BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, November 18, 2009

Setiap permulaan pasti ada pengakhirannya~

Salam bahagia salam ceria buat semua ;)

Alhamdulillah...segalanya sudah selesai untuk semester 7 ini...baru sahaja selesai menduduki peperiksaan akhir. Usaha sudah, buat pun sudah...maka yang tinggal hanyalah Doa dan tawakkal kepada-Nya...mudahan segalanya membuahkan hasil yang baik dn cemerlang..ameen...

Tidak dinafikan, kebanyakan subjek semester ini agak 'payah' dan 'susah' serta 'berat'...dan juga mungkin 'dry'...tapi, aku dh cuba yg terbaik..dan lakukan yang terbaik..!

Untuk dijadikan kenangan...nk coret serba sedikit kisah bagi setiap subjek yang telah berjaya ku redahi dn harungi dgn gembira, linangan air mata, kecewa serta hampa pada sesetengah masa....hmm...fitrah kehidupan....kalau asyik gembira saja x seronok pula kan..?? =)

1. ADMINISTRATION of ISLAMIC LAW IN MALAYSIA
Honestly, i like this subject..but...i m much sleepy during this lecture. Really can't stand it..huhu.. tapi sgt sonot dn suke bila kuliah dilaksanakan di Bilik Mesyuarat Utama..mmg semangat dn x mantoook..hihi.. sebab mantok dlm dewan kuliah: xde slide, dn xtahu pebende sgt Prof duk cite kat depan..hanya tgn yg laju menyalin..isk..isk..tambah pula dgn cahay dewan kuliah yg suram muraam..alahaai.. hmm..dn tutorial nya pula, wow! suka sgt! like Mdm Rodziana's style..even a bit "tertekan" kdg2..tp, pulangannya lumayan..rasa laagi byk faham dn tahu pebende Islamic Admin Law ni dari tutorial from lecture...huhu..sorry ya Prof ;) not to say that yr lectures r not good, but actually i m not giving my full concentration during lecture, so i learn not much..huhu..but in tutorial room, xde masa la nk tertido..heee...

2. LAW OF EVIDENCE I
hmm..for this subject..only first few weeks lecture yg aku fhm betul2...lectures yg pas pada mid term test tu..huwaaa...ape ni..isk..isk.. tapi alhamdulillah, CSI project menyelamatkan daku dari terus berada dalam kegelapan.. really enjoy and benefit a lot from CSI project. baru nampak cmna aplikasinya. pasni tgk CSI je dh tahu daah apa rule nya..admissible ke x evidence tu..heee..rasa bertuah dpt blaja dgn lecturer yg very outstanding nih, Prof Nisah from UKM ;)
will meet Prof again next sem for Law of Evidence II. insyaAllah

3. COMPANY LAW I
aiyya...ni satu lagi subjek yg dh buatku menitis airmata syahdu..huwaaaa.. mid term yg kantoi..seb bek dpt dibalancekan semula dgn Partnership Agreement. Overall, Miss fadhlina juge yg membuatkan hatiku tenang...thanks Miss ;) sebab rasa nk give up je, teringat kat Miss. U r soooo kind la Miss..terharuuu... Company Law I ni terbahagi kepada dua: Partnership dan Company. Terus terang saye ckp kat sini, saye x suke Partnership..isk..isk.. saye x suka question of facts...sebab saye x retiiii..haa... Mid term dh buat sy kantoi pasal Partnership la =((
bila masuk Company...ish..semangat saye pulih kembali.. sgt suka tajuk SLE dan Lifting Corporate veil. tapi kaan..next sem, Company Law II xtahu la pe citer ye..hmm.... ~

4. LAND LAW I.
jumpa Mdm Kamilah lg this sem =) sem lepas dh blaja dgn beliau tuk subject Islamic Law of prop. Suka jugak land Law..tp mutawassit..huhu..sbb banyaaaaaaaaaaak sgt bendanya..pening saye..huhu..alienation, lease, tenancy, easement, TOL, forfeiture, reversion, indefeasibility of title.. ish..byknyeee....tertukar2 saye..huwaa....x suke x suke... tp saye suke tajuk rights tu..mungkin sbb fhm kot...xpe xpe...sebenarnya bila dh faham, sonok je..yg wat jd x besh tu sbb x fhm.kan kan.. so, next sem jumpa Land Law II la plak..new hope ~

5. ISLAMIC LAND LAW
haa..ni subjek yg agak ringan...sempoiiii..hehe..hope result exam xde la sempoi ek..takot la plaak..huhu.. En. Fauzi sgt best...selamber...he he.. yg paling penting, memudahkan pemahaman kami..sbb tu x tensen sgt..huhu..tutorial lak, best sgt sgt sgt di bwh kelolaan Puan Yati..gilerr ah enjoy...he he... Mdm...missss u soo much!! nnti dtg la lagi usim yer.. =)

6. QANUN AL-ALAQAT AL-DAWLIYYAH FI AL-ISLAM
haaa..ni subjek arab i for this sem..dia sbnrnya kalo dlm Melayunya adalah International Law dlm Islam.. so, tahu la cmna konsep Undang Antarabangsa ni...daarul Islam, daarul Harb, mustamaanin, Muslimin, Zimmiyyin..suma lah.. pastu tgk2 sejarah Islam dolu2..how Islam is spread..how Islamic state was established. Semuanya bi salaaam [peace without war].. perang hanya terjadi bila mana pihak lawan mulakan serangan...so, sbg defence..not Islam starts first..tu cite dia.. suka sgt sgt Dr. Sadig...best giler..he he.. walopon sbnrnya aku xde la nk fhm mn kulianya lantaran bahasa Arabnya yg agak tinggi..tp, suka jugak kuliah dia, tutorial dia..sbb bleh angkt tgn dn baca..he he..xde la nak mantoook =) slalu angguk2 konon faham..pdhl x fhm =( balikumah kena baca dan ta'ammul balik nota..huhu..belek2 kamus..hmm..student life~

7. QANUN AL-ITHBAT FI AL-ISLAM
haa..ni subjek akhir untuk sem ni..dlm Melayunya: Undang2 Keterangan Islam... Dr. Ibrahim ngaja..sem lepas beliau dh ngaja Fiqh al-Mirath...x de sape bleh nafi lah..beliau megajar mmg best! he he...gigih..sgt gigih..smpai aku fikir..kalo lecturer kita gigih smpai mcm ni sekali..apa alasan kita tuk malas2??? tuk lewa2?? kan... sonok sgt blaja subjek ni, sebab leh compare2 ngan Evidence omputeh tu...huhu..cth, syahadah 'ala syahadah ni mcm hearsay evidence.. kalo omputeh, not admissible..tp, Islam terima, dgn syarat2 dia la.. hmm..tp saatu je aku lemah subjek ni..byk sgt Qaul2, i mean, opinion of Jurists..huwaa...tertukar2 saye..kantooooi gak Mid term..isk..isk.. hope result of final exam is o.k ..ameen.

haa..selesai lah olahan or comment saye tuk smeua subjek yg saye amik sem 7 ni..ade lagi baki 3 sem..huhu..bertabah jah!! sikiit je laagi nk smpai ke garisan penamat.. caiyok caiyok!!

sayesukebelajar~jah ^^

0 comments: