BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, May 17, 2012

Mereka bagaimana...?

Assalamualaikum!

Apa khabar. Salam malam Jumaat! cepat je masa berlalu. baru kmaren rasa hari Ahad. rupanya dh wiken! hmm.. how time flies..

memandangkan hari2 minggu ku  ini tersangaaattttlah bizi body. maka mlm ni baru lah den sompek meluangkan masa gi sopim brg2 dapur. siaan mak den brg2 dapur byk xdak. dh habehh.

so berbekalkan list brg2 yg perlu dibeli, maka lepas Magrib den pon pogi la ke Sabasung! harge muroh sokmoooo.

smpe sabasung, parking, amik troli.. okeh.. round dari satu row ke row yg lain. amik cmpak dlm troli amik cmpak amik campak..humangg aihhh..penuh troli ko! HAHA

pi laa beratur dgn muka innocent. kunun kompiden duet cukup. sambil2 menunggu cashier tu scan seme brg, intai2 la total harga. ai..baru separuh troli dah rm110.. haihh..cuak ni cuak ni..sebab tgk purse cuma ada rm153.20. aihh..mcm x cukup duet je nih

so dengan pantasnye den poie kat ATM belakang nunnn draw la some money from BSN. aduhh..

bila pi balek kat kaunter, tgk total price adelah: RM178.90..tetttt.. naseb baek den pi kuar duit ATM dgn segera. HAHHAHA

Bila dh balek umah, hangkut suma brg2..den menung tgk resit. hmm


peritnya hidup zmn semua hrga barang naik ni kan. rm178.90. untuk stok sebulan atau 3minggu.

so den terpikir la. cmna la dengan mereka yg berpendapatan rendah, tanggungan ramai. sedih kan.

let say kita calculate basic needs la kan..untuk sebulan (secara kasar)..untuk 5 orang.

beras 27.90
gandum 3kg  rm4.05
gula 4kg 7.20
minyak rm13.50
bihun rm2.50
telur rm8.00
milo rm 16.90
teh boh rm10.90
kopi rm4.45
nescafe rm6.89
sabun debu rm5.50

total rm107.00 (kurang lebih kira rm110.00)

tu x termasuk barang basah lagi.

ikan selayang 1kg rm8 (tahan la 3 hari)
ayam sekilo rm7 (tahan la 3 hari jgk)

rm15 untuk 3 hari. kalo 30 hari? x ke rm 150?

tu x termasuk sayur.

so kalo brg kering + basah = busuk2 pun dalam rm 260 .. so cmna dengan golongan yg pendapatan bulanan sekitar 3 angka je? woooo perit wooooooo

kalo rm500. lebih separuh keperluan basic. sedih nya. mana lagi bil api, air, belanja sekolah anak, duit minyak. aaa.. mau nanges aku kalo mcm ni.. isk...isk..

seksa kan hidup zaman skrg. dulu susah2 pun, xde duit pn boleh survive lg, sebab brg2 x mahal. skrg.. ntah.

Ya Allaah..cukupkanlah Kami dengan apa yg Kami ada dan mampu. amin!

0 comments: