaga masa. so in turn, we have lots of spare time & we can fill them with other thing yang mana waktu kita x sibuk kita x de masa pun nak buat semua tu.. ha.. senafas ayat. semputttt! haha

alhamdulillah..i enjoy what am doing now very much. very very much.

alhamdulillaah walau kadang2 tgk org lain mcm tu, org lain mcm ni, cepat2 sedarkan diri sendiri dengan kata2: "Jangan membandingkan dirimu dengan orang lain. Iri hati hanya membuat jiwamu gelisah. Jadi diri sendiri."

yes! i am what i am. inshaAllaah..

seronok kot dengan life sy ketika ini! frankly speaking. am not in stress at all. kerja ok. study ok. bisnes ok. minat dan hobi ok. heaven! alhamdulillah again!

betull la org kata.. buat sesuatu yg kita minat...yes..now saya akui, dan saya setuju dengan kata2 anda itu... minat is something we should consider most when deciding on doing something. yes.
because with interest along, we will complete the work/task given without pressure.

tengok.. sejak memulakan kehidupan baru ni..i have time to update my blog. i have time to manage my business. i have time to do research. i have time to bake cakes, try new recipes. i have time to play badminton as well! he he

just a moment before i update this, actually i learned 4 new cakes recipes, and learn how to deco the cakes. thanks to my lovely bff azimah for sharing the recipes and tips to me! really appreciate it! may allah bless you dear :)

inshaAllah akan cuba kesemua resipi itu sooooonnn ^^ well.. learning is an endless process.. so teruskan belajar..apa saja.. yang bermanfaat.. actually the more you learn, the more you have no idea bout it!



p/s: tgh berangan2 nk sediakan sendiri cakes/ cup cakes for hantaran kawen.. boleh? ha ha

Wednesday, February 15, 2012

Mari kita cek kite sehat ke x..meh mehh


Assalaamualaikum semua!!
Hmm.. kerja banyok, tp mood xdok..guane toow?? hehe.. dakpe2 nehh.. dakpee.. kite update belog nehh... tadi godek2 fesbuk juppe org share nih haa.. general knowledge, oke la.. jom baca jom!!



::..PELAJARI RAHSIA PENYAKIT MELALUI JARI ANDA..::

Asas 5 jari

Jari telunjuk : usus
Jari tengah : Jantung
Jari Manis : Imuniti
Jari kelingking : Rahim/Tulang Belakang


Cuba anda lihat pada ruas jari2 anda...Kalau ruas jari kehitaman tu maknanya badan kita ni penuh dengan racun dan toksik.perkara tersebut boleh menyebabkan badan kita dijangkiti sembelit.

Seterusnya, kalau kita sebagai seorang wanita, cara untuk tengok system dalaman perempuan kita pulak, adalah dengan melihat pada jari kelingking kita.kalau jari kita meruncing atau bengkok, maknanya haid tak teratur, keputihan, senggugut, dan berkemungkinan rahim kita jatuh.

Kalau tapak tangan berbintik maknanya masalah angin.cube cek tapak tgn masing2, kalau yang suka marah2 tu mungkin angin dalam badan banyak.sebab itulah selalu rasa nak marah dan naik angin aje.

Selain itu, pernah tak sahabat2 mengalami masalah tapak tangan berpeluh atau lembab ke? jika ya, itu tandanya badan kita mudah diserang sel2 kanser.

Jika perut ibu jari berwarna biru kehijauan maknanya seseorang itu mengalami masalah resdung, alergi, dan penyakit paru2.sekiranya, perut ibu jari ada urat hijau kebiruan maknanya anda seorang pengidap gastric.

Selain itu, urat biru /hijau pada pergelangan tangan, tapak tangan, sepanjang jari dan betis kaki maknanya seseorang itu mengidapi stress atau tekanan dalam kehidupan sehariannya.

Seterusnya,ini saya kira yang paling menarik untuk kita tengok sekiranya kita sebagai seorang wanita. cuba sahabat2 tengok pada kuku setiap jari anda..jika terdapat bulan sabit berwarna putih di setiap jari anda bermakna anda mengalami hormon yang tidak seimbang.

Tapi berlainan pulak sekiranya anda mempunyai bulan sabit yang berwarna putih itu hanya pada ibu jari sahaja, itu menandakan anda seorang yang sihat..insya allah...

Ramai manusia yang mengorbankan kesihatan pada satu ketika untuk mendapatkan wang ringgit, tetapi akhirnya terpaksa mengorbankan wang ringgit untuk mendapatkan kembali kesihatan yang hilang..

Wallahua'lam..

apa2pun.. jangan dilupa hargai 5 perkara sebelum datang 5 perkara

SIHAT sebelum saket
LAPANG sebelom sebok
KAYA sebelum miskin
MUDA sebelum tua
HIDUP sebelum Mati

~MORAL: JAGALAH KESIHATAN KITA..IA ANUGERAH YANG TIDAK TERNILAI DARI YANG MAHA ESA~